Konya Şeker, 3,4 milyar lira ödeme yapacak

Konya Şeker, pancar çiftçisine teslim ettiği pancar bedellerini 15 Şubat'ta ödemeye başlıyor.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Konya Şeker, 3,4 milyar lira ödeme yapacak

Konya Şeker, 2022-2023 kampanya döneminde alınan şeker pancarının karşılığı olarak toplamda 6 milyar 24 milyon 247 bin TL’lik üretici ortaklarına ödeme yapıyor.

Şu ana kadar ayni ve nakdi olarak ödenen avansın toplamı 2 milyar 572 milyon 636 bin TL olarak gerçekleşti. Bu rakam çıkıldığında kalan 3 milyar 451 milyon 611 bin TL nakdi üretici alacağı 15 Şubat itibarıyla çiftçilerin hesaplarına aktarılmaya başlanacak.

Konya Şeker’in 2022-2023 kampanya döneminde, Konya ve Çumra Şeker Fabrikalarında toplamda 3 milyon 508 bin 100 ton pancar işlendi ve bunun karşılığı olarak ise 2 fabrikasında 497 bin ton şeker üretildi. Ayrıca 785 bin ton küspe, 135 bin ton melas üretimi de yapan Konya Şeker, ortaya çıkan bu yan ürünlerle de ülkemiz hayvancılığı ve endüstriyel etanol üretimine de büyük katkı sağlamış oldu.

Üretim süreci toplamda 149 gün süren Konya Şeker bu üretim ile ülkemiz şeker üretiminin yaklaşık yüzde 20’ini karşıladı.

Yaklaşık 8 milyon TL’lik bağış

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, ülke olarak asrın en büyük felaketinin derin acısını yaşadığını belirterek, şunları kaydetti: “Binlerce canımızı kaybettik, hayatta kalan canlarımızın acılarını bir nebze de hafifletmek için bütün imkânlarımızı ilk andan itibaren seferber ettik, gücümüz yettikçe de devam ettiriyoruz. Afetin meydana geldiği günün alacakaranlığından itibaren bizlere ulaşan, mesaj gönderen, varını yoğunu seferber etmek isteyen binlerce çalışanımıza, on binlerce üreticimize sonsuz teşekkürlerimi arz ediyorum. Tüm Türkiye’de olduğu gibi ekmeğinin yarısını bölüp deprem bölgesine gönderen mesai arkadaşlarımız, afet bölgesinde fayda sağlayacak kamyonu, kepçesi her neyi varsa seferber eden, hanelerini depremzede kardeşlerimize açan üreticilerimiz büyük Türk Milletinin ferasetini bir kez daha tarihe kayıt olarak düşmüştür. Bütün bunların yanında üreticilerimizin yoğun talebiyle yardım kampanyası başlatılmış, toplanan yaklaşık 8 milyon TL’lik bağış devletimizin AFAD kurumu resmi hesaplarına aktarılmıştır. Ülke olarak topyekûn bu felaketin altından kalkmak için mücadele ederken, bir yandan da mağdur kardeşlerimize yardıma koşan üretici ortaklarımızın daha çok üretip daha çok paylaşacağı bir hayatın devamını sağlamayı kendimize görev ediniyor, önümüzdeki tarımsal üretim dönemine daha rahat hazırlık yapabilmeleri için toplam 3 milyar 451 milyon 611 bin TL pancar bedelini 15 Şubat itibarıyla hesaplarına aktarmaya başlıyoruz. Çiftçilerimize, 2022 Mart ayından itibaren üretim döneminde verilen ayni ve nakdi avans bedelleri ile birlikte toplamda 6 milyar 24 milyon TL’lik bir ödeme yapmış olacağız.”