Mısır’a tekstil makineleri ihracatı artıyor
Tekstil makineleri geçtiğimiz yılı 995 milyon dolar ihracatla kapattı. 2023’e nazaran yüzde 20 artış yakalayan sektör, Mısır, Rusya ve Güney Amerika bölgelerinde güçlendi. Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, Mısır’a yapılan ihracatta ana etmenin Türkiye’deki tekstilcilerin bölgeye yatırım yaparak alımlarını ülkemizden gerçekleştirmesi olarak açıklıyor.
BARIŞ SEDEF
Tekstil sanayisindeki daralma sebebiyle yurtiçi tekstil makine satışları ve ithalatı azalmakla birlikte, sektör firmaları ihracata yoğunlaşarak hedef pazarlarda etkinliklerini artırmaya devam ediyor. 2024 yılında pazar çeşitliliğini yakalayan sektör, ihracatı bir önceki yıla nazaran yüzde 20 artarak 995 milyon dolara çıkardı. Mevcut artışta Mısır, Rusya ve Güney Amerika ülkelerinin öne çıktığının altını çizen Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, “Özellikle Mısır’ a taşınan Türk tekstilcilerin de bu artışa önemli bir katkıları olmuştur. Ayrıca boya apre makine üreticilerimizin globaldeki yüksek rekabet gücü ve kalitesi de tekstil makine ihracatımızı arttırmamızda büyük paya sahiptir. Toplam ihracatımızın yüzde 70’ ini boya apre makineleri sağlıyor.
Hindistan'da Türk malları boykot ediliyor
Ortalama yıllık 28 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşen dünya tekstil makine ihracatından ülkemizin aldığı pay yüzde 3. Ayrıca tekstil makine ihracatçısı ilk 10 ülke içerisinde Türkiye, 7’nci sırada yer alıyor” bilgisini verdi.
İhracatta 2025’in ilk 3 ayında ise sektörün yüzde 13 artış kaydettiğini dile getiren Nalbant, “İthalatın ise yüzde 3 azaldığı görülüyor” şeklinde konuştu. ABD pazarının özellikle teknik tekstil üretimlerindeki büyük payı ile tekstil makine sanayisi için fırsatlar barındırdığına vurgu yapan TEMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Nalbant, “Aynı şekilde Bangladeş, Pakistan ve Hindistan da avantajlarını koruyarak, hedef pazarlarımız olmaya devam etmektedir. Ancak Hindistan – Pakistan arasındaki siyasi gerilim sebebiyle, Hindistan’ da Türk mallarına uygulanmaya başlanan boykotlar maalesef bu bölgeye yapılan tekstil makine ihracatçılarımızı da olumsuz etkiliyor” dedi.
Tekstil makinesi ithalatında Türkiye 4’üncü sırada yer alıyor
Tekstil makinelerinde ülkemizin ithalat karnesini incelediğimizde ise geçtiğimiz yıl yüzde 21 düşüş gerçekleşti. Bu düşüşe rağmen yapılan ithalat 1,5 milyar düzeyinde gerçekleşti. İthalatın kırılımları hakkında bilgi veren Adil Nalbant, “536 milyon doları iplik makineleri, 336 milyon dolarlık kısım boya apre makineleri, 187 milyon dolarlık hacim ise yedek parçalardan oluşuyor. Devamında 136 milyon dolarlık dokuma makineleri, 134 milyon dolarlık da örme makineleri ithal edildi. Veriler ışığında ülkemizin dünya tekstil makine ithalatından aldığı pay yüzde 7. Ayrıca tekstil makine ithalatçısı ülkeler içerisinde sırasıyla; ABD, Çin ve Hindistan’dan sonra ülkemiz 4. sırada yer alıyor” bilgisini verdi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.