“Litecoin 200-300 dolar bandına gelebilir”

Litecoin halvingine sayılı günler kala grafikteki yukarı yönlü ivme bir yandan yatırımcısının iştahını kabartırken diğer yandan “halving öncesi satış baskısı olabilir” diye endişelendiriyor. Bir senedir istikrarlı yükseliş serisini sürdüren Litecoin’in önümüzdeki günlerdeki performansı çok merak ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
“Litecoin 200-300 dolar bandına gelebilir”

Berfin ÇİPA

Geçtiğimiz haftalarda 100 doların üzerine pik yapan Litecoin (LTC) yatırımcısını heveslendirdi ancak tutunamadı. Buna rağmen son 12 aylık performansıyla yüzde 81’lik getiri elde etti. Şimdi ondan daha büyük bir adım atması bekleniyor. Nedeni, Litecoin'in yalnızca dört yılda bir gerçekleşen bir sonraki 'halving' olayına üç haftadan az kalması.

Birçok kripto para biriminde olduğu gibi, işlemlerin onaylanmasında ve bunları blok zincirine eklemede yer alan Litecoin madencileri, harcadıkları zaman ve emek için bir ödül kazanma şansına sahiptir. Litecoin madencileri şu anda blok zincirine ekledikleri her işlem bloğu için 12,5 LTC ile ödüllendiriliyor. Ancak, 4 ve 8 Ağustos arasında - ağ koşullarına bağlı olarak- bu değişecek. Bu noktadan sonra, ödül yarıya indirilerek 6,25 LTC'ye düşürülecek.

Gelecek ayki halving, Litecoin'in arz oranını etkili bir şekilde yarı yarıya azalttığından, bunun altcoin için arz ve talep arasındaki dengeyi bozması ve fiyatı üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması bekleniyor. Aslında benzer bir eğilim, Litecoin'in Ağustos 2019'daki bir önceki halving etkinliğinden önce ortaya çıkmıştı. Bu yarılanmadan önceki yedi aya kıyasla, altcoin 2019 Temmuz’unda dört kattan fazla değer kazanmıştı.

Masaya, " yeniden bir déjà vu gibi” dediğimde herkes güldü ama ne demek istediğimi hepsi anlamıştı. Déjà vu (kelimenin tam anlamıyla "zaten görüldü"), daha önce bir şey yaptığınıza veya gördüğünüze dair ani, güçlü duygudur. Sinirbilimciler, bunun beynin güçlü bir oyunu olduğunu öne sürüyorlar. ‘Kovan aklı’ bu kelimeye bayılır ama aynı zamanda piyasalarda déjà vu'ya yer olmadığını savunur. Masaya soruyoruz, LTC için bundan sonra ne söylemeli?

Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu; “Litecoin’in yükselişinin ve piyasada Litecoin heyecanının yaşanmasının birinci nedeni 5 Ağustos tarihinde  gerçekleşecek halving. Ancak tek başına değil. İkincisi, ABD’deki Tarım Emtia Komisyonu BTC, ETH ve LTC’yi dijital emtia sınıfına alarak kendi çatısı altında düzenlemek istemesi. Bir başka neden, Kanada hükümetinin, kripto para borsalarında LTC'nin sınırsız olarak trade edilmesine izin vermesi. Bir diğeri de Wall Street devleri Fidelity Digital Assets, Charles Schwab ve Citadel Securities In bir araya gelerek EDX Markets (EDX), isimli bir kripto para borsası lansmanı gerçekleştirmeleri. Bu borsada sadece BTC, ETH, LTC ve BCH işlemleri listeleniyor. Bu da LTC nin Wall Street devleri tarafından desteklendiğini gösteriyor” dedi.

“BEKLENEN ETKİYİ YARATMADI”

Ancak senaryolar üzerinde ayrıntılı olarak çalışmak ve öngörülebilir itirazlara kulak vermek de önemli. WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik; “2023’ün başından bu yana Bitcoin’de güçlü bir yükseliş trendi var. Bitcoin’de yaşanan haraketlilik piyasaya yeni fon girişini tetikledi. Fonların bir kısmı ise altcoinler arasında dağıldı. Ancak, pek çok altcoin istenen performansı sergilemedi. Zaman zaman haber akışlarıyla ön plana çıkan coinler daha çok prim yaptı. Litecoin de bu coinler arasında. Hem yükseliş trendinden, hem iç dinamiğindeki pozitif gelişmelerden hem de halving sürecinden etkileniyor. Piyasadaki katılımcının artması ve trendin sene başından bu yana yukarı yönlü olması halving sürecinde Litecoin’e yardım etti diyebiliriz. Yine de yıl içerisindeki performansına ve 100’ün üzerindeki fiyatlamalarına baktığımızda halving sürecinde beklenen etkiyi yaratmadı” diyor.

