Gemlik stratejik üretim üssüne dönüşüyor

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan

Bursa’nın dışa açılan kapısı, liman kenti Gemlik, son yıllarda aldığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye’nin hemen her ili ve ilçesi talip olmuşken yerli oto TOGG’un fabrikası Gemlik’e kuruluyor. Bölgede kurulu bulunan Gemlik Gübre ‘özel endüstri bölgesi’ ilan edildi. Fabrikada yatırımlar tamamlandığında gübrenin yanında son derece stratejik bir ürün olan ‘üre’ üretimi de gerçekleştirilecek. Yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı Bursa Serbest Bölgesi, gelen yatırım taleplerine cevap verebilmek için genişleme çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin sayılı büyüklükte işlem hacmine sahip limanları gerek rıhtım gerekse depolama alanlarını büyütmek için arayış içerisinde.

İlçede yaşanan gelişim ve değişimi Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan ile konuştuk. Sertaslan , özellikle yerli ve milli otomobil TOGG’un ilçelerinde üretilecek olmasından son derece mutlu olduklarının altını çizerken, yatırımların getirdiği yüke de dikkat çekiyor. Serbest bölge başta olmak üzere, büyük sanayi yatırımlarının, uygulanan teşvik sistemi nedeniyle önemli oranda gelir kaybı yaşadığını dile getiriyor. Başkan Sertaslan ‘Serbest bölgeden yıllık kaybımız yaklaşık 30 milyon TL. Gemlik Gübre’den yıllık 3 milyon lira gelirimiz vardı. Endüstri Bölgesi ilan edildi o da gitti. Yerli otonun burada üretilecek olmasından gurur duyuyoruz ama ilçeye vergi anlamında katkısı yok. İçimiz buruk. Sanayicimizin desteklenmesine, yatırım yapılmasına itirazımız yok, ancak hükümet bu teşvikleri ilçe belediye bütçelerinde yapmak yerine genel bütçeden uygulamalı. Öylesi daha adaletli olacaktır’ diye de talebini dile getiriyor.

Yerli oto şüphesiz beraberinde tedarik sanayisini de bölgeye çekecektir. Bu anlamda gerek serbest bölge, gerekse diğer alanlara taleplerin geldiğini öğreniyoruz. Başkan Sertaslan, gelecek yatırım taleplerini karşılayabilmek adına yaklaşık 23 hektarlık bir alanda çalışmaların son aşamaya geldiğini belirtiyor.

İlçeye demiryolu bağlantısının da tamamlanması ile kara, deniz ve raylı ulaşım avantajına sahip olacak kent, ülkemizin uluslararası pazarlarda daha rekabetçi olmasını kolaylaştıracaktır.

Halihazırda olan ve gerçekleşecek yatırımlar bize gösteriyor ki; Orhan Veli’nin “Gemlik’e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma” dizelerine mazhar olan, bölgeye has zeytini ile adını dünyada duyuran tarım ve ticaret kenti Gemlik’i, önümüzdeki dönemde sıkça konuşacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar