Yerli ve yabancı kurumlar TCMB’nin faiz artırımını nasıl değerlendirdi?
Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, TCMB'nin sürpriz faiz artışına yönelik katıldığı yayındaki değerlendirmesinde, "Merkez Bankası’nın beklentileri yönetmek adına ön aldığını, şahin bir yaklaşımda” olduğunu belirtirken, 19 Mart sonrası gerçekleştirdiği, geçici sıkılaşma adımını kalıcı hale getirdiğini de belirtti. Yerli yatırım kurumları da faiz kararının ardından değerlendirmelerini yayımladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son 3 toplantıda indirdiği poltika faizini 350 baz puan artırarak yüzde 46 seviyesine çekti. Piyasa beklentilerinden farklılaşan faiz kararı piyasalarda yankı buldu.
Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, CNBC-e’de katıldığı yayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz adımını ve enflasyon beklentilerini değerlendirdi.
Onay, TCMB'nin sürpriz faiz artışı kararına yönelik şunları söyledi:
“Merkez Bankası’nın beklentileri yönetmek adına ön aldığını, şahin bir yaklaşımla politika faizini aslında efektif fonlama oranı olan yüzde 46’ya getirdiğini görüyoruz. Ama bunun da ötesinde daha şahin sayılabilecek bir adım olarak da asimetrik faiz koridorunu devam ettirdiğini ve üst bandın 300 baz puan üzerinde kaldığını görüyoruz. Bu da yüzde 49’a denk geliyor. MB döviz kurundaki şok sonrası gerçekleştirdiği, geçici olarak nitelendirdiği sıkılaşma adımını kalıcı hale getirmiş oldu.”
“Faiz kararı enflasyon, rezervler ve kurun açısından olumlu”
Yatırım Finansman, TCMB faiz kararını, enflasyon görünümü ve beklentileri, rezervler ile kurun seyri açısından olumlu yönde değerlendirdi.
Yatırım Finansman Başekonomisti Erol Gürcan'ın kararla ilgili değerlendirme notunda, TCMB'nin genel beklentilerin aksine doğrudan faiz artırımına gitmiş olmasının enflasyon görünümü, enflasyon beklentileri, rezervler ve kurun seyri açısından olumlu olarak yorumlanabileceğine işaret etti.
Diğer taraftan, faizlerin daha uzun süre daha yüksek kalacak olması nedeniyle kararın etkisinin şirket kârları ve borsanın seyri açısından bir miktar olumsuz etki oluşturacağını değerlendiren Gürcan, "Politika faizindeki artış, sıkılaşmadan ziyade normalleşmeyi; üst banttaki artış ise, ihtiyati sıkılaşma için açılan manevra alanını işaret etmekte. TCMB, 20 Mart’taki takvim dışı toplantı ile politika faizini etkisiz bırakıp piyasadaki fiili fonlama faizinin %46’ya ulaşmasını sağlamıştı. Dolayısıyla, politika faizinin (haftalık fonlama kanalı) doğrudan %42,5'ten %46’ya yükseltilmesini ve 1 hafta vadeli fonlamaya yeniden başlanacak olmasını, ilâve bir sıkılaşmadan ziyade, fonlama yapısının normalleşmesine yönelik yapılan bir ayarlama gibi okumanın daha sağlıklı olacağını değerlendiriyoruz" dedi.
“TCMB piyasaya karşı rüştünü bir kez daha ispat etti”
A1 Capital Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, TCMB faiz kararı ardından şu yorumu paylaştı:
“TCMB piyasaya karşı rüştünü bir kez daha ispat etti. Sorunlar sadece ekonomik koşullardan kaynaklı olsa ya da ortam biraz yatışsa bu yönetim bu sorunları aşar.”
TCMB piyasaya karşı rüştünü bir kez daha ispat etti. Sorunlar sadece ekonomik koşullardan kaynaklı olsa ya da ortam biraz yatışsa bu yönetim bu sorunları aşar.
— ÜZEYİR DOĞAN (@uzeyir_dogan) April 17, 2025
“Enflasyon raporunda revizyon şart”
Marbaş Menkul Değerler, metindeki önemli olanlara dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sonuç olarak, bu durum yepyeni bir projeksiyon ortamı yaratacağı için enflasyon raporunda bir artık revizyonun şart olduğunu gösteren, nisan ve mayıs TÜFE’nin görece yıllık bazda TÜFE’yi yukarı çekeceğini öngören bir merkez bankası gözlemliyoruz. Gelişmeler bakımından riskli varlıklar için kısa vadede negatif olurken makroekonomik tarafta güçlü destekleyici unsur olarak değerlendirilebilir. Bir nevi globale sözel yüklem anlayışı da olduğunu vurgulamak isteriz. TCMB’nin yılsonu enflasyon beklentisi üst bandı kadar reel faiz ortamının yaratıldığını da belirtmiş olalım.”
TCMB tekrar "şahin" tarafa geçti
Yapı Kredi Bankası analistleri, TCMB genel duruşunun "kontrollü güvercin"den tekrar "şahin" tarafa geçtiğini öngördü.
Yapı Kredi analistelir Çağlar Kimençi ve İhsan Tunalı'nın TCMB faiz kararıyla ilgili değerlendirme notunda, "Karar piyasa beklentisinden şahin oldu. Piyasaya etkisi ilkten kar satışı şeklinde olabilir. Hisse senetlerinde sektörel ayrışma görülebilir. Geniş bakışta ise olumlu yöne doğru atılmış bir adım olduğunu düşünüyoruz” denildi.
