Kira gelir beyanı süresi uzatıldı mı? Gmsi beyannamesi nasıl verilir?

Kira gelir beyannamesi ve GMSİ beyannamesi nasıl verilir? Kira geliri olan gayrimenkul sahiplerinin, beyanname vermesi için son gün 5 Nisan'a uzatıldı. Konut ve işyeri sahipleri kira beyannamelerini nasıl verecek? Son tarih ne zaman?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kira gelir beyanı süresi uzatıldı mı? Gmsi beyannamesi nasıl verilir?

Kira gelir beyanı süresi 31 Mart'tan 5 Nisan'a kadar uzatıldı. Geçen yıl konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 5 Nisan'da sona erecek.

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyanname verme dönemi süresi uzatıldı.

GİB internet sitesinden yapılan açıklamada yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresinin 5 Nisan Çarşamba gün sonuna kadar uzatıldığı açıklandı.

Ayrıca yine 31 Mart'a kadar verilmesi gereken 2023/Şubat dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimlerinin verilme süresinin 7 Nisan Cuma günü sonuna kadar uzatılması kararı alındı.

1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi arasında konutta 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL’nin üzerinde kira geliri sağlayanlar gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak.

Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak. İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek.

İstisna oranı sadece bir konutta kullanılabildiği için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek. Öte yandan iş yeri kira gelirinde beyan sınırı geçilmesi durumunda istisna oranı düşülmeyecek.

Peki işyeri ve konutalarından gelir elde eden vatandaşlar nasıl beyanname verecek?

Vatandaşlar internette “www. gib.gov.tr” adresi üzerinden “Hazır Beyan Sistemi”ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor.

Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor.

Hazır Beyan Sistemi’ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

Kira gelir vergisi kaç taksitle ödenecek?

Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz’a kadar ödenmesi gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir