AB’de çelik kullanan sektörler resesyonda!
Avrupa’nın çelik sektöründe aşağı önlü faktörler devam edince, 2025 yılı talebinde artış beklentisi yüzde 3.8’den yüzde 2.2’ye revize edildi. Çelik kullanan sektörlerin performansı 2024’te yüzde 3.3 daralma gösterdi .
EVRİM KÜÇÜK
Son iki yıldır Avrupa çelik pazarını etkileyen ekonomik ve jeopolitik koşullar iyileşme belirtisi göstermiyor. Artan ticari ve jeopolitik belirsizliklerin 2025 ve 2026’da etkili olmaya devam edeceği uyarısı yapılıyor. Çelik kullanan sektörlerdeki resesyonda ise sınırlı bir toparlanma bekleniyor.
2025 için talep beklentisi %2.2’ye düştü
Avrupa Çelik Birliği’nin (Eurofer) açıkladığı raporda, AB’nin 2025 yılı çelik talebi beklentisi aşağı çekildi. Bir önceki raporda bu yıl için yüzde 3.8 olan talep büyüme beklentisi yüzde 2.2’ye çekildi. 2024 yılında görünür çelik tüketiminin yüzde 1.8’lik düşüş yerine yüzde 2.2 düştüğü tahmin ediliyor.
Rapordaki tespitler şöyle:
■ AB’de çelik kullanan sektörlerin performansı 2024’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 4.1 geriledi.
■ Bu düşüş, özellikle otomotiv ve inşaattaki durgunluktan kaynaklandı.
■ Çelik Ağırlıklı Endüstriyel Üretim Endeksi (SWIP) için projeksiyonlar hem 2024 hem de 2025 için bir kez daha düşürüldü.
■ 2024 resesyonu yüzde 2.7’lik daralmadan yüzde 3.3 daralmaya revize edildi. 2025 için yüzde 1.6 büyüme beklentisi ize yüzde 0.9’a çekildi. 2026’da ise yüzde 2.1 canlanma umuluyor.
Enerji fiyatlarıyla başa çıkamıyorlar
Avrupa Çelik Birliği Genel Müdürü Axel Eggert, yaptığı değerlendirmede, “Çelik üreticilerinin kontrolü dışındaki büyük çaplı çelik dampingi, rekabetçi olmayan enerji ve karbon fiyatları, çöken talep, ticaret ve jeopolitik gerginlikler gibi dış etkenlerin sektörü yapısal olarak zayıflattığı bir durumla artık başa çıkamayız. Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki haftalarda ortaya koyacağı girişimler sektörün geleceğini belirleyecek” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.