ABD Büyükelçisi Barrack'tan İsrail-İran gerilimine ilişkin açıklama: Yolun anahtarı Türkiye

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, yaptığı açıklamada, “İsrail’in artık yeniden tanımlanması gerekiyor ve şu anda bu süreci yaşıyor. İsrail ile İran arasında yaşanan gelişmeler, hepimiz için ‘süre doldu, şimdi yeni bir yol açalım’ deme fırsatı sunuyor. Bu yeni yolun anahtarı ise Türkiye” ifadelerini kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ABD Büyükelçisi Barrack'tan İsrail-İran gerilimine ilişkin açıklama: Yolun anahtarı Türkiye

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İzmir ziyaretinde tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı gezdi. Kızlarağası Hanı’nda yürüyerek esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Barrack, Han’daki hareketliliği ve atmosferi “gerçek hayatın kalbi” olarak tanımladı. İzmir’in meşhur sokak lezzeti Şambali tatlısını tadan Barrack, ardından bir dükkâna girerek el dokuması halıları inceledi ve ürünler hakkında bilgi aldı.

Barrack'ın, halı dükkanında pazarlık yaptığı anlar tebessüm ettirdi. Barrack, Türk mutfağında en çok beğendiği yemeğin "kebap" olduğunu söyledi.

"Tarihi ülkelerden birinde Amerika'yı temsil etmek, gerçekten büyük bir ayrıcalık"

Barrack, kendi zihninde Türkiye'nin bir "illüzyon" olarak yer aldığını ifade ederek, köklerinin eski Osmanlı İmparatorluğuna dayandığını söyledi.

Dedesinin yaklaşık 1900'lerde Osmanlı pasaportuyla ve cebinde 13 lira ile Amerika'ya gittiğini anlatan Barrack, "DNA'mın geldiği yere dönme ayrıcalığına ve onuruna sahip olmak, hem de (ABD Başkanı Donald) Trump adına kıdemli bir diplomat olarak ve tarihi ülkelerden birinde Amerika'yı temsil etmek, gerçekten büyük bir ayrıcalık" dedi.

Lahey'de düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya gelen Trump ve Erdoğan'ın görüşmesine dair konuşan Barrack, Trump ile Erdoğan’ın, ayrıca Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Rubio’nun da iyi kişisel ilişkilere sahip olduğunu söyledi.

Barrack, "Tarihin çok ama çok önemli bir döneminde, iki başkan ve dışişleri bakanları, dört kişi arasında karşılıklı güvene dayalı kişisel bir ilişki, yakınlık ve anlayışla başladI" dedi.

Trump ve Erdoğan arasında iki kez telefon görüşmesi yapıldığını hatırlatan Barrack, böylece aralarında güven ve itimadın oluşmaya başladığını söyledi.

"Orta Doğu ve Yakın Doğu'nun oluşturduğu yeni bir döneme tanıklık ediliyor"

Büyükelçi Barrack, Orta Doğu ve Yakın Doğu'nun oluşturduğu yeni bir döneme tanıklık edildiğini vurgulayarak, ABD tarafından Türkiye'nin daima büyük bir NATO müttefiki olarak görüldüğünü kaydetti.

"Türkiye hiçbir zaman büyük bir bölgesel aktör olarak hak ettiği değeri ve önemi tam anlamıyla göremedi" diyen Barrack, Türkiye'nin çevresinde yaşanan çatışmalara ve savaşlara işaret etti.

"Orta Doğu'da diyaloğu değiştirmek liderlik ister"

Barrack, ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu diyaloğun değiştirilebileceği bir fırsat olarak gördüğünü ifade ederek, "Orta Doğu'da diyaloğu değiştirmek liderlik ister, güçlü liderlik gerekir" diye konuştu.

NATO'da çekilen aile fotoğrafını anımsatan Barrack, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın yakınlığına işaret etti. Barrack, iki liderin de birbirini sevdiğini dile getirerek, "Hepimiz, birbirine güvenen iki lidere sahip olduğumuz için muazzam bir fırsatın var olduğu görüşündeyiz. Bu vizyonu nasıl uygulayacaklarını çok iyi bilen Bakan Rubio ve Bakan Fidan var" ifadelerini kullandı.

"Yüzyıllardır süregelen bir karmaşa var"

Orta Doğu'nun içinde bulunduğu kargaşaya bir çözüm arayışının sürdüğünü söyleyen Barrack, "Yüzyıllardır süregelen bir karmaşa var ve bu karmaşa büyük ölçüde Batı tarafından yaratıldı. Batı'nın sürekli müdahale etme çabaları yüzünden" diye konuştu.

Barrack, "Benim için İzmir, Yahudilerin, Müslümanların, Hıristiyanların bir arada yaşadığı, bu toplulukların harmanlandığı bir örnek" diyerek, "bu tüm dünyada ve Orta Doğu'da olması gereken bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, tüm bunların merkez noktası olabilir"

Büyükelçi Barrack, "Bence Türkiye, tüm bunların merkez noktası olabilir, Suriye’de gördüğünüz üzere. Suriye'de olanların büyük bir kısmı, Türkiye ve liderliği sayesinde gerçekleşiyor" dedi.

Barrack, Türkiye'nin NATO'da, ittifakın ikinci büyük ordusuna sahip olduğunu söyleyerek, "(Türkiye) Sert gücü, hava savunması, genel savunma kapasitesine sahip, bütün unsurlar tamam. Ama en önemlisi, dünyayı tanıyan, çalışkan, olağanüstü bir nüfusa sahip" diyerek, bu küresel başarının ABD Başkanı Trump tarafından görüldüğünü kaydetti.

Barrack, İsrail ile İran arasında yaşanan çatışmalara değinerek, "İsrail'in yeniden tanımlanması gerekiyor, şu an yeniden tanımlanma sürecinde. İsrail ile İran arasında yaşananlar, hepimiz için, 'süre doldu, yeni bir yol açalım' deme fırsatı. Bu yolun anahtarı Türkiye" ifadesini kullandı.

 

 

 

 

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız
Gündem