Küresel dalga boyu azalıyor…
Dünya borsalarında temkinli bir iyimserlik ile haftaya başlıyoruz. Japonya, Kore, Hindistan ile yapılan ticaret görüşmelerinde sağlanan ilerleme, Başkan Trump’ın Çin’e karşı söylemini yumuşatması ve Powell’ı kovmayacağı açıklaması piyasalarda bir rahatlama yükselişi sağladı. ABD hisseleri salı gününe göre %6 yükselişle haftayı kapatırken, 30 yıllık tahvil faizi 20 baz puan geriledi, dolar uzun bir aradan sonra ilk kez %1’in üzerinde değer kazandı. Çin, Japonya, Euro Bölgesi endeksleri aynı dönemde %2-3 arasında yükseldi.
Türkiye varlıkları küresel piyasalardaki rahatlama yükselişinde geride kalıyor. Borsa İstanbul endeks ağırlığı yüksek az sayıda hissede tepki alışı ile haftalık bazda yükselse de, CDS, 10 yıllık DİBS gibi sistemik riske duyarlı varlık grupları bu iyimser havaya katılamıyor. Siyasi şokun artçılarının gelmeye devam etmesi yabancı yatırımcının genelde çıkış yönünde olmasına yol açıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in ABD ziyaretinde verdiği pozitif mesajlar yatırımcıları ikna etmek için yeterli olmadı.
Bizim görüşümüzde farklılık yok. Ticaret savaşlarını ABD ile Çin arasındaki güç kavgasının parçası olarak görüyoruz. ABD’nin amacı Avrupa Birliği, Japonya, Kore gibi büyük oyuncuları yanına çekip, Çin’i yalnızlaştırmak. Saldırgan Rusya ve Çin’e karşı güvence sağladığı argümanı ile bu ülkeleri kendisine karşı vergileri indirmeye, Çin’e karşı vergileri artırmaya zorlayacak.
ABD’nin Çin dışı ülkelere vergileri %10’a indirdiği, Çin’e vergileri ise %60 civarına çektiği bir senaryo kötünün iyisi olarak tanımlanabilir. Böyle bir senaryoda küresel büyüme değer zincirinde kopmalarla 1 puana yakın baskılanabilir. Çin’in, parasına değer kaybettirmek, ABD tahvillerini satmak, Tayvan’a saldırmak gibi çılgın bir politika izlememesi durumunda Türkiye, bu senaryoyu asgari hasarla atlatır. Çin’in Avrupa Birliği’nde pazar payı kaybetmesi durumunda, bu senaryodan fayda bile sağlayabiliriz.
Artçılarını görmeye devam ettiğimiz siyasi şok Türkiye ekonomisi için temel risk olmaya devam ediyor. Ekonomi yönetiminin dışa dönük dengelenme, enflasyonu düşürme ve dolarizasyonu azaltmak için uyguladığı sıkı para politikasını devam ettirmesi şoklara karşı en büyük güvencemiz. Yaşanan çoklu şoklara rağmen S&P’nin Türkiye’nin kredi notunda ve görünümünde aşağı yönlü bir düzeltme yapmaması ekonomi yönetiminin sıkı duruşu sayesinde.
Ancak bu sıkı duruşu korumak ekonominin yavaşladığı, fiyat ve finansal istikrarsızlık riskinin arttığı bir uç senaryoda zorlaşabilir. Geçmiş veri siyasi otoritenin yavaşlama ve enflasyon arasında seçim yapmak zorunda kaldığında, tercihini her zaman büyümeden yana kullandığını gösteriyor. Umudumuz bu kez farklı olması. Seçimlere üç yıldan çok zaman olduğu bir dönemde siyasi şokun sönümlenmesi ve ekonomik programın yeniden ana gündemi oluşturması.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.