“TCMB piyasa tepkilerini doğru okudu”
İntegral Araştırma Departmanı, TCMB’nin aldığı faiz artırımı kararıyla piyasa tepkilerini doğru okuduğunu ve geride kalmadığını net bir şekilde gösterdiği görüşünde.
İntegral analistlerinin TCMB'nin faiz kararıyla ilgili değerlendirme notunda, "Merkez Bankası kendine alan açtı diyebiliriz. Merkez Bankası, bu adımıyla yalnızca mevcut riskleri değil, ileride oluşabilecek iç veya dış kaynaklı oynaklıklara karşı da bir politika tamponu oluşturdu." denildi.
Kararın, sadece kısa vadeli değil, yıl sonuna dair faiz tahminlerinin de yeniden şekillenmesine neden olabileceği belirtilen notta, "Özellikle enflasyonda beklenen düşüş, rezerv kazanımının hızlanması ve iç talepteki soğuma ile birlikte faiz-enflasyon makasının açılması mümkün görünüyor. Mevcut konjonktürün izin vermesi halinde Merkez Bankasının daha güçlü faiz indirmesine de alan açılmış olabilir. Ancak şimdilik bu ihtimal için erken." değerlendirmesi yapıldı.
Yıl sonu politika faizi beklentisi %35 oldu
Tacirler Yatırım, TCMB’den yıl sonu politika faizi beklentisini %35 olarak açıkladı.
Tacirler'in TCMB'nin bugünkü kararının ardından yayımlanan değerlendirme notunda, "Bugün atılan adımın ardından, TCMB’nin yılın ikinci yarısı itibariyle faiz indirimlerine aynı hızda devam edecek alan yaratmış olabileceği görüşündeyiz. Politika faizi beklentimizi şekillendirirken baz senaryomuz, haziran itibariyle faiz indirimlerine devam edileceği yönünde." denildi. Ancak kurum, yurt içi siyasi gelişmelerin ve yerleşiklerin döviz talebinin nasıl şekilleneceğinin bu süreçte belirleyici olacağını düşünüyor.
TCMB'den “şahin” tonda bir yönlendirme
KuveytTürk Yatırım, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından söylemlerini revize etmesini “şahin” tonda bir yönlendirme olarak algılıyor.
KuveytTürk Yatırım'ın kararla ilgili değerlendirme notunda, “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır” ifadesinin “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” şeklinde revize edilmesini “şahin” tonda bir yönlendirme olarak algıladıkları belirtildi.
“TCMB daha fazla sıkılaştırma için seçenekleri açık tuttu”
ING, TCMB'nin bir taraftan politika faizini yükseltirken, diğer taraftan seçeneklerini açık tuttuğunu belirtti.
ING değerlendirmesinde, TCMB'nin politika faizini mevcut efektif fonlama faiziyle eşleşecek şekilde yükseltmesinin parasal duruşu gevşetmeden 1 haftalık repo faizi yoluyla likidite sağlamaya devam edebilmesine imkân vereceğini, borç verme faizini yüzde 49 olarak ayarlanmasının, daha fazla dalgalanma olması durumunda bankanın bankalararası faizi bu seviyeye doğru yükseltmesine olanak tanıyacağını vurguladı.
ING raporunda, "Enflasyon tarafında, son döviz kuru gelişmeleri ve yüzde 25'lik elektrik zammının ardından Nisan ayında yıllık enflasyonun bir ay öncesine kıyasla bir miktar yükselmesini bekliyoruz. Haziran toplantısına kadar TCMB'nin TL varlıklara olan talebi ve rezerv değişimlerini izlemesi ve hem iç hem de dış faktörler nedeniyle büyüme görünümüne yönelik artan riskler göz önüne alındığında, yüksek ex-post reel faizleri normalleştirmek için faiz indirimlerine yeniden başlama zamanlamasını belirlemesi muhtemeldir" dedi.
“Yılın ikinci yarısında faiz indirimleri sürebilir”
Şeker Yatırım, 2025 yılı içerisinde enflasyon ve küresel piyasaların seyrine göre yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine devam edeceğini tahmin etti.
Şeker Yatırım Başekonomisti Abdulkadir Doğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararla ilgili değerlendirme notunda, küresel piyasalardaki belirsizliğin TCMB dezenflasyon hedeflerini bir süre sekteye uğratabileceğine işaret ederek, bu alandaki iyileşmelerin beklentilerin üzerinde faiz indirimleri getirebileceğinin altını çizdi.
Doğan, kararın genelinde şahin bir duruş, enflasyonla mücadelede kararlı bir söylem gördüklerini kaydederek, "Ayrıca toplantı bazlı ve enflasyon odaklı karar alınacağı yeniden vurgulanmış, piyasadaki oynaklığa izin verilmeyeceği ima edilmiştir. Hem temel politika aracını etkin şekilde kullanan hem de tamamlayıcı makroihtiyati tedbirlerle likiditeyi ayarlayan TCMB, enflasyonla mücadele konusunda kararlı duruşunu sürdürmektedir. Yaşanacak arz ya da talep yönlü yeni şoklarda politika faizi duruşunda yeni güncellemelere gidilebileceğinin altını çizmek isteriz." dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.