Dijitokrasi; sistem var, insan yok
Dijitokrasi, insanı yönetmeyen ama onu yutan bir sistem düzenidir. Veri varsa değer de olmalı. Algoritmaları kodlayanlar, bu çağın gizli baronları, tiranları olacaksa YZ, iblise dönüşebilecektir.
Şu anda yaşadığımız çağın adı; dijitokrasi… Veri kutsanıyor, algoritma yüceltiliyor ama insan unutuluyor. Sistem tıkır tıkır işliyor görünüyor ama işleyen sadece yazılım, işlemeyen ise sorumluluk.
YZ her şeye cevap veriyor ama hiçbir sorumluluk almıyor. Kimileri buna “algoritrokrasi” de diyor.
Biliriz ki insanı dışarda bırakan sistemler, sadece veri üretir ama değer üretmez. Ve biz bunu ilerleme sanıyoruz. Bilinsin ki YZ çalışırsa değil, insan unutursa tehlikelidir. Veriyi yücelttik, değeri küçülttük. Kod yazdık ama karakter yazmayı unuttuk. Çünkü dijitokrasi, sorumluluğu değil, raporu önemser.
Kodun var ama kimliğin yoksa düzen bozulur
Çalışan sistem, düzeltilmemiş bir ahlakı, sonsuza dek olmasa da uzun süre gizleyebilir. YZ çok güçlüdür; ancak yönlendirilmemişse, tarafsızlığın maskesiyle hatayı normalleştirir. Sistem çalışıyorsa sorun yok sanılır. Ama asıl soru şudur; sistem kimi dışarda bıraktı? Kimi dijital köle, bağımlı yaptı?
Ben buna “etik körü algoritma” diyorum. Çalışır ama düşünmez. Veriyle konuşur ama vicdan susar. Sorgulayanı değil, güncelleme yapanı takdir eder. Bu düzende sorun çözülmez, görmezden gelinir.
Ve hatalar log dosyalarında değil, vicdan kayıtlarında birikir. Bu durumda çürüme kaçınılmaz olur.
2 SORU 2 CEVAP / Dijitokraside yaşamaya dair…
Dijitokrasi nedir?
Kodun yasa, algoritmanın anayasa olduğu sistemdir. Ama bu düzende en büyük boşluk; ahlaki protokol eksikliği… Sistem var, kayıt var, rapor var… Ama hesap yok, sorumluluk yok, vicdan hiç yok. Karar süreçlerinde insan yok sayılıyorsa, algoritma doğru sonuç verir ama yanlış hayat üretir.
İnsan ne yapmalı?
Bu çağda insan nasıl var olur sorusuna verilebilecek en net cevap; “kodla değil, duruşla” olmalı. YZ sistemlerini sorgulayan, sorumluluğu paylaşan, veriye değer katan insan kalır. Sisteme değil, sistemin değerine yön verenler ayakta kalır. Gerisini bekleyen, algoritma bağımlısı ve giderek kaybedilen akıl.
not/Yapay zekâlı ama vicdansız ddijitalleşme insanı unutacaktır
Her şeyi ölçer olduk ama ne hissettiğimizi bilmez hale geldik. Her şeye puan verdik ama kimseye değer vermez olduk. Veri devrimi; hesap makinesi gibi işleyen ama ruhsuz bir çağ başlattı. Dijitokrasi; çalışan sistemin, bozuk toplumu maskelediği bir düzendir. Ahlakı, vicdanı dışarıda bırakmıştır zira…
“Kod doğruysa karar doğru sayılır ama o kararda insan yoksa sadece işlem yapılır, adalet değil, soğukluk üretilir.” Sinema tarihinin kült filmleri arasına giren Matriks, tam da bunu anlatır. Düşünen makinenin insanı gereksiz ve zararlı bularak yok etme gayreti… Herkes kendi Neo’sunu bulamayabilir.
En kötü demokraside dahi bizi yönetmesin için kimi seçtiğimizi, en azından görerek bilirdik. Dijitokraside ise kararlarımızı, tercihlerimizi, varlıklarından emin dahi olamadığımız kodlar belirleyecektir. Bu kodları yazanlar da dijitokratik rejimlerin güç baronları, tiranları olacaktır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.