Bakan Bolat duyurdu: Türkiye e-İhracat Platformu hizmete açılacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticareti ve e-ihracatı desteklemek için Türkiye e-İhracat Platformu'nu yakında hizmete alacaklarını belirterek, "İhracatçılarımızı dijital ortama taşımış olacağız, bunun müjdesini bugün burada vermiş oluyoruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Bakan Bolat duyurdu: Türkiye e-İhracat Platformu hizmete açılacak

Mehmet KAYA

ANKARA – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, küresel ölçekte Çin’in Alibaba örneğiyle gözlenen şirketten-şirkete (B2B) toptan mal satışının öne çıktığı iş modeline uygun bir yerli e-ihracat platformu kurmak için harekete geçildiğini ve çalışmanın son aşamada olduğunu bildirdi. Bakan Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından Ticaret Bakanlığı desteğiyle yapılan E-İhracat zirvesinin açılış törenine katıldı. Zirve üç gün sürecek.

İhracata yeni destekler verilecek, yerli B2B e-ticaret, e-ihracat platformu kuruluyor

Küresel ticaret içinde E-ticaretin payının da hızla yükseldiğini, sınır ötesi satışlarla e-ihracat kavramının ortaya çıktığını belirten Bakan Bolat, Türk şirketlerinin daha fazla bu kanaldan ihracat yapması için hali hazırda tanıtım, pazarlama, e-pazaryerlerine giriş gibi alanlarda destekler verdiklerini ancak bunları çeşitlendirmeye yönelik bir çalışma içinde olduklarını kaydetti. Ticaret Bakanlığı’nın bu alanın kamu sorumlusu olduğunu hatırlatan Bolat, “Biz de hazırlanıyoruz. İlgili kanuni düzenlemeleri çıkarıyoruz. Bu minvalde e-ihracat konusunda da İhracat Genel Müdürlüğü altında yapılanmaya gittik, bu yıl e-ihracata yönelik desteklerimizle alakalı sektörle yaptığımız istişarelerle yeni destek modülleri hazırladık. İnşallah 2024’te bunların sizin istifadesine sunacağız.” dedi.

Bakan Bolat, yerli B2B platformu ve yeni e-ihracat destekleri hakkında şunları söyledi: 

“Tanıtım ve hızlı teslimat hususlarını dikkate alan ve  her bir ülkenin özel şartlarını dikkate alan destek mekanizmaları oluşturduk. Hiç ihracat yapmamış KOBİ’lerin dahi ürünlerini yurt dışına ihraç edebilmelerini sağlayacak destek paketleri devreye alıyoruz. Bu amaçla e-ihracat destekleri rehberi yayımladık. Uzak ülkeler stratejsi kapsamıda 18  hedef ülkeler için hedef e-ihracat pazarları raporunu yayımladık. e-Ticareti ve e-ihracatı desteklemek için tüm Türkiye e-İhracat Platformu'nu yakında hizmete alıyoruz. İhracatçılarımızı dijital ortama taşımış olacağız. Yeni nesil teknolojilerin kullanılacağı milli B2B platformu, TOBB, TİM ve ticaret bakanlığımızla birlikte hayata geçireceğiz. Bunun müjdesini bugün burada vermiş oluyoruz. Bu konuda fizibilite çalışması başlatıldı. Türkiye yüzyılı hedefimize uygun platformla ihracatımızı e-ihracat kanallarıyla daha fazla artırmayı hedefliyoruz.”

E-İhracat kanalında, alım gücü yüksek müşterilere ulaşma hedefini vurgulayan Ticaret Bakanı Bolat, müşteri deneyimine dayalı yeni ürün geliştirme, mevcut ürünlere yenilikçi katma değer ekleme yoluyla e-ticaretin görece yüksek kar marjının avantaja dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. KOBİ’lerin e-ticaret ve e-ihracat ile önemli bir fırsat yakaladığını belirten Bolat, böylece şirketlerin daha hızlı büyüyebileceğini kaydetti.

