Yabancı bankalardan yıl sonu için TCMB faiz tahmini
JPMorgan, TCMB’nin politika faizinde yıl sonu beklentisini yükseltirken, enflasyon tahminini de artırdı. Öte yandan Morgan Stanley, politika faizi için yıl sonu tahminini yüzde 33,5'ten yüzde 36'ya çıkardı ve enflasyonu yüzde 29 olarak tahmin etti.
JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan faiz artırımının ardından yıl sonu için politika faiz beklentisini yükseltti. JPMorgan'ın konu ile ilgili değerlendirme notunda, TCMB politika faizi için yıl sonu beklentisinin daha önceki yüzde 35 yerine artık yüzde 38 olduğu belirtildi.
TCMB, dün politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 350 baz puan yükselterek yüzde 46'ya çıkardı.
JPMorgan, TCMB'nin haziran ayı toplantısını pas geçerek, faiz indirim döngüsüne temmuz ayında 200 baz puan ile başlayacağını öngörüyor.
Kurum, Türkiye için enflasyon tahminini de son dönemde yaşanan zirai don afetini gerekçe göstererek yüzde 29,5'ten yüzde 30'a çıkardı.
Morgan Stanley de yıl sonu politika faizi tahminini yükseltti
Politika faizi için yıl sonu tahminini yüzde 33,5'ten yüzde 36'ya çıkaran Morgan Stanley, enflasyonu yüzde 29 olarak tahmin etti. Morgan Stanley TCMB'nin faiz indirimine Temmuz ayında yeniden başlamasını beklediklerini de vurguladı.
Banka, 2025 ve 2026 sonu için dolar kuru tahminlerini sırasıyla 43 TL ve 47 TL olarak duyurdu.
Morgan Stanley raporda yer alan değerlendirmeler şöyle:
"Yurtiçi ve küresel risklerin gelişimine bağlı olarak temmuz ayında faiz indirimlerine devam edilebileceğini düşünüyoruz: Bugünkü faiz artışı bize TCMB'nin para politikası çerçevesini mümkün olan en kısa sürede normalleştirmek istediğini gösteriyor. Yerel halkın döviz talebinin kontrol altında kalması ve rezervlerin istikrar kazanması koşuluyla, TCMB'nin bankalararası faizi bir hafta vadeli repo faizi civarında (yüzde 46) tutacağını ve gerektiğinde üst banda (yüzde 49) yükseltebileceğini düşünüyoruz. Riskler dengesi göz önüne alındığında, TCMB'nin 19 Haziran'daki bir sonraki toplantıda bir haftalık repo faizini sabit tutacağını ve enflasyon görünümüne bağlı olarak Temmuz ayında indirimlere devam edebileceğini düşünüyoruz. Şu anda yılsonu politika faizini yüzde 36 (önceki yüzde 33,5'ten), enflasyonu ise yüzde 29 olarak görüyoruz.
Risk primi şoklarının daha az kalıcı olması veya tersine dönmesi durumunda, kesintiler için daha fazla alan olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Strateji olarak, carry trade'e temkinli bir şekilde yeniden giriyoruz ve 2 ay vadeli kısa dolar/TL ekliyoruz. TCMB'nin şahin faiz artışıyla piyasayı şaşırttığını ve bunun para politikasında ~300bp'lik etkili bir sıkılaştırmaya yol açabileceğini düşünüyoruz. Bu durum, yatırımcıların döviz rezervlerindeki kaybı göz önünde bulundurarak temkinli davranmalarına rağmen, carry trade'e geri dönüşlerin bir kısmına kesinlikle yardımcı olacaktır. TCMB, ekonomiye önemli miktarda dolar girişi olduğunda para biriminin yavaşça değer kaybetmesine de izin verebilir. Ortamı küresel olarak belirsiz görmeye devam ediyoruz, ancak ABD'nin bazı tarifeler konusunda rotayı tersine çevirmesiyle riskler azaldığından, TCMB'nin küresel faizlerin yükseldiği bir ortamda faizleri artırma hamlesi bir miktar taze giriş elde etmeye yardımcı olacaktır. Ancak, carry trade'deki pozisyonlanmanın geçen seferki seviyelere ulaşmasını beklemiyoruz. dolar/TL'yi 2025 sonuna kadar 43 ve 2026 sonuna kadar 47 seviyesinde görüyoruz."
Goldman Sachs da yayımladığı notta TCMB'nin faiz indirimine temmuz ayında başlayacağını öngörmüş ve yıl sonu tahminini yüzde 28,5'ten yüzde 33'e çıkarmıştı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.