Ticarette sismik değişim emtiayı ilgi odağı yapıyor
Dünyanın en büyük iki ekonomisi çatışırken yaşanan ekonomik belirsizlik, düşük dolar ortamında piyasanın ilgisi bakır, altın, gümüş ve kahveye yoğunlaşmış durumda.
EVRİM KÜÇÜK
ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin azalacağı umutları piyasalara yön eriyor, ABD Başkanı Trump’ın «önemli» tarife kesintileri önermesinin ardından endüstriyel metaller destek buluyor. Ayrıca, Trump’ın Fed Başkanı Powell’a karşı tavrını yumuşatması finans piyasalarında risk alma isteğini artırıyor. Bu durum zayıf doların da etkisiyle yatırımcının emtia piyasalarına yönelmesine neden oluyor. Emtianın diğer varlık sınıflarından daha iyi performans gösterdiği dikkat çekerken, özellikle bakır, altın, gümüş, kahve fiyatlarının yılbaşından bu yana iki haneli kazanç sağlayarak emtiaya öncülük ettiği dikkat çekiyor.
Bakır bu yıl %21 yükseldi
Bu hafta emtianın ilgi noktası endüstriyel ve değerli metaller oldu. Bakır vadeli işlemleri üç haftalık zirveye ulaştı. Londra’da fiyatlar 9.400 doları, ABD’de pound başına 4,90 doları gördü. Trump yönetiminin Pekin ile görüşmeler beklenirken tarife indirimlerini değerlendirdiğini bildirirken, Çin yalnızca Washington›ın daha fazla tehditte bulunmasını durdurması halinde devreye gireceğini söyleyince fiyatlar bir nebze geri çekildi. Yine de Perşembe itibariyle haftalık yüzde 3.5 kazanç elde eden bakır, yılbaşından bu yana yüzde 21 yükseldi.
Altın piyasaların başrolünde
Emtia piyasasında bu hafta başrol ise altındaydı. Ons başına 3.500 ABD doları ile yeni bir rekor seviyeye ulaşan ve yılbaşından bu yana yüzde 33’lük bir kazanç sağlayan altın, kar satışlarına maruz kalsa da kritik 3.300 doların üzerinde kalmaya devam ediyor. ABD ticaret politikasındaki sismik değişime bağlı olarak ABD Doları ve Hazine tahvillerinin satılması altının cazibesini artırıyor.
Gümüşün haftalık kazancı yüzde 3
Gümüş, haftalık yüzde 3 ve yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 16 primle ons başına 33,3 dolara geldi. Gri metal, hem kıymetli hem de endüstriyel bir metal olarak hibrit doğasını yansıtarak altından ayrıştı.
Kahvede çift haneli büyüme
Kahve ise arz-talep dinamiklerine bağıl olarak güçlü b.ir performans izliyor. Arabica kahve vadeli işlemleri yükseliş ivmesini koruyarak, Brezilya’nın 2025/26 kahve mahsulüne ilişkin endişelerin etkisiyle ICE’de pound başına 3,92 doları aştı. Fiyatların haftalık çıkışı yüzde 7, yılbaşından bu yana artışı ise 22 civarında. Emtia piyasası analisti Marcelo Fraga Moreira, 2025/26 mahsul yılının küresel üretim ve tüketim arasında hala bir açıkla karşı karşıya kalacağını söylüyor. Piyasada son dönemde önemli dalgalanmalar yaşanıyor. ABD ithalat tarifelerine ilişkin belirsizlik, düşük stoklar ve kısıtlı arz sorunlarını daha da kötüleştiriyor.
Dolar endeksi emtianın kaderinde belirleyici
Dolar Endeksi bu hafta üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine ulaştı. ABD varlıklarından kaçışın derinleştiğini yansıtan endeks 99 seviyesine indi. Düşüş ağırlıklı olarak ABD’nin ticari ve finansal politikasına ilişkin belirsizlikten kaynaklanıyor. ActionForex tarafından yapılan analize göre teknik olarak, 99.57’nin altına kırılma bir düşüş trendini teyit edecek. Analize göre 95 psikolojik seviyesine devam edene bir düşüş yaşanabilir. Burası da kırılırsa yapısal bir bozulma tetiklenebilir ve orta vadede 89.2-90.0 bandı gündeme gelebilir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.