SEC’e rağmen boğa koşusunda tüm zamanların zirvesini görebilir

SEC ve Ripple arasında sular durulmuyor. SEC, kripto pazarını evcilleştirme çabalarının sonuçlarına dair çıktıları şimdilik Nisan 2024’e ertelemek zorunda. Kripto, her ne kadar bir miktar soluklanma fırsatı bulsa da haber akışlarıyla gündemdeki yerini koruyor. Genişleme adımları, kilit açılımları, hacimdeki yükselişle birlikte Ripple’daki son durumu Kripto Masası’nda mercek altına aldık.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
SEC’e rağmen boğa koşusunda tüm zamanların zirvesini görebilir

Berfin ÇİPA

Aralık 2020’de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple Labs’e dava açarak “yüzyıl savaşları”nı başlattı. Büyük Buhran sırasında, binlerce Amerikalının birikimlerine mal olan bir dizi hisse senedi promosyon dolandırıcılığının ardından tasarlanan yasa, SEC başkanının Gary Gensler'in, "dolandırıcılık” olduğunu ilan ettiği kripto para endüstrisine yönelik baskısına cephane taşıyordu. SEC, zamanla kripto borsaları Binance ve Coinbase’i de hedefine alarak, baskısını iyiden iyiye artırdı.

Yargıçların 21’inci yüzyılın finans teknolojisinin; 1933 tarihli yasada yer alan "yatırım sözleşmesi"nin muğlak tanımıyla eşleşip eşleşmediğine dair karar vermesi, ironik bir şekilde üç yıl kadar sürdü. Bölge mahkemesi kriptonun, yasanın doğru tarafında durduğunu ispatlayan bir karar metnine imza attı. Her ne kadar ABD bölge mahkemelerinin kararları genellikle diğer hakimler için bağlayıcı olmasa da, Ripple davasındaki karar, SEC'in diğer kripto para birimlerine karşı yaptırım eylemlerini sürdürürken karşı karşıya kalabileceği zorlukların erken bir göstergesi oldu. Kripto Masası’nda bu hafta dava kanadındaki son durumu ve XRP’nin performansı üzerindeki olası etkilerini uzmanlarla konuştuk.

“AMAÇ SAVAŞI KAZANMAK DEĞİL”

Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu SEC ve Ripple arasındaki davaya ilişkin son gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi; “Temmuz ayında, Ripple’in XRP’yi doğrudan kurumsal yatırımcılara satarak menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiği konuşulmuştu. Davada XRP’nin doğrudan kurumsal satışlar söz konusu olduğunda yatırım sözleşmesi olmadığı kararı ortaya çıkmıştı. SEC bu karara karşı temyiz başvurusunda bulunmak istedi. Ancak yargıç yeni bir kararla SEC’nin itiraz etme teklifini de reddetti. Yeni duruşma tarihi Nisan 2024 olarak belirlendi. SEC, artık bir çeşit gerilla savaşı içinde diyebiliriz. Burada amaç savaşı kazanmak değil ancak hem zaman kazanmak hem de kripto para piyasasında vahşi kapitalizm kurallarını işletmek.”

Kripto Para Uzmanı Ozan Kara ise; “Ripple’ın borsalar aracılığı ile bireysel yatırımcılara yaptığı satış menkul kıymet olarak nitelendirilmese de, kurumsallara yaptığı satış ihraç olarak nitelendiriliyor. Bu konu ve temyiz 23 Nisan 2024’de tekrar duruşması görülecek. Kriptoda işler çok hızlı ilerlerken işin hukuki boyutu o kadar hızlı ilerlemiyor. SEC’in bu dava ile bağlantılı olabilecek iki kripto para borsasına yasa dışı kripto para ticareti yaptıkları suçlaması bulunuyor. Bu borsaların Bitcoin hariç başka bir kripto para alım satımına aracılık etmesini istemiyor. Ripple ile ilgisiz gözükse de Bitcoin ETF’lerinin Spot ETF’e dönüştürülmesi davası bile XRP’nin fiyatında diğer kripto paralara göre daha çok etki gösterecektir. Yani SEC’in kripto paralara açtığı savaşın tüm cepheleri birlikte takip edilmelidir” dedi.

