Bolat: Dengeli ve sürdürülebilir büyüme trendi devam ediyor
Ticaret Bakanı Bolat, büyüme verilerine yönelik değerlendirmesinde, “Büyüme verisi, dengeli ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimizi ortaya koymaktadır” dedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025 yılı ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisi, dengeli ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimizi ortaya koymaktadır." dedi.
Bolat, X hesabından bugün açıklanan ekonomik verileri değerlendirdi. Bakan Bolat, şu mesajları verdi:
"Küresel ekonomide ve ticarette yaşanan olumsuz şartlara ve artan belirsizliklere rağmen, Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde 19 çeyrektir üst üste büyüme başarısı göstermiştir.
· 2025 yılı ilk çeyreğin sonunda GSYH geçen yılın aynı döneminde göre %2,0 artmıştır. Cari fiyatlarla yıllıklandırılmış GSYH, 1 trilyon 371 milyar dolara yükselerek, tüm zamanların milli gelir rekoru yenilenmiştir.
· Yatırımların ekonomik büyümeye katkısı 0,5 puan gerçekleşirken, uyguladığımız ekonomi programının etkisiyle, cari işlemler açığının GSYH’ye oranı yıllıklandırılmış bazda ilk çeyrekte %0,9 olarak gerçekleşmiştir.
· Üretim ve ihracat artışı, istihdama da olumlu katkılar yapmaktadır. 2025 yılı ilk çeyreğinde işsizlik oranı %8,2’ye gerilemiştir. İşsiz sayısı geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla 245 bin kişi azalarak 2 milyon 884 bin kişiye gerilemiştir.
Büyüme Trendi Devam Ediyor:
- Pandemide dahi büyüme performansını sürdüren Türkiye ekonomisi, 2020 yılında %1,9, 2021 yılında %11,4, 2022 yılında %5,5, 2023 yılında %5,1 ve 2024 yılında %3,2 oranında büyüme kaydetmişti.
- 2025 yılının ilk çeyreğinde ise %2,0 oranında büyümüştür.
Cari Fiyatlarla GSYH’de Rekor:
- 2020’de 708 milyar dolar, 2021’de 808 milyar dolar, 2022’de 906 milyar dolar ve 2023’te 1 trilyon 130 milyar dolar olan cari fiyatlarla GSYH, 2024 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak 1 trilyon 322 milyar dolara yükselmişti.
- Milli Gelirimiz 2025 yılı ilk çeyreğinde ise yıllıklandırılmış olarak 1 trilyon 371 milyar dolara, tarihi rekor seviyeye yükselmiştir.
Cari İşlemler Dengesinin GSYH İçindeki Payı Tarihi Ortalamaların Altındaki Seyrine Devam Ediyor:
- 2022 yılında %5,1, 2023 yılında %3,5 ve 2024 yılında ise %0,8 olan cari işlemler açığının GSYH içindeki payı 2025 yılı ilk çeyreği itibariyle yıllıklandırılmış olarak %0,9 oranında gerçekleşerek tarihsel ortalamasının (2002-2024 ortalaması: %3,5) altında kalmaya devam etmektedir.
Yatırımlar Büyümeye Önemli Katkı Sağlamıştır.
- 2025 yılı ilk çeyreğinde yatırımların ekonomik büyümeye katkısı 0,5 yüzde puan olmuştur.
Üretim, Yatırım ve İhracat Artışı, İstihdama da Olumlu Yansımıştır.
- Büyümede izlenen bu başarı istihdam rakamlarımıza da yansımaktadır. 2025 yılı ilk çeyreğinde işsizlik oranı %8,2’ye gerilemiştir. İşsiz sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre 245 bin kişi azalarak 2 milyon 884 bin kişiye gerilemiştir.
Değerlendirmemiz:
- 2025 yılı ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisi, dengeli ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimizi ortaya koymaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak yürüttüğümüz faaliyetler ile dış ticaret ve cari işlemler dengesinde sağlanan iyileşme ekonomimizin dirençli yapısını desteklemektedir.
- Ticaret Bakanlığı olarak, pazar çeşitliliğini artıran, ihracatçılarımızın küresel pazarlardaki konumunu güçlendiren ve yerli üreticimizi haksız rekabete karşı koruyan politikalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz."
· 2025 YILI İLK ÇEYREK BÜYÜME ORANIMIZ DENGELİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME TRENDİNİN DEVAM ETTİĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR.
— Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) May 30, 2025
· TÜRKİYE EKONOMİSİ 19 ÇEYREK ÜST ÜSTE BÜYÜMEYE DEVAM ETME BAŞARISINI GÖSTERMİŞTİR.
· MİLLİ GELİRİMİZ 1 TRİLYON 371 MİLYAR DOLAR İLE TARİHİ REKOR SEVİYEYE… pic.twitter.com/llZEin7gn8
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.