Siyasetin gölgesinden çıkmaya çalışan piyasalar…
Tarife görüşmelerinde ilerleme sağlanamamasının yarattığı gerginlik ile haftaya başlıyoruz. Beklentilerden güçlü gelen ABD tarım dışı istihdam verisi Eylül ayında Fed’in faizleri sabit tutma ihtimalini artırırken, ABD tahvil getirilerini yukarı çekti. Hisse senedi piyasası güçlü veriye pozitif tepki vererek Perşembe günü yeni zirve yaptı.
Ancak 9 Temmuz öncesinde sertleşen tarife söylemi nedeniyle kazançlar korunamadı. Başkan Trump’ın “anlaşma sağlanamayan ülkelere 1 Ağustos itibariyle uygulanacak tarifeler mektup yoluyla bildirilecek” açıklaması üzerine ABD vadelilerinde, Avrupa ve Asya borsalarında satıcılı bir seyirle haftayı bitirdik.
Türkiye varlıkları enflasyonun gerilemeye devam etmesinin verdiği moral ile dünyadan pozitif ayrışıyor. TÜİK’in Cuma günü açıkladığı mevsimselliğe göre düzeltilmiş rakamlar dezenflasyon sürecinin yaşanan çoklu şoklara rağmen devam ettiğini göstererek yükselişi destekliyor.
Perşembe günü manşet ve çekirdek enflasyonun çelişkili sinyal ürettiği ham veri sonrasında piyasalarda küçük çaplı bir oynaklık yaşanmıştı. Mevsimselliğe göre düzeltilmiş veri bu durumu düzelterek dezenflasyon sürecinin devam ettiğini gösterdi.
Ekonominin ve piyasaların normalleşebileceğinin ilk işaretleri
Siyasi şokun sönümlenmediği bir ortamda dezenflasyon sürecinin devam etmesini önemsiyoruz. Türkiye son dönemde yurtiçinde siyasi şok, Ortadoğu’da savaş riski ve küresel ticaret savaşları ile karşılaştı. Enflasyonla mücadelenin karşılaşılan çoklu şoklara ve büyümenin yavaşlamasına rağmen kararlılıkla devam etmesi Türkiye varlıklarına ilgiyi artıracaktır.
Banka hisselerinin geçen hafta %11 yükselmesini, ülke risk priminin 280bp civarına düşmesini, 10 yıllık DİBS getirisinin %31’in altına gerilemesini siyaseten normalleşme olmadan, ekonominin ve piyasaların normalleşebileceğinin ilk işaretleri olarak okuyoruz.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.