Merkez Bankası'ndan 'miktarsal sıkılaşma' adımı

Merkez Bankası, miktarsal sıkılaşmaya yönelik yeni bir adım attı ve yaklaşık 2,5 ay sonra ilk kez bugün Depo Alım ihalesi açtı. İhalede tutar, 200 milyar TL olarak belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Merkez Bankası'ndan 'miktarsal sıkılaşma' adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yoğun döviz alımlarının yarattığı TL likiditesini çekmek için kullandığı yöntemlere bugün depo ihalelerini de ekledi. Banka, 21 Şubat 2024 tarihinden bu yana ilk kez bugün Depo Alım ihalesi açtı.

Merkez Bankası'nın açtığı ihalede tutar 200 milyar TL olarak belirlendi. Geleneksel yöntemli ihale, 15.05.2024 vadeli olarak gerçekleştirilecek.

2006'da yoğun olarak kullanılmıştı

TCMB depo ihaleleri sterilizasyon aracı olarak 2006'da yoğun olarak kullanılmış, ardından da geçen yıl tekrar devreye alınmıştı. İhaleler bu yıl da geçici sterilizasyon amacıyla kullanılmıştı.

Öncü veriler, Merkez Bankası'nın geçen hafta tarihi bir döviz alımı yaptığını gösterirken; banka bu dönemde TL likidite koşullarındaki sıkılığı bozmadan döviz birikimi yapmak adına, lokal bankalarla swap işlemlerini azaltmak başta olmak üzere bir çok yöntem kullandı.

İşlemciler, haftanın ilk iki gününde de Merkez Bankası'nın döviz birikimine 'belirgin' devam ettiğini, sürecin TL likiditeyi etkilemeye başladığını ve Merkez Bankası'nın yeni TL likidite adımı beklediklerini bu sabah söylemişlerdi.

TL depo alım ihalesine 102,2 milyar lira teklif

TCMB'nin bugün açtığı 200 milyar liralık TL depo alım ihalesinde gerçekleşen tutar 89 milyar 600 milyon lira olurken, ihaleye 102 milyar 200 milyon liralık teklif geldi.

İhalede, minimum faiz oranı yüzde 49,74, maksimum faiz oranı 50, ortalama faiz oranı ise yüzde 49,98 olarak ilan edildi.