Cengiz ve Çinli Talesun’dan 130 MW’lık güneş paneli imzası

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

Türkiye son dönemde enerjide yenilenebilir alana yönelik yeni yatırımlara sahne oluyor. Kalyon Holding, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk entegre güneş paneli üretim tesisini geçtiğimiz ay devreye aldı. 400 milyon dolar yatırımla Ankara’da kurulan tesiste bin 400 kişiye istihdam sağlanacak. Yıllık 500 megavat güneş paneli üretim kapasitesiyle Avrupa ve Orta Doğu'daki ilk entegre panel üretim fabrikası olacak tesis Türkiye için oldukça önemli. Zira Türkiye 10 yıl içinde güneş enerjisinde 10 bin megavat kapasite artırma kararı aldı.

Yatırımlar artarken bir yandan da yeni anlaşmalar da devreye giriyor. Bunlardan biri de Cengiz Holding’in Çinli dev Talesun ile imzaladığı tedarik anlaşması. Dünyanın en önemli güneş paneli üreticilerinden olan Çinli Talesun Solar, Cengiz Holding'in iştiraki Cengiz Enerji ile 130 MW'lık modül satışı anlaşması imzaladı. Anlaşmalardan ilki Cengiz’in Bingöl’de planladığı hibrit enerji santrali oldu. 80 MW’lık panel Bingöl’de güneş ve hidroelektrik santrali için kullanılacak. Burada 198 bin adet Talesun markalı modül kullanılacak.

1.2 milyon metrekareye inşa edilecek

1.2 milyon metrekarelik alana inşa edilecek olan santral Ocak 2021’de tamamlanacak ve Türkiye’nin en büyük ve hibrid santrali olacak. Bir diğer santral ise 50 MW’lık Konya’daki proje ise sadece güneşe yönelik bir çalışma olacak.

Çinli şirketin Başkanı William Sheng, “Talesun, Türkiye'deki bu en büyük hibrid enerji santrali için Cengiz Enerji ile çalışacağız. Avrupa ve Avrasya güneş PV pazarının canlanması konusunda çok iyimseriz ve daha temiz enerji projelerindeki rolümüzü artıracağız” dedi. Hatırlayacağınız üzere Bloomberg'in '2020 ikinci çeyrek küresel PV pazarı görünümü' raporuna göre, Türkiye'nin yıllık PV kurulumu 2020'de 760 MW'a ve 2021'de 1.4 GW'a ulaşacak.

Asya'nın en büyük entegre tesis

6 bin çalışanı olan Talesun Solar, Çin’in en önemli güneş PV üreticilerinden biri olarak biliniyor. Çin'deki 210 bin metrekarelik tesis, Asya’daki en büyük bağımsız üretim merkezi olarak biliniyor. Tayland’dan Romanya’ya Almanya’dan Japonya’ya birçok ülkede tesisi ve işbirliği bulunan şirket, dünyanın büyük 10 güneş paneli üreticisi arasında sayılıyor. Talesun’un ana hissedarı Zhongli Group ise Çin’in en büyük 500 özel şirketi arasında kabul ediliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar