Enflasyonun bedelini kim ödüyor?
Enflasyonun en ağır bedelini alım gücü artmayan, hayat pahalılığı ise artmaya devam eden vatandaş ödüyor. Peki, ekonomiyi oluşturan temel sektörler arasında en ağır bedeli ödeyen kim?
Salı günü, İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024 araştırmasını açıklarken, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, konuşmasının sonunda "üretimden uzaklaşma döngüsü"nün altını çizdi.
Biliyorsunuz, Bakan Şimşek, imalatın Türkiye ekonomisinin %23'üne denk geldiğini, hizmetler sektörü başta Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu, büyümeye ve istihdam yaratmaya devam ettiğini, imalattaki sıkıntıyı abartmamak gerektiğini, Katar'da yatırımcılarla bir araya geldiği toplantıda söyledi. Bankalar Birliği'nde de benzer bir açıklama yaptı.
İSO Başkanı'na değerlendirmesini sordum. Bu soruyu beklediğini söyledi ve bir grafik paylaştı. Biz dahil o grafiğe yer veren olmamış. Oysa çok çarpıcıydı:
Görünen o ki, 5 Eylül'de açıklanan OVP'den bu yana, sanayinin oluşturduğu temel malların enflasyonu yüzde 53'ten yüzde 20'ye gerilemiş. Hizmet enflasyonu ise 86'dan 55'e. TÜFE ise 38'de. Enflasyon ile mücadeleye kimin en çok katkıyı verdiği ayan beyan görünüyor. Yüzde 70'ler seviyesindeki kredi maliyetlerini de düşünürsek, ana sektörler arasında "en ağır" bedeli sanayicinin ödediği de...
Sapla samanı ayırmak gerekiyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.