“ASIL FİYATLAMA HALVING SONRASI GELECEK”

Yine de her senaryo "biraz geç", "biraz erken", "biraz gelişmiş" veya biraz "dünün haberi" olabilir. Kripto Teknik Kurucusu Oytun Es koşunun daha başlamadığına inanıyor; “Litecoin en eski kripto varlıklardan bir tanesi. Bu yaz halving sürecine gidecek ondan sonra madencilerden gelen satış baskısının yarı yarıya azaldığı bir tahta dinamiğine hep beraber şahitlik edeceğiz. Öncesinde bunun fiyatlanması oluyor ama esas fiyatlanma genelde halving gerçekleştikten sonraki süreçte karşımıza çıkıyor. Şuan bunun beklentisi satın alınıyor” diyor.

HALVING ÖNCESİ YÜZDE 40 DÜŞÜŞ YAŞANIR MI?

Yatırımcı düşüncesinin eğri yumağı her zaman en kötü senaryoyu arar. Litecoin fiyatı, 2015 ve 2019 arasında yüzde 40’lara varan bir düşüş yaşadı. Gayet basit bir soru: Litecoin’i aradaki farkı ödeyecek kadar takdir ediyor musunuz?

Böyle bir déjà vu'dan kaçınmak, zorluklara ve senaryolara yanıt vermeye hazırlanmaktan daha fazlasıdır. Önce herkesi dinleyelim, sonra biraz grafik çalışalım. Dedeoğlu şöyle düşünüyor; “Litecoin’in geçmiş halving ve fiyat performanslarına baktığımızda, LTC nin halvingden 4-6 ay önce yükselmeye başladığını ve Halving’den 50 gün önce zirve yaptığını görüyoruz. Halving öncesi, “Beklentiyi al; gerçekliği sat.” senaryosu çalışıyor. 2015 yılındaki halving döneminde, 10 Temmuz’da 7,54 dolar ile LTC zirve yapmıştı.5 Ağustos tarihine halving gerçekleştiği zaman bu fiyat seviyesinden yüzde 42 düşüşle 4,40 dolara gerilemişti. 2019 yılındaki halving döneminde ise 23 Haziran tarihinde, LTC 142 dolar ile zirve yapmıştı Ancak, daha sonra tarihinde yüzde 53 düşüşle 93 dolara gerilemişti. Dolayısıyla yüzde 40 oranında düzeltme bekleyeler bu geçmiş öngörüyle hareket ediyor. Bu yıl ise ben 85-120 dolar arasında bir LTC fiyat hareketi bekliyorum.”

“SERT BİR DÜZELTME GELEBİLİR”

Helin Çelik; “Halving periyotlarına baktığımızda halving öncesi yükseliş; halving sırasında kar realizasyonları ve beklentinin gerçekleşmesi nedeniyle satış; sonraki süreçte ise ralli gözlemliyoruz. Bu süreçte balina sayısı ve hacmin artması yükselişte yatırımcı için güzel bir zemin hazırladı. Ancak, kar realizasyonları yaşandığında gelebilecek yüklü satışlara yatırımcının dikkat etmesi gerekiyor. Eğer sert bir satış dalgası gelirse piyasa aldığını büyük oranda geri verebilir. Litecoin’in piyasa değeriyle gerçekleşen değerini birbirine oranladığımızda oranın yüzde 30 sınırının üzerinde seyrettiği görülüyor. Bu da sert bir düzeltmenin gelebileceği riskine işaret ediyor” diyor.

DURUN DAHA BTC HALVINGI VAR

Diğer pek çok şey arasında pastörizasyonu icat eden Louis Pasteur, "Talih hazırlıklı zihinlerden yanadır" demişti. Oytun Es, Litecoin için Bitcoin halvingini de hesaba katıyor; “Litecoin bir önceki yarılanmada fiyatlamada pik noktasını halvingten önce yapmıştı. Bu sefer de böyle olabilir… Genelde Bitcoin’de de böyle olur. Bir miktar geri çekilme olması Litecoin’de güçlü bir ihtimal. Ama tabi Litecoin değerlendirilirken şunu gözden kaçırmamak lazım. Litecoin halving yaptıktan kısa süre sonra Bitcoin de halving yapacak. Bitcoin yukarı gitmeye başlayınca ister istemez altcoinleri de peşinde sürükleyeceği için ve halving etkisiyle beraber Litecoin tarafında yükselişin devam etmesi oldukça muhtemel” şeklinde konuştu.

