Üsküdar Belediyesi’nden 'Emlak vergisi zammı' iddialarına yanıt geldi
Üsküdar Belediyesi, eski Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve bazı iktidar yanlısı medya organlarında çıkan “emlak vergisine fahiş zam yapıldı” iddialarına yazılı açıklamayla cevap verdi.
Üsküdar Belediyesi, sosyal medyada ve bazı medya organlarında yayılan “skandal” emlak vergisi artışı iddialarına yanıt verdi. Yapılan açıklamada, emlak vergisinin temelini oluşturan arsa ve arazi rayiç bedellerinin belediyeler tarafından değil, yasal yetkiye sahip Takdir Komisyonları tarafından belirlendiği vurgulandı.
"Basın ve kamuoyuna,
Sosyal medyada klasikleşen çarpıtmaların, ardı arkası kesilmeyen iftiraların yeni bir örneği daha “Büyük bir skandal ortaya koyacağız” iddiasıyla kamuoyuna sunuldu.
Söz konusu paylaşımla Üsküdar’daki “Emlak Vergisi” artışlarıyla ilgili, doğru olmayan, yanlış bilgiler ortaya atıldı.
Arazi birim değerleri “Takdir Komisyonları” tarafından belirlenir
Buna göre, arsa ve arazi birim değerleri, belediye başkanlarının veya belediyelerin inisiyatifiyle değil, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun "Vergi Değeri" başlıklı 29’uncu maddesi gereğince, arsa ve araziler için, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında kurulan “Takdir Komisyonları” tarafından belirlenir.
Bu komisyonlar; belediye temsilcisi, vergi dairesi temsilcileri, tapu müdürlüğü, ticaret odası temsilcisi ve ilgili mahalle veya köy muhtarından oluşur.
Takdir Komisyonunun belirlediği değerler, Üst Kurulun onayına sunulur. Üst Kurul ise Vali veya Vali Yardımcısı (Başkan), Defterdarlık Temsilcisi, Tapu Müdürlüğü Temsilcisi, Ticaret Odası Temsilcisi, İstanbul SMMM Odası Temsilcisi, İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası Temsilcisi’nden oluşur.
Üsküdar’a ilişkin yeni rayiç değerler, Üst Kurul tarafından oy birliğiyle onaylanmıştır. Dolayısıyla herhangi bir kişi, kurum ya da belediyenin bu değerlerde keyfi bir artış yapması hukuken mümkün değildir.
"Mevzuata uygun olarak yürütülen yasal bir süreç"
2025 yılı, 2026–2029 döneminde uygulanacak rayiç bedellerin belirlendiği yıldır. Bu uygulama sadece Üsküdar’a özgü değil; Türkiye genelinde eş zamanlı ve mevzuata uygun olarak yürütülen yasal bir süreçtir.
“Emlak vergisi Türkiye’nin her yerinde aynı esaslara göre uygulanmaktadır”
Öte yandan, Takdir çalışmaları yapılırken, bölgenin ekonomik gelişmişlik düzeyi, ulaşım ve altyapı olanakları, son dönemdeki emlak alım-satım değerleri ve piyasa hareketliliğine bakılır.
Üsküdar Belediyesi’nde, artış oranları geçmiş dönemlerle paralel seyretmiş, bölgedeki gayrimenkul piyasası dikkate alınarak belirlenmiştir.
Ayrıca, Üsküdar’daki emlak rayiç değerleri, halen piyasa satış bedellerinin ortalama yüzde 35’i seviyesindedir. Emlak vergisi, anayasal bir yükümlülük olup, Türkiye’nin her yerinde aynı esaslara göre uygulanmaktadır.
“Vergi artışları kademeli ve kontrollü olarak uygulanacaktır”
2026 yılında belirlenen emlak vergisi matrahları, güncel Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereğince 2027 ve sonraki yıllarda yeniden değerleme oranının yarısı oranında artacaktır. Böylece artışlar tek seferlik değil, kanunda belirtildiği şekilde kademeli ve öngörülebilir biçimde uygulanacaktır.
Sonuç olarak, Emlak vergisine esas rayiç değerler, Üsküdar Belediyesi'nin inisiyatifinde olmayan, yasal, çok paydaşlı ve şeffaf bir süreçle belirlenmektedir. Tüm Üsküdarlıların ve kamuoyunun bilgisine sunarız. "
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.