Espressolab yurt dışına yeni yatırıma hazırlanıyor
Türk kahve zinciri Espressolab, Güney Afrika’daki şubesiyle dünyanın en iyi 100 kahve dükkanı listesinde 11. sırada yer aldı. Espressolab, Orta Doğu’da beşinci Ürdün şubesini açmaya ve Pakistan’da 20 mağazalık yatırımla pazarda büyümeye hazırlanıyor.
Uluslararası arenada yeni nesil kahve trendi sürmeye devam ederken, tüketici tercihleri kahveyi kaliteli bir deneyim olarak sunan mağazalara yöneliyor. Özellikle; Ortadoğu, Güney ve Kuzey Afrika’da hızla yayılmayı sürdüren kahve trendi Türk kahve zincir şirketlerini de bölgeye çeken önemli unsurlardan. Rekabetin canlı olduğu pazarda, potansiyeli yüksek bölgelerde yer alan birçok markalı kahve zinciri de tüketicinin tercihlerine uygun ortam ve deneyimi sunma hedefinde.
Türk kahve zinciri şirketleri de bu rekabette önemli başarılara imza atmayı sürdürüyor. Dünya genelindeki kahve dükkanları, kahve kalitesi, müşteri deneyimi ve üçüncü nesil kahve kültürüne katkıları gibi kriterlere göre oluşturulan The World’s 100 Best Coffee Shops listesinde, Türk şirket Espressolab 11’inci olarak yerini aldı. Güney Afrika’daki Espressolab De Waterkant mağazası ile listede bulunan şirket, küresel çapta en prestijli kahve dükkanları arasında Türkiye’nin başlıca temsilcilerinden biri oldu.
Ortadoğu pazarında Türk esintisi
Türkiye’den yerli ve milli kahve zincirleri Orta Doğu’da yükselen kahve trendine karşılık faaliyetlerini büyütüyor. Küresel kahve zinciri Starbucks, bölgede devam eden boykotlar nedeniyle Ürdün’ deki 4 şubesini kapatmıştı. Ürdün’de 4 mağazası bulunan Espressolab ise, 5’inci mağazasını haziran ayında Al-Ahliyya Amman Üniversite’sinde açmaya hazırlanıyor.
Bölgede potansiyel artıyor
World Coffee Portal'ın verilerine göre, Orta Doğu genelinde markalı kahve dükkanı pazarının 2029'a kadar 16 bin mağazayı aşması bekleniyor; bu da yıllık yüzde 8'in üzerinde bir büyüme oranını işaret ediyor. Suudi Arabistan'ın büyümeye öncülük etmesi beklenirken, Fas'ın yüzde 9,2 yıllık bileşik büyüme oranı ile en hızlı büyüyen pazar olacağı tahmin ediliyor.
Genel çerçevede MENA bölgesi pazarında; Ridha Alwan Coffee'nin de aralarında bulunduğu yerel zincirler, BAE'nin Shaghf Coffee ve Kuveyt'in Dose Cafe'sinin de aralarında bulunduğu körfez ülkesi işletmecileri, İtalya'nın Caff Vergnano 1882, Yunanistan'ın Mikel Coffee gibi Avrupalı markalar ve Türkiye'den Espressolab yer alıyor.
Pakistan’da 20 yeni mağaza
Ülkelerarası stratejik iş birlikleri ve dayanışma sektörün potansiyelini farklı bölgelerde de artırmaya devam ediyor. Ticaretin kolaylaştırılması, yatırımların teşviki gibi konularda Türkiye’nin yakın ilişki kurduğu ülkelerden biri de Pakistan. Yerel markaların yanı sıra uluslararası kahve zincirlerinin de ilgisini çeken Pakistan’ın Islamabad başta olmak üzere birçok şehrinde yeni nesil kahve deneyimi sunan mağaza yoğunluğu da artış gösteriyor.
Türkiye’den Espressolab pazar potansiyelini değerlendirmek amacıyla kültürlerarası kahve deneyimini Pakistan’a taşımayı hedefleyenlerden biri. Pakistan’da 20 mağaza için anlaşma imzaladığını duyuran şirket, Karachi’de ilk mağazasını açmaya hazırlanıyor. Ardından ise Islamabad ve Lahore’de açacağı mağazalar ile pazardaki payını büyütme hedefinde.
Güçlü ve koyu tatlar tercih ediliyor
Yeni nesil kahve trendleriyle birlikte çeşit, kalite ve kahve tüketiminin bir deneyim olarak sunulması ön plana çıkarken Orta Doğu bölgesinin de kahve tercihleri bu trendler etrafında şekilleniyor. Bölge insanı geleneksel kahve deneyiminin de beraberinde getirdiği bir alışkanlıkla güçlü ve koyu tatlar bu bölgelerde yoğun olarak tercih ediyor. Soğuk demleme ve içmeye hazır kahve seçenekleri de özellikle genç tüketiciler arasında popülerliğini sürdürüyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.