Organik tarımda Türkiye’de üretici sayısı 48 bine ulaştı

Organik tarım üretimiyle uğraşan kişi sayısı yönüyle Avrupa’da 3., dünya genelinde ise 12. sırada olan Türkiye’de bu alanda üretim yapan çiftçi sayısı 48 bine ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Organik tarımda Türkiye’de üretici sayısı 48 bine ulaştı

Hüseyin GÖKÇE / ANKARA 

Yıllık üretimin 1.6 milyon tona çıkmasına rağmen, bu alanda üretim ve denetim yapan firmalar, sektöre yönelik bilgi kirliliğinden şikayetçi.

Organik tarım alanında faaliyet gösteren; Ekolojik Tarım Organizasyon (ETO) Derneği, Tarımsal Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Derneği (KSKDER) ile Organik Ürün Üreticiler ve Sanayiciler Derneği (ORGÜDER) ortak bir açıklama yaparak sektöre yönelik bilgi kirliliği ve tüketiciyi yanıltıcı haberlerin yaygınlaştığı uyarısında bulundular. 

Organik üretimin dünya genelinde 193 ülkede gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, Türkiye’deki üretim sürecinin ise 1984’te diğer ülkelerin belgelendirme programlarına uygun olarak başladığı, bugün ise 2010’da çıkarılan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde yapıldığı bildirildi. Organik ürünlerin mevzuat dışında üretilmesi işlenmesi ve satışının mümkün olmadığına değinilen açıklamada, Türkiye’deki kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının ISO/IEC 17065’e göre akredite edildikleri duyuruldu. 

Türkiye, Avrupa Birliği’ne ihracat yapan ülkeler içinde 5.sıraya yükseldi. Organik üretimin, kullanılan girdiler dahil olmak üzere tüm aşamalarının kontrol edilmesi yanı sıra bu aşamaların izlenebilirliğinin de mümkün olduğunu vurgulanan açıklamada, teknik olarak uzmanlık gerektiren bu üretim sistemi hakkında kulaktan dolma bilgilerle yapılan yanlış açıklamaların tüketiciyi yanlış bilgilendirdiği kaydedildi. Ayrıca, açıklamaya imza atan kuruluşların, organik tarıma yönelik her türlü soruya cevap vermeye hazır olduğu aktarıldı.