Kripto Teknik Kurucusu Altuğ İşler önümüzdeki sürece ilişkin beklentisini şu şekilde aktardı; “Bundan sonra muhtemelen XRP, ABD’de karşılaştığı davalardan çok ciddi hasar almadan çıkacak ve yoluna devam edecek. Fiyatlama olarak da bu haberle birlikte XRP’de yükseliş başladı. Çünkü Ripple’ın önündeki en önemli neden aslında bu dava süreciydi. Buradan olası astronomik bir ceza gelmesi durumunda kriptonun zora girebileceği hep ihtimal dâhilindeydi. Hatta yöneticilerin hapse girmesi bile beklentiler arasındaydı.”

PİYASA DEĞERİNDE DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

XRP’nin piyasa değerinde yukarı yönlü kıpırdanmaları Dedeoğlu şu şekilde değerlendirirken; “Ripple, coinmarketcap verilerine göre en büyük beşinci coin olarak karşımıza çıkıyor. Market değeri 28 milyar dolar civarında. Temmuz ayında SEC-Ripple davasındaki olumlu gelişmelerle kriptonun fiyatı 0.88’lere ulaşmış, piyasa değeri 40 milyar doların üzerine çıkmış ve XRP dördüncü sıraya yükselmişti.” İşler fiyata dikkat çekerek; “Bu direkt fiyatla ilgili bir durum. Son dava haberleriyle yüzde 5’ten fazla yükselişi yaşadı. Bu sebeple market boyutunda yükseliş oldu” dedi.

Kara ise konuyu başka bir açıdan değerlendirdi; “Ripple’ın fiyatı SEC’e karşı olan davasını kazanması sonrası, 50 cent’ten 94 cent’e yükseldi. Ardından satış baskısı ile eski seviyesine geri döndü. Aslında piyasa değeri olarak tokenların hepsi dağıtılmış olarak gösteriliyor. Bu da piyasa değerinin fiyat dışında başka etkeni olmadığı anlamına geliyor. Yani 3 senedir süren dava sonrası 1 dolar bile olamayan XRP’nin tekrar 50 cent’lere gerilemesinden dolayı ben piyasa değerinin artığını söyleyemem. Hatta bu kadar önemli kararlar sonrası hala XRP neden 1 dolar altında bunun sorgulanması gerekiyor. Burada kurucuların ve Ripple şirketinin satışlarının önemli olduğunu düşünüyorum. Amaç XRP’yi değerli kılmak değil, daha çok Ripple şirketini değerli kılmak.”

GRAFİK NE SÖYLÜYOR?

Gate Türkiye Araştırma Müdürü Sevcan Dedeoğlu XRP’nin grafiğini Kripto Masası için değerlendirdi.

XRP grafiği üzerinde 15 Kasım 2021 ayı piyasasının başladığı dönemden itibaren oluşan bir Ters Omuz Baş Omuz (TOBO) formasyonu mevcut. Formasyonun boyun çizgisi 0.88$ seviyesinde. Temmuz ayındaki Ripple-SEC davası arasındaki pozitif haber etkisi ile fiyatın boyun çizgisine ulaştığını gördük ancak beklentilerle yükseldikten sonra gerçeklikle satıldığı bir senaryo yaşadık. 0.88$ seviyesi ana direnç bölgesidir. 0.55$ seviyesi ise Mayıs 2022 den bu yana direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu direnci Temmuz ayında kırdık üzerinde kalıcılık sağlayamadık. Bugün son aldığımız dava haberi ile XRP yüzde 6 ya yakın yükseliş kaydetti ve 0.53$ seviyesine ulaştı. 14 Ağustos’tan bu yana grafik üzerinde minik bir simetrik üçgen formasyonu oluştu ve bu formasyon yukarı yönlü kırıldı. 0.55$ direncini kırarsak 0.64$ seviyesine kadar yükseliş bekleyebiliriz. Ancak XRP yatırımcılarının bu direnci kırıp bir üstüne taşıyacak gücü olmadığını görüyoruz. Hacim şu anda yetersiz durumda. Biz burada bir sağ omuz bölgesinin oluşacağını göreceğiz. 0.48$-0.64$ seviyesinde yatay bantta kaldığımız bir dönem geçirip davanın pozitif ilerlemesi ve piyasanın canlanmasıyla 0.88$ seviyesine çıktığını görebiliriz. Direnç bölgeleri 0.55$- 0.75$- 0.88$ dir. TOBO formasyonun hedefi 1.20$ seviyesidir. Bu seviyeye ulaşmak için temel tarafta dava sürecinden olumlu gelişmeler almamız gerekiyor. Destek seviyesi 50 haftalık hareketli ortalama 0.46$ seviyesidir Bu seviye kırılırsa 0.38’lere kadar geri çekilme yaşanabilir. 

