Irak’tan petrol kararı, IKBY’nin ihracatını durdurdu

Irak, Türkiye'ye karşı açtığı tahkim davasını kazanmasının ardından Kürt Bölgesel Yönetimi'nin petrol ihracatını durdurdu.

Reuters
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Irak’tan petrol kararı, IKBY’nin ihracatını durdurdu

Bağdat hükümeti uzun bir süredir Ankara’ya Fırat ve Dicle nehirlerinden daha fazla su bırakılması için çağrı yapıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Irak’a Dicle Nehri’nden daha fazla su tedariği sağlanacağını da duyurdu.

Ancak petrol konusunda Bağdat hükümetinin 2014 yılında Türkiye’ye karşı açtığı tahkim davası Türkiye’nin aleyhine sonuçlandı ve 1,4 milyar dolar ceza kesildi. Talep edilen ceza miktarı ise 33 milyar dolardı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Kerkük’ten Ceyhan’a günlük 400 bin varil petrol ihracatı cumartesi günü durduruldu. Petrol ihracatının devamı için Ankara, Bağdat ve Erbil arasında görüşmeler devam ederken bölgedeki yabancı petrol şirktleri petrolü tankerlerde depolamaya başladı.

Londra borsasında işlem gören ve bölgede faaliyet gösteren Genel Energy ihracat kesintisinin geçici olmasını bekliyor. Norveç merkezli DNO da petrol akışının ‘geçici’ olarak durdurulması talimatı aldıklarını belirtiyor ve hükümetler arasında akışın devamı için görüşmelerin sürdüğünü belirtiyor.