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

Dedeoğlu: LTC, 1 Temmuz’da 115$ seviyesine ulaştı. Şimdi grafik üzerinde bu LTC için 5.dalga hedefi olarak karşımıza çıkıyor. LTC nin güncel fiyatı 97 dolar seviyesine geri çekildi. Burada bir ABC düzeltme dalgasını görüyoruz. Halving öncesi geçmişin tam tersi, piyasadaki diğer haberlerin de etkisi ile yükseliş gerçekleşirse bir B dalgası ile yeniden 100 ve 110 dolar seviyesine ulaştığını görürüz. Ancak sonrasında kar realizasyonları ile fiyatın C düzeltme dalgası hedefi olan 95 dolar seviyesine geri çekilmesini bekleriz. 

Çelik: Litecoin yükselen trend içerisinde fiyatlanmaya devam ediyor. Trend görünümü bozulmadığı müddetçe trend desteğinden maliyetlenmek avantaj yaratabilir. Birkaç gündür yatay ilerleyen paritenin 100’ün üzerinde tutunması önemli. Böylelikle kademeli yükselişler görülebilir. Test edip geri çekildiği 115 seviyesini kırması ise yeni zirve denemesiyle 130-140 bandını gündeme getirebilir. Ancak, trend desteğine olan yakınlığı, balina sayısındaki artış, karda olan cüzdan sayısındaki artış ve piyasa değeri dikkat bölgesinde olduğumuzu gösteriyor. Kar realizasyonları nedeniyle trend aşağı yönlü kırılırsa satış baskısı artabilir.

Es: Son süreçte güzel yükseliş sağlamış bir Litecoin’den bahsediyoruz. Ben açık konuşayım bu tarz Bitcoin forklarından çok haz eden birisi değilim. Çünkü Bitcoin’in çözemediği bir şeyleri çözüyor değiller. Ama tabii, ilk olması sebebiyle ekosistemde Litecoin’in önemli bir yeri var. Orta ve uzun vadede Bitcoin’de yükseliş beklediğim için tüm kripto para ekosisteminin yukarı doğru gitmesini bekliyorum. Yarılanma hikayesi gerçekleştikten sonra bir sonraki rallide Litecoin’in en az 200-300 dolar bandına gelebileceğini düşünüyorum.

LITECOIN ADRESLERİNİN YÜZDE KAÇI KARDA?

Dedeoğlu: SOPR, (Harcanan Çıktı Kâr Oranı), yatırımcıların şu anda kârda mı yoksa zararda mı satış yaptığını söyleyen bir zincirüstü göstergedir. SOPR’nin 1’den büyük değerleri olduğunda yatırımcıların ortalama olarak kârla satış yaptıkları anlamına gelir. Öte yandan, göstergenin eşiğin altındaki değerleri, yatırımcıların bu dönemde genel olarak zarara satış yaptığını ifade eder. Şuanda LTC yatırımcılarının başa baş noktasında olduğunu görüyoruz. Bu da bizi eğer LTC 115 seviyesine çıkarsa satış dalgası olabileceğini gösteriyor. Ancak, Litecoin cüzdanlarının 5yıldır dolaşımdaki LTC arzının yüzde 13'ünü hareketsiz bir biçimde #HODL ediyor. LTC'ye duyulan büyük sarsılmaz güvenin ispatı olarak karşımıza çıkıyor.

Çelik: Zincir verilerine göre, karda olan Litecoin yatırımcılarının oranı yüzde 65’i buldu. Bunun yanı sıra, cüzdanlarında 10k ve daha fazla LTC bulunduran adres sayısında yüzde 6’lık bir artış var. Bu, balinalar Litecoin biriktiriyor demek. Alımları incelediğimizde yeni aktif adres sayısı neredeyse tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Yeni Litecoin aktörleri piyasayı beslerken toplam Litecoin arzının yüzde 13’ünün yaklaşık 5 yıldır hareket etmediği görülüyor. Piyasayı dengede tutan ve HODL yapan sadık bir yatırımcı kitlesinin yanı sıra yeni aktörler de piyasayı beslemeye devam ediyor. 

LITECOIN NEDİR?

Litecoin, 2011 yılında Charlie Lee tarafından üretilen kripto para birimi. İlk olarak 84 milyon adet üretildi. Herhangi bir merkeze bağlı olmayan Litecoin, Bitcoin sisteminde bulunan bazı hataların giderilmesi amacıyla ortaya çıktı.