RIPPLE’DAN 1 MİLYAR XRP’LİK KİLİT AÇILIMI

Ripple’da her ay gerçekleştirdiği kilit açma bu ay da 1 Ekim Pazar günü 1 milyar XRP’nin escrow kilidinin açılmasıyla yapıldı. Peki, kilit açılımların piyasaya bir etkisi oluyor mu, uzmanlara sordum.

Dedeoğlu: XRP 2012 yılında piyasaya sürüldüğünde toplam arzı 100 milyarla sınırlıydı. Proje yaratıcılarına ve çekirdek ekibe 20 milyar XRP dağıtıldı ve XRP hazinesinde 80 milyar dolar XRP kaldı. Ripple şirketi bu XRP’leri bir kerede serbest bırakmamak için XRP escrow(emanet) sistemini tercih etti. Amaç XRP’nin piyasadaki kontrollü ve öngörülebilir şekilde piyasaya sürülmesiydi. Escrow anlaşması gereği XRP tokenlar 55 ay boyunca her ay 1 milyar XRP’nin piyasaya sürülmesiyle XRP arzı kontrol ediliyor. Bu kapsamda 1 Ekim 2023’de Ripple Escrow hesabından 1 milyar XRP kilidi açıldı. Bu kilit açılımı 100 milyon XRP, 400 milyon XRP ve 500 milyon XRP olarak 3 parçada gerçekleşiyor. Dolayısıyla fiyat üzerinde büyük volatilite yaratmıyor. Ripple Şubat 2027’ye kadar kontrollü bir şekilde her ay XRP escrow hesaptan 1 milyar XRP’nin kilit açılışını gerçekleştirecek. Bu ay Ripple şirketi 1milyar XRP piyasaya sürüldükten sonra 800 milyon XRP’yi yeniden kilitledi ve fiyatı üzerinde volatilite yaratmasını engelledi. Bütün bu süreçten XRP’nin merkezi bir coin olduğunu da yatırımcıların anlamış olması lazım.

Kara: XRP’nin yüzde 60’a yakın arzı Ripple veya kurucularının elinde olması aslında bu arzın çok da önemli olmadığını gösteriyor. Çünkü XRP fiyatı zaten çok volatil olmaması isteniyor. Çünkü XRP bir ödeme aracı. Çok volatil olması onun bu özelliğine zarar verecektir. Diğer taraftan Ripple şirketinin bir gelir kalemi XRP satışı...

RIPPLE’IN HALKA ARZ GÜNDEMİ

Şirketin çok konuşulan hedeflerinden biri de halka arz olma arzusu. CEO Brad Garlinghouse verdiği röportajlarda halka arz olma isteğini belli etmişti ancak olası bir halka arzın SEC’in eline koz verip vermeyeceği de merak konusu…

İşler konunun çetrefilli olduğunu belirtti ve ekledi; “Ripple bir Amerikan şirketi… Ripple ve XRP token ayrı şeyler. SEC’in de aslında derdi Ripple ve XRP’nin aynı şey olduğunu iddia etmesi üzerine… Ripple’ın kurucusu dava sürecinden temize çıkarsak halka arz olmayı düşünüyoruz tıpkı Coinbase gibi demişti. Bununla alakalı bir çalışma yapacağını düşünüyorum. Şirketin bir kısmını Amerika’da halka arz edebilir. XRP’ye etkisi konusu biraz muamma. Olumlu etkisi olursa ayrı bir tartışma yaşanır. Yasal sorunlar yaşanabilir. Halka arz olur mu olur tokena etkisi nasıl olur onu yaşayıp göreceğiz açıkçası çünkü bu bir ilk olacak. Şöyle bir gerçek var; kripto para piyasası spekülatif durumlara olanak sağlayan bir piyasa. Yatırımcı Ripple halk arz oldu, XRP de yükselecek diyerek kripto satın alabilir. Böyle bir şey olursa da XRP fiyatı tabii ki yükselir. Dava tamamen çözülürse SEC tarafından belki bir sıkıntı yaşanmaz.”

