Rusya vurdu tahıl fiyatları uçtu

Rus birliklerinin Ukrayna limanları ve Tuna Nehri depolarını vurması tahıl fiyatlarını zıplattı.  

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Rusya vurdu tahıl fiyatları uçtu

Rusya'nın Tuna Nehri'ndeki tahıl depolarına yönelik saldırıları da dahil olmak üzere Ukrayna limanları ve tahıl altyapısını vurmasının ardından Pazartesi günü Chicago borsasında işlem gören buğday ve mısır fiyatları yükseldi.

Yeni bir gelişme olarak Rusya, Pazartesi günü insansız hava aracıyla gerçekleştirdiği saldırıda Ukrayna'nın Tuna Nehri üzerindeki tahıl depolarını imha ederek hava harekâtının hedef alanını genişletti.  Böylece Moskova yönetimi Ukrayna'nın Avrupa Birliği üzerinden gerçekleştirdiği devasa kara ve nehir tahıl ihracatına yönelik tehditleri artırdı.

Tüccarlar çatışmaların Karadeniz'den yapılan tahıl sevkiyatını tehdit edebileceğinden endişe ederken, Ukrayna'nın tahıl ihracatı için geçen hafta sona eren güvenli sevkiyat koridorunun hızlı bir şekilde yeniden başlaması için umutlar tükeniyor.

Tahıl depoları ilk kez vuruldu

Rus tahıl analisti Andrey Sizov Twitter'da "Dün gece Moskova savaş sürecinde ilk kez Tuna depolarına saldırdı Bize göre bu Odesa'ya yönelik saldırılardan daha büyük bir olay. Tuna Nehri şu anda Ukrayna tahılı için en önemli ihracat rotası" dedi.

Buğday fiyatları %6 prim yaptı

Rusya'nın Karadeniz Tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin küresel tedarik endişelerini artırmasıyla Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) buğday vadeli işlemleri %6 artışla kilo başına 7,39 dolara yükselirken, European Euronext buğdayı %6,2 artışla metrik ton başına 262,75 Euro'ya (291,18 $) yükseldi.

Mısır %4,6 artışla kilo başına 5,61 dolara, soya fasulyesi ise %1,3 artışla kilo başına 14,21 dolara çıktı.

Rusya neredeyse her gün Ukrayna'nın gıda ihraç limanlarını vuruyor. Pazar günü Ukrayna'nın tahıl ihraç limanı Odesa'ya bir saldırı daha düzenledi.

StoneX com'dan Matt Ammermann, "Jeopolitik haberler, Rusya'nın Ukrayna limanlarına yönelik saldırıları ve Ukrayna'daki çatışmanın şiddetlendiğine dair işaretler fiyatları destekliyor," dedi.

Rusya'nın buğday ihracat fiyatı arttı

Öte yandan Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın sona ermesinin ardından Rusya'nın tahıl ihracat fiyatı arttı. 

Analistler, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın yanı sıra Kerch Boğazı'nda seyir yasağının etkisinde buğday ihracat fiyatının yükseldiğini belirtiyorlar. 

Tarımsal danışmanlık şirketi IKAR'ın verilerine göre Rusya'nın yüzde 12,5 proteinli buğdayının Ağustos'un ikinci yarısı teslimli FOB fiyatı Cuma günü 242 dolar/ton oldu. Fiyat önceki hafta 228 dolar/ton seviyesindeydi. 

Rusya, geçtiğimiz hafta 1,2 milyon ton tahıl ihrac etti. Önceki hafta bu rakam 900 bin ton olmuştu. Geçtiğimiz hafta yapılan ihracatın 1,1 milyon tonunu buğday oluşturdu.