İstanbul Blockchain Week düzenlendi

Kripto para ekosistemindeki sektör paydaşlarını bir araya getiren İstanbul Blockchain Week 14 Kasım’da NFT günü ile etkinliği başlattı. 17 Kasım’a kadar süren organizasyonda Metaverse’ten blockchain teknolojilerine; regülasyonlardan sektörel ihtiyaçlara kadar birçok konu masaya yatırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İstanbul Blockchain Week düzenlendi

14 Kasım’da NFT günü ile kapılarını açan İstanbul Blockchain Week’te, 15-16 Kasım tarihlerinde IstanBlock adıyla Token ekonomileri, regülasyonlar, sermaye yeterlilikleri ele alındı. Organizasyonun finali ise 17 Kasım’da düzenlenen Web3 Esports Championships ile yapıldı.

11 proje yatırım bulmak için sahneye çıkacak

Etkinlikle üç temel amaçları olduğunu aktaran İstanbul Blockchain Week Kurucusu Erhan Korhaliller, “İlk hedefimiz Avrupa’dan, Asya’dan birçok yatırım firmasını ve yatırımı Türkiye’ye çekmek. Ülkemizde blockchain alanında çok önemli yetenekler var. Bu konuda araştırmalar yatırımlar yapılıyor ben de uluslararası platformlarda tarafları bir araya getirmeyi önceliklendiriyorum. İkinci hedefimiz ise akademisyenleri kişilerle buluşturarak doğru eğitimi almalarını sağlayabilmek. Nihai hedefimiz ise bu alanı tanımalarına imkan yaratarak bu sektöre yatırım yaparak girmelerine fırsat sunmak. Etkinlikte yeni projelere kendilerini tanıtmaları için alan açtık. 11 proje sahneye çıkıp projelerini anlatarak yatırım imkanlarından faydalanmak için yatırımcılara sunum yapacak” dedi.

“Blockchain teknolojisi bankacılık sektörüne entegre olacak”

Konuşmacılar arasında yer alan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan EKONOMİ Gazetesi’ne konuştu. Manukyan blockchain teknolojisi konusunda dikkatlerin hala kripto paralar üzerinde olduğunu belirterek; “Pek çok proje olmasına rağmen göz önüne çıkan taraf hala kripto bazlı projeler. Var olan sistemin yerine geçecek blockchain hikayeleri çok az duyuluyor. İlerleyen zamanlarda bankacılık sektörü ile blockchain teknolojisinin entegre olacağını düşünüyorum. Belli noktalarda maliyetlerin düşük olması sebebiyle De Fi daha avantajlı olarak öne çıkabilir. Ama tamamen bankacılık sektörünün yerine geçmesi kısa vadede baktığımızda bence kesinlikle mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.

“Globalde 2023 kayıp bir yıl olacak”

First Batch Kurucu Ortağı Efe Bulduk 2023 yılına ilişkin beklentilerini EKONOMİ Gazetesi’ne anlattı. Bulduk; “ABD enflasyonunun beklenenden daha iyi gelmesi ile birlikte ABD borsalarında ralli gördük ama kripto paralar kendi hikayesini yazarak ayrıştı. ABD’deki enflasyon yalnızca talep kaynaklı olsaydı çözmek için para politikaları kullanılabilirdi. Ancak arz kaynaklı bir enflasyon da var ve bunu şuan dünya piyasaları çözdüğünü sanıyor. İşin makro kısmı böyle iken öbür tarafta da iş piyasalardaki verilerin manipüle edildiğini görüyoruz. İnsanlar işlerini kaybederse ciddi bir krizin kapısı açılabilir. Bütün bunlar ışığında global tarafta 2023’ün kayıp bir yıl olacağını düşünüyorum. Kripto ekosisteminin regülasyonlarla bir an önce temizlenmesi lazım. Yatırımcıların en önemli hatası tez canlı olmaları, şuan bunun hiç zamanı değil. Sektöre güvenimi kaybetmedim risk-off modundayım” dedi.

“Amacımız ülkemize katma değer yaratmak”

“Kadınlar blockchain ekosistemini nasıl etkiliyor?” panelinde konuşan İstanbul Blockchain Women Derneği YKB Ebru Güven EKONOMİ Gazetesi’ne yaptığı açıklamasında; “Dernek olarak kadınların ekosistemde daha fazla yer almaları, yeni gelir modelleri yaratmaları, iş modellerini anlatmak ve öğretmek için çalışıyoruz. Amacımız ülkemiz için katma değer üretecek projelere ön ayak olmak. Derneğimizin gelecek hedeflerinden biri de projelerin fikir aşamasından ölçeklenme kısmına kadarki süreçte fon sağlayacak bir yapıya dönüşmek” şeklinde konuştu.

“Regülasyona değil güvene ihtiyacımız var”

Konuşmacılardan İstanbul Blockchain Women Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ece Ildır EKONOMİ Gazetesi’ne son zamanlarda gündemde yerini sıcak tutan regülasyonlara ilişkin değerlendirme yaptı; “FTX’te yaşananlar sonrası regülasyonların konuşulmaya başlanmasını ironik buluyorum. Merkeziyetsiz bir sistemden bahsedilirken ülkesel regülasyonların ihtiyacı konuşulmaya başlandı. Regülasyon yok gibi yanlış bir algı var. Zaten her ülkede regülasyon var. Müşteriyi tanı prensibinden MASAK kurallarına kadar işlemlerin tamamında düzenlenmiş bir sistemimiz var. Regülasyona değil güvene ihtiyacımız var”

“Oyun sektörü yükselişini sürdürüyor”

Etkinlikte yer alan proje temsilcilerinden IWPA Game Pazarlama Direktörü Meltem Acar, EKONOMİ Gazetesi’ne I Wanna Play a Game projesini anlattı. Acar; “Projenin üzerinde iki senedir çalışıyoruz. Oyun olarak yola çıksak da platform olma hedefimiz var. Projemiz lokasyon bazlı mobil bir oyun olsa da isteyenler blockchaine entegre ederek içerideki objeleri toplayarak NFT’lere dönüştürebiliyorlar. Bunun yanı sıra isterlerse blockchain tarafında tokenize de edebiliyorlar. İçeride birçok markanın da entegre olabileceği ortamlar yakaladık. Oyunda objeleri toplarken markalarla da iletişime geçilebiliyor. Lokasyon bazlı bir oyun olduğu için bulunulan ortamda bir obje alındığında bir restoran indirim verebiliyor veya kafeden hediye kahve kazanılabiliyor. Oyun sektörü yükselişini sürdürüyor. Blockchain ve NFT doğru şekilde kullanıldığında insanların keyif aldığı bir ortam oluşacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kripto Para