Kara ise; “Şirket henüz bir halka arz başvurusu (IPO) yapmadı. Ancak Ripple'ın CEO'su Brad Garlinghouse, 2022'de CNBC'ye verdiği bir röportajda, şirketin MSEC ile olan dava sonuçlanıncaya kadar bir IPO seçeneğini araştıracağını söylediği için bu durum çok konuşuluyor. 2020 yılında da Dünya Ekonomi Forumu’nda Garlinghouse Ripple’ın bir sene içinde halka arz edilebileceğini söylemişti. Bu durum Ripple’ın davası gibi çok uzadı aslında. Ancak davanın Ripple adına olumlu sonuçlanması sonrası halka arzın gerçekleşebileceği beklentisini artırdı. Ben SEC’nin halka arz başvurusunu onaylayacağını düşünmüyorum. Dava ettiği bir kurumun onayı çok mümkün gözükmemekle birlikte XRP menkul kıymet davasını kesin olarak kazanması sonrası bu başvuruyu yapacak gibi duruyor. SEC’nin kaybettiği dava sonrası bu başvuruyu reddedebileceğini düşünmüyorum. Peki, bu durum XRP fiyatını nasıl etkiler? Öncelikle ,Ripple CEO’sunun bu açıklamaları ile XRP fiyatı üzerinde manipülâsyon yaptığı iddialarını söylemem gerekir. Piyasa CEO’nun açıklamaları sonrası çoğu zaman pozitif fiyatlanmıştır. Örnek olarak 2021 Nisan ayında Ripple’ın halka arzı yine gündeme geldiğinde yüzde 17’lik artış olmuştu fiyatında. Tabii bu sürecin 2020’den beri devam etmesi, bu haberi etkisini azaltsa da, gerçekleşmesi fiyatında kuşkusuz pozitif etkileyecektir. Ripple’ın değerinin XRP fiyatına etkisi ise kısıtlı olması mantıklı beklenti olur. XRP değeri Ripple şirketini değerli kılarken Ripple’ın piyasa değeri XRP’ye etkisi yok aslında. Ancak Ripple’ın kurumsallar, denetleyiciler tarafından onay alması, XRP’nin kullanımı artırtacaktır. Çünkü XRP ödeme için kullanılan bir araç. Ancak öte tarafta Ripple şirketi kendi değerini yüksek tutmak için XRP satışlarını artırabilir. Çünkü Ripple’ın gelirleri ödemeler aracılık ve sattığı XRP cinlerinden kaynaklanıyor. Özetle kısa vadede XRP için ciddi alımlar gelerek fiyatı yükselecektir, ancak sonrasında satış baskısı olması beklenebilir. Rİpple’ın da ödeme aracı olarak kullanılan XRP’nin çok değerlenmesini istediğini sanmıyorum. Bunu fiyat artışları sonrası yaptığı satışlar ile anlayabiliriz” şeklinde konuştu.

SİNGAPUR LİSANSI ALINDI!

Taze haber ise Singapur lisansı oldu. Çok az şirketin sahip olabildiği lisansı alan Ripple, Asya-Pasifik Bölgesi’nde genişlemek adına önemli bir kilometre taşı koymuş oldu.

Agresif şekilde büyümeye odaklı olan Ripple’ın genişleme çalışmalarını İşler şöyle değerlendirdi; “Ripple agresif bir şekilde büyümeye odaklı bir şirket. Dava süreci elini epeyce zorladı. Ne olacağı belli olmadığı için yatırımları kesmişlerdi. Son süreçte davada el üstünlüğü kazanınca yatırımlara başladılar. Geçtiğimiz günlerde Singapur’da büyük ödemeler grubu lisansını aldılar, Singapur’da da zaten bir merkezleri vardı. Hedeflerinde Asya piyasasında büyümek var bu hedef odaklı yatırımlarını büyütebilirler”

RIPPLE İÇİN HEDEF VE TAHMİNLER

İşler: XRP geçen boğa piyasasında yapamadığı yükselişi bu boğada yapacaktır. Boğada XRP’den tüm zamanların zirvesinin gelmesini bekliyorum. Tahminimce 2024’ün ikinci yarısından sonra başlayacak bir rallide XRP davadan sıyrılmış olursa yeni bir zirveye koşmaması için hiçbir sebep kalmıyor.