E-ticaret firmalarının “kızıl elması” B2B platform

Zirvenin ilk gününde İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya’nın moderatörlüğünü yaptığı oturumda e-ihracat politikalarının paydaşları, destekleri ve e-ihracat deneyimlerini tartıştı. İhracat Genel Müdürü Kılıçkaya, e-ihracat için bir dairenin görevlendirildiğini belirterek, ihracattaki e-ihracat payının yüzde 1,5 olan oranının yüzde 10’a çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

Modanisa Üst yöneticisi (CEO) Sami Güzel, “tesettürün modası olmaz” diye boş bırakılan niş bir alana girdiklerini belirterek, bunun çok hızlı büyüme getirdiklerini kaydetti. Güzel, sadece Türkiye değil, önce Avrupa sonra da Ortadoğu başta olmak üzere Müslüman coğrafyasında büyük bir ilgiyle karşılaştıklarını belirterek, cironun yüzde 85’inin yurt dışı satıştan geldiğini vurguladı.

Damat-Tweet Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise dünyanın değerler ekonomisine yöneldiğini belirterek, dış pazarın ağır bir rekabet ortama olduğuna dikkati çekti. Sadece e-ihracat ya da e-ticaret kanalından satış yapmanın yetmediğini, şirketlerin sayısallaşmaya yatırım yapması gerektiğini belirten Orakçıoğlu, klasik satış ile e satış kanallarını birbirini tamamladığını, lojistik ve stok yönetiminin büyük önem taşıdığını ve e-ticaretin önemli sorunlarından olan iade oranlarını düşürmenin önemine değindi. Orakçıoğlu, yapay zeka kullanarak kendi satışlarında ortalamada yüzde 30 olan iade oranını yüzde 13’lere kadar çektiklerini kaydetti. Orakçıoğlu, e-pazaryerleri yanında şirketlerin müşteriye kendi uygulamasını kullanmayı sağlamasının pazarlama ve veri açısından büyük avantaj sağladığını anlattı.

E-pazaryerlerine ve dolayısıyla bu kanallardan satış yapan şirketlere lojistik dahil uçtan uca hizmet veren platformlar olan “megamerchant/e-ihracat konsorsiyumu” olarak adlandırılan hizmeti sunan bir şirket olan Megamerchant’ın Üst yöneticisi Yaman Alpata da bu iş modelinin büyük şirketlerin yanında KOBİ’lerin de sisteme giriş imkanı sağladığını ayrıca taşımada konteyner başına yüzde 50’ye kadar tasarruf sağlandığını kaydetti.

Alpata, e-ihracat konsorsiyumu nitelikli bir iş yürüttükleri için sektör açısından B2B bir ihracat platformunu sektörün “kızıl elması” olarak gördüklerini de vurguladı.

THY Kargo gümrük ötesinden taşıma hizmetine başlıyor

THY Kargo direktörü Enes Yılmaz da, hava limanından hava limanına taşıma hizmeti veren THY Kargo’nun, gelişen pazarı da dikkate alınarak, gümrük dahil, müşteriden alınan ürünün teslim noktasına götürecek şekilde hava kargo işine başladığını açıkladı. Yılmaz, bu kararı e-ticaretin payının küresel ticaretteki artışına bağlı olarak aldıklarını anlattı.

Türkiye-Katar posta idarelerinin, Katar’a uygulanan ambargo sırasında ortak kararıyla oluşturulan PTTAvm içinde bir pazar olarak  kurduğu Turkish Sauq’un bu yılın başında şirketleşerek e-ticaret pazaryeri haline geldiğini belirten Yönetim Kurulu üyesi Melih Müminoğlu da pazaryeri haline gelinmesiyle hızlı bir şekilde büyüme gördüklerini ve 98 ülkeye satış yaptıklarını kaydetti.

