ABD'de enflasyon beklentinin altında

ABD'de enflasyon temmuz ayında yüzde 8,5 ile beklentilerin altında geldi. Kritik veri sonrası piyasalarda risk iştahı arttı. Fed'in Eylül ayı faiz artırımı beklentileri 50 baz puana geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 5 baz puan gevşerken; Euro, ABD doları karşısında yükselişe geçti. Ons altın ise bin 800 doları aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ABD'de enflasyon beklentinin altında

Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon rakamları açıklandı. ABD'de enflasyon temmuz ayında yüzde 8,5 ile beklentilerin altında geldi.

Tüketici fiyatları, Temmuz ayında bir önceki aya göre değişim göstermedi. Ekonomistler, Temmuz ayında fiyatların Haziran ayına göre yüzde 0,2 ve geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 8,7 artmasını bekliyorlardı.

Geçen ay yüzde 8.8 artması beklenen yıllık enflasyon yüzde 9,1