Dijital para ile vergi ödenebilir mi?
Blokzinciri ( blockcahin) teknolojisi etrafında oluşturulan, hiçbir merkezi otoriteye yada aracı kuruma bağlı olmayan, sanal/dijital para kavramını kripto paralar olarak da adlandırmak mümkündür.
Sahip olduğu teknoloji nedeniyle güvenli ve şifrelenmiş bir para birimi olan sanal paranın oluşturulma amacı, belli kriptografik ilkeler sayesinde mümkün kılınan işlemlerle dijital bilgi akışını sağlamaktır. Bu sistem aslında güvenli bir para alışverişi sağlamaktadır. Günümüzde sayısı binleri aşan sanal/ dijital para birimi alım satıma konu olmaktadır.
2008-2009 yılları arasında Satoshi Nagatomo, dijital para birimi olan Bitcoin’i çıkarttığında bu kıvılcımı başlatan ilk kişi olmuştur. Bitcoin ile ilk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir.
Sanal para birimleri yasalarla düzenlenmiş varlıklar olmadıkları için, özellikle kullanıcılar açısından birçok risk arz etmekle birlikte geleneksel ödeme araçlarına göre sağladıkları faydalarla sanal para birimleri giderek daha çok tercih edilir hale gelmişlerdir.
Günümüzde blokzinciri ve kripto paraları yasal süreçlerde kabul eden ülkeler; Venezüella, Brezilya, eyaletlere göre farklılık göstererek ABD, Kanada, Çin, Japonya, Singapur, İsviçre, Malta olup dünyada diğer birçok ülkede bu teknolojinin ve kullanım alanlarının artırılmasına yönelik teşvik programları ve kanun tasarıları için çalışmalar yapılmaktadır.
Çin, Rusya, Güney Kore ve Estonya kendi ulusal kripto paralarını çıkarma hazırlığı içindeler. Venezüella ise ulusal dijital para birimi PETRO’yu kullanmaya başladı. ABD, Japonya, İsviçre ve Avustralya gibi ülkeler sanal paraları ödeme aracı olarak kabul eden öncü ülkelerdir. İran’ın uygulanan ambargolardan kaçınabilmek için sanal para ile ithalat yapmaya hazırlandığı yönünde haberler var. ABD’nin Wyoming Eyaleti kripto para firması Kraken ve Avanti şirketlerine kripto para bankası olma onayını vermiştir. Venezüella 355 belediyesinin 305’nde PETRO ile vergi ödenmesini kabul etti. Ayrıca İsviçre ve Kanada’nın bazı kanton ve belediyeleri ile ABD’nin Ohio eyaletinde, dijital para birimleri vergi tahsilatlarında geçerli ödeme aracı olarak kullanılmaktadır.
Dijital para birimlerinin kullanım alanları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde sanal/dijital para birimlerine yönelik herhangi bir yasal mevzuat bulunmamaktadır. Ancak bu alandaki yasal boşluğun doldurulması amacıyla ilgili kamu kurumları eşgüdümünde çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. Bu değişim ve dönüşümün geldiği nokta itibariyle yakın bir gelecekte ülkemizde de sanal para birimlerinin ödeme aracı olarak kullanım alanlarının yaygınlaşacağı kuşkusuzdur. Gerekli yasal alt yapının hazırlanması sonucunda dijital para birimleri ile vergi ödenmesinin yolu açılmış olacaktır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.