EKONOMİ Üst Yöneticisi Bader Aslan’ın yönettiği oturumda e-ticaret platformu temsilcileri konuştu

Saldan sağa NB EKONOMİ Bader Aslan, HEPSİBURADA Nilhan Önal Gökçetekin, PTTAvm Hakan Çevikoğlu, TRENDYOL Erdem İnan, LCWikiki Ömer Barbaros Yiş, Anadolu Grubu Atilla Yerlikaya

“E-ihracatta büyüme sürecek”

Moderatörlüğünü EKONOMİ Gazetesi Üst yöneticisi Bader Aslan’ın yürüttüğü “Pazaryerlerinin ve çoklu kanalların e-ihracat için önemi” başlıklı oturumda da e-ticaret platformlarının çeşitli ülkelerde lojistik-depo yatırımları yaptığı ve ihracat kanalında büyüme imkanı olduğu belirtildi. Bader Aslan, dünyada e-ticaretin toplam ticaret içindeki payının yüzde 20’lere kadar ulaştığını, 5 milyar internet kullanıcısının 2,5 milyarının e-ticaret kanallarından alış-veriş yaptığını belirtti. Dijital kanallardaki reklamların da 900 milyar dolarlık hacim içinde 500 milyar dolara ulaştığını hatırlattı.

Trendyol Üst yöneticisi Erdem İnan, kendi iç pazarında güçlü olmadan hiçbir şirketin küresel pazarda güçlü olamadığını, küresel alanda da sert bir rekabet bulunduğunu vurguladı. İnan, Trendyol platformundaki satışların yüzde 95’inin satıcılar tarafından yapıldığını, bunun da yüzde 80’inin Türkiye üretimi olduğunu belirtti. İyi ürünün ve pazarlamanın yanında, rekabetin zamanında teslimde yoğunlaştığını söyleyen Erdem İnan, iyi bir lojistik, iyi bir ekip ve iyi bir özellik taşıyan ürün ile yurt dışı satışlarda başarı sağlanabileceğini vurguladı. Trendyol’un 5 saatlik uçuş mesafesini hedef alarak Almanya, Körfez ülkeleri ve Azerbaycan’da altyapı yatırımı yaptıklarını, büyümelerini sürdürebileceklerini ve satıcılara tek tuşla Türkiye içi satış yapıyor gibi yurt dışına satış yapma imkanı sunmak istediklerini kaydetti.

Hepsiburada Üst yöneticisi Nilhan Önal Gökçetekin de konuşmasında COVİD salgını ile dünyanın Çin ve Hindistan odaklı tedarikinin riskinin görüldüğünü belirterek, Türkiye’nin coğrafi konumu ve üretim gücüyle büyük bir avantaj sahibi olduğunu, hızlı karar alma ve hızlı şirketler sayesinde bu alanda önemli bir gelişim imkanı bulunduğunu söyledi. Nilhan Önal Gökçetekin, ödeme sistemlerinde kolaylık ve lojistiğin önemine dikkat çekti. Hepsiburada’nın Azerbaycan’da kendi yatırımı, Balkanlar ve Ortadoğu’da da ortaklıklarla hizmet sunduğunu ve dış satış imkanı sağladığını belirtti.

PTT Avm Üst Yöneticisi Hakan Çevikoğlu. Çin’de satış imkanı sunuyoruz

PTTAvm Üst yöneticisi Hakan Çevikoğlu ise e-ticaret, e-pazaryeri olarak kurulduklarını ancak bu alandaki rekabet nedeniyle e-ihracata yöneldiklerini hatırlatarak, posta kurumundan posta kurumuna işbirlikleri ile ihracat kanalları açtıklarını, oluşturdukları grup ile Çin’in büyük e-ticaret platformlarında Türk mallarına yönelik Pazar açtıklarını hatırlattı. Çevikoğlu, dünyada taşınan 4 paketten birinin e-ticaret ürünü olduğunu, Türkiye’de ise bunun 20 paketten biri seviyesinde bulunduğunu belirterek, e-ticarette gelişme alanı bulunduğunu vurguladı.

LCWaikiki Üst Yöneticisi Ömer Barbaros Yiş de telefon uygulamalarından (app) çok kıymetli bilgi sağlandığını belirtti. Markalar için mağazacılık yanında e-ihracat kanalının büyük bir avantaj sağladığının altını çizen Yiş, şirket olarak hacimlerinin 3 kat büyüdüğünü anlattı.

Anadolu Grubu Kurumsal İlişkiler-İletişim ve Sürdürülebilirlik Başkanı Atilla Yerlikaya da e-ticaretin imalatçıların gelişimine büyük katkı verdiğinin altını çizdi.