Pandemide Ar-Ge’ye yoğunlaşan Işıksoy, gümüş iyon içeren kumaş üretti

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan

Keyvan Havacılık’ın kabin kıyafetlerinde kullandığı antivirüs-antibakteriyel özellikli gümüş iyon içeren kumaşı Bursa’dan Işıksoy Tekstil’in ürettiğini Vahap beyin yazısından öğrendik.

Yönetim Kurulu Üyesi Arzu hanımı ziyaret ederek ayrıntıları kendisinden dinledik. Sohbetimizde Işıksoy Tekstil’in Ar-Ge sorumlusu Tolga bey de bizlere eşlik etti ve açıklamalarda bulundu.

Arzu hanım pandemiden birçok sektör gibi kendilerinin de ciddi şekilde etkilendiklerini söyleyerek başladı sohbete. “Bir anda Avrupalı müşteriler siparişleri kesti, bazıları siparişi verilen ve üretimi yapılan ürünleri almadılar. İmdadımıza LCW ve bazı yerel müşterilerimiz yetişti. Sektörü adeta ayakta tuttular. Kendilerine minnettarız. O gün yerel pazarın ve müşterinin ne denli önemli olduğunu yaşararak öğrendik.”

Sokağa çıkma yasağının olduğu dönemde de özel izinlerle fabrikaya geldiklerini ve yoğun şekilde bu krizi nasıl fırsata çevirebileceklerine kafa yorduklarını dile getiren Işık, Ar-Ge ekibi ile çok sayıda ürün geliştirdiklerinin bilgisini verdi. Gümüş iyon içeren kumaşın da bunlardan biri olduğunu ve yoğun talep aldığını vurgulayan Işık, “Geride daha çok sayıda ürünümüz var. Havacılık, hizmet ve sağlık sektörlerine dönük teknik tekstil çalışmalarımız sürüyor. Geçen yıl 12, bu yıl 9 patent başvurusunda bulunduk ve sonuçlarını bekliyoruz” diye de ekledi.

Kilogram değerde 4 doları bulan kumaş ve iplik üreten Işıksoy Tekstil’in genel cirosunda teknik tekstil henüz çok yer tutmasa da Arzu hanım ve ekibi geleceğin bu alanda olduğunun farkında ve çalışmalar bu doğrultuda sürüyor.

850 çalışanı bulunan fabrikada pandemi döneminde özellikle nisan-mayıs ayları çok zor geçmiş. Bugün üretim yüzde 50 kapasite ile devam ediyor.

Tolga bey Ar-Ge merkezinde 20’nin üzerinde mühendisle geliştirmeler yaptıklarını belirtirken bir özelliğe vurgu yaptı, “Bizim Ar-Ge’yi birçoğundan ayıran çalışanların sadece tekstil değil elektrik, elektronik, mekatronik gibi çok sayıda alandan mezun kişiler olması.”

Ülkemizde üretim maliyetlerinin önemli bölümünü enerji oluşturuyor. Işıksoy’un bu alanda da geçtiğimiz yıl başlayan güneş enerjisi yatırımının sonuçlanmak üzere olduğunu öğreniyoruz. Fabrikaların çatılarına kurulacak 14 bin metrekare enerji paneli ile ihtiyacın yüzde 20’sinin karşılanması hedefleniyor.

Sohbetimizin sonunda haksız rekabet ve ithalattan yakınan Arzu hanım, ülkenin ekonomik olarak refahının, ihracatın artırılmasından geçtiğini ancak bu yönde getirilen vergi ve önlemlerin yerli üreticiyi de koruması gerektiğinin altını çizdi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar