Bakan Şimşek: Tek haneli enflasyona kadar döviz kurundan destek yok
TİM’in Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, kur ile oynamanın bütçe yükünü artıracağını söylediği belirtiliyor. Enflasyon tek haneye düşene kadar kur politikasının devam edeceğinin altını çizen Şimşek’in ihracatçılara, “Finansman yükünüzü hafifletmeye çalışıyoruz. Yapabileceğimiz en önemli destek, enflasyon oranı düştükçe kredi maliyetini, finansmana erişimi ucuzlatmak“ dediği ifade edildi.
İMAM GÜNEŞ
İhracatçılar ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli mesajlar verdi. İstanbul’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi binasında TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılan Şimşek, ekonomi yönetiminin yaptığı çalışmaları ihracatçılara anlatırken, ihracatçıların da taleplerini dinledi.
EKONOMİ gazetesi olarak toplantının detaylarına ulaştık. Görüştüğümüz ihracatçılar toplantıyı, ihracatçıların taleplerinin hayata geçebilmesi için enflasyonun tek rakama düşmesi gerektiği şeklinde özetledi. İhracatçılar, Şimşek’in her soruya net bir şekilde cevap verdiğini ve verilen cevaplara saygı duyduklarını söyledi.
Bakan Şimşek'ten
* Enflasyon tek haneye düşene kadar mevcut kur politikamıza devam edeceğiz
* TL’nin kur karşısında 1 lira değer kaybetmesi bize 90 milyar liraya mal oluyor.
* En önemli destek, enflasyon düştükçe kredi maliyetini ucuzlatmak olacak.
* Eximbank’ın alacak sigortası destek kapsamını sektör bazında genişletebiliriz.
* İkili kur uygulaması mümkün değil, dünyada birçok başarısız örneği var.
“Enflasyon tek haneye düşene kadar kur politikası devam edecek”
Deprem, enflasyon farkıyla geciken memur maaşları ve EYT’nin bütçe üzerinde önemli yük oluşturduğunu ifade eden Şimşek, ekonomi yönetimi olarak enflasyonla mücadele için oluşturulan programı kararlılıkta uyguladıklarını kaydetti.
İhracatçıların Türkiye ekonomisi için önemli aktörler olduğunu kaydeden Şimşek’in kur konusunda gelen sorular üzerine “Programa kararlılıkla devam edilecek. Döviz kuruna müdahalenin yan etkileri bütçeye büyük zarar verir. TL’nin döviz kuru karşısında 1 lira değer kaybetmesi bize yaklaşık 90 milyar liraya mal oluyor. Şu anda onu yapacak lüksümüz yok. Enflasyon tek haneye düşene kadar mevcut kur politikamıza devam edeceğiz” dediği belirtildi.
Finansman yükünü hafifletecek destekler verilecek
Bu noktada ihracatçılara verilecek en önemli desteğin finansmana ulaşım maliyetlerinde yapılabileceğini dile getiren Şimşek’in, “İhracatçılarımızın finansman yükünü hafifletmeye çalışıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Reeskont kredilerinde faiz oranları geriye çekildi. Yatırım kredilerinde şartlar uygunlaştı. Yapabileceğimiz en önemli destek, enflasyon oranı düştükçe kredi maliyetini, finansmana erişimi ucuzlatmak. Bunun yanı sıra, vergilerle ile ilgili kabul edilebilir sorunlarınız varsa paylaşın. Araştırıp, değerlendirelim. Makul olan talepleri çözebiliriz” dediği aktarıldı.
İkili kur olmayacak mesajı
İhracatçılar uzun zamandır yüzde 2’lik döviz dönüşüm desteğinin en az yüzde 5 olmasını istiyordu. Toplantıda Şimşek’e bu talep de iletildi. Şimşek’in mevcut uygulamanın ciddi bir fayda sağlamadığını, ihracatçılara verilmiş özel bir destek olduğunun ve kalıcı bir destek olmadığının altını çizdiği ifade edildi. İhracatçıların özel kur isteği üzerine, dünyada uygulanan başarısız örnekleri gösterdiği belirtilen Şimşek’in ikili kur uygulamasının neden olamayacağını anlattığına vurgu yapıldı. Ayrıca, Şimşek’in Eximbank’ın alacak sigortasının destek kapsamını da sektör bazında genişletilebileceklerinin mesajını verdiği vurgulandı.
■ İhracatçılar, rekabet güçlerini artıracak önlemler bekliyor
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu yıl için 280 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Hedefe ulaşmak için tüm sektörlerimiz, finansal istikrar ve destekleyici politikalar çerçevesinde ilerlemek zorunda. İhracatçılarımızın sürdürülebilir rekabet gücünü artıracak önlemlerin ivedi şekilde alınacağına inanıyoruz” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.