Yolu olmayan Başkan!

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan

Bursa'nın gelişen bölgesinde kurulan Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi'nin İzmir yoluna bağlanan yasal, güvenli bir yolu yok! Ama yasal olmayan bu yoldan rahmetli Turgut Özal, Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vb. çok sayıda etkili yetkili insan geçmiş. Bölgenin Başkanı Ömer Faruk Korun artık bu konuda uğraş vermekten yorulmuş. “Yaparlarsa da Allah razı olsun, yapmazlarsa da” diyor ve ekliyor: “Otoyola bağlantı sağlayabileceğimiz 4 kilometrelik bir yola ihtiyacımız var. Kamulaştırma dahil 150 milyon liralık bir yatırım bütçesi gerekiyor. Şu an kullandığımız yol hiçbir yerde kayıtlı olmayan bir yol. Tamiratla ilgili kime gidersen git yetkim yok diyor. İsmim yolsuz başkana çıkacak. Her gittiğim yerde yol talebimizi yineliyorum.”

★ ★ ★

Yıllar önce Hasanağa Belde iken başkan yöre halkından geçecek bir yol talep etmiş. İnsanlar da iş-aş geleceğini düşünerek tarlasından, arazisinden fedakarlık yapmış ve bir yol açılmış. Ancak kadastroda böyle bir yol yok. Hasanağa OSB kurulduktan sonra bölgenin neredeyse tüm yükünü bu olmayan yol çekmiş, halen de çekiyor. Yolu kullanan araçların büyük bölümü TIR'lardan oluşuyor. Hatır gönül rica ile yol dönem dönem asfaltlanıyor. Ama ağır tonajlı araçlar kullandığı ve altyapısı sağlam olmadığı için kısa sürede köstebek yuvasına dönüşüyor. Aslında bu yol sadece Hasanağa OSB'nin değil, Kayapa'yı da içine alan bölgenin problemi.

★ ★ ★

Kullanılmakta olan yola belediye haklı olarak asfalt dökmekten çekiniyor. Çünkü yasal olarak bir yol yok ortada. Ama olmayan bu yol kullanılarak bölgeden yılda yaklaşık 1 milyar dolar ihracat yapılıyor. Yanlış okumadınız tam tamına 1 milyar dolar. Konu Karayolları'nın ilgi alanında. Karayolları kamulaştırmayı (yaklaşık 80 milyon lira) Hasanağa OSB'nin yapmasını istiyor. Böyle bir para OSB'de olmadığı gibi olsa da yasal olarak bunu yapabilme yetkisi bulunmuyor.

200'e yakın tesisin faaliyet gösterdiği, 15 bin insanın çalıştığı bir sanayi bölgesi ve devamında kentin gelişme bölgesi yolsuzluktan, Başkanı da adının yolsuz başkana çıkmasından yakınıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar