Meyve dalında dondu fındık ve çay hasarlı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarım Kurulu yaptığı toplantıda, Türkiye tarımını etkileyen güncel sorunlar ve çözüm önerileri kapsamlı şekilde ele aldı. Rize Ticaret Borsası ve aynı zamanda Tarım Kurulu Başkanı olan Mehmet Erdoğan, yurt genelinde yaşanan zirai don olayının etkileri hakkında hazırladıkları raporu Tarım ve Orman Bakanlığı ile TOBB Yönetim Kurulu’na sunduklarını söyledi.

Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Tarım Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan’ın başkanlık ettiği toplantının ana gündem maddesini, 2025 yılında Türkiye genelinde etkili olan zirai don olayları ve bunun tarım ürünlerine etkisi oluşturdu. Toplantıda Tarım Kurulu üyeleri tarafından bölgelerden toplanan veriler ışığında zirai donun yol açtığı zararlar değerlendirildi. Ziraat Odaları ve Ticaret Borsaları tarafından sağlanan bilgiler doğrultusunda, tahmini zarar hesaplamaları yapılarak hazırlanan rapor, Kurul tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ile TOBB Yönetim Kurulu’na sunuldu.
Özellikle Mart ve Nisan aylarında yaşanan ani sıcaklık düşüşlerinin, meyve ağaçlarının çiçeklenme dönemine denk gelerek büyük kayıplara yol açtığının vurgulandığı raporda kayısı, elma, armut ve kiraz gibi ürünlerde yüzde 90’a varan zararlar oluştuğu belirtilerek yaşanan bu durumun sadece üreticileri değil, tarım işçilerini ve tüketicileri de etkilediği ifade edildi.
Tarımda yaşanan verim kayıplarının, sebze ve meyve fiyatlarını artırarak enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağı, aynı zamanda istihdamda da azalmaya yol açabileceği görüşüne yer verildi. İklim değişikliğinin tarıma etkilerinin de ele alındığı toplantıda özellikle tahıl üretiminin yoğun olduğu bölgelerde vahşi sulama sistemlerinin terk edilerek, modern ve sistematik sulama yöntemlerine geçilmesi gerektiği vurgulandı.
Karadeniz Bölgesi ve Zirai Don: Fındık ve Çay
Kurul toplantısında Karadeniz Bölgesi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mehmet Erdoğan, fındık üretiminin zirai dondan ciddi oranda etkilendiğini belirtti. Erdoğan, raporda fındıkta %30 ila %35 arasında rekolte kaybı yaşandığını ve bu durumun hem bölge ekonomisi hem de fındık ihracatına olumsuz yansımaları olacağının da yer aldığını ifade etti.
Çayın ise dondan nispeten daha az etkilendiğini ve mayıs ayında başlayan birinci sürgünde %15 civarında bir rekolte kaybı yaşandığını söyleyen Erdoğan, çay bitkisinin doğal gelişimi sayesinde bu kaybın ikinci veya üçüncü sürgünde telafi edilebileceğini belirterek don olayları nedeniyle hasat sürecinin 15–18 gün gecikmesinin, bazı bölgelerde dördüncü sürgünün oluşmamasına neden olabileceğine vurgu yaptı.
Erdoğan, ayrıca çay sektörüyle ilgili de bu yıl destekleme priminin kaldırılmasıyla kayıt dışılığın artabileceği endişesinin raporda yer aldığını ifade ederek küçük de olsa bir destekleme priminin sektör için yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Çayda Üretim Düşüşü Bekleniyor
2024 yılında 1 milyon 450 bin ton yaş çay üretiminin gerçekleştiğini belirten Erdoğan, bu yıl yaşanan olumsuzluklar nedeniyle üretimin 100–150 bin ton daha az olmasının beklendiğini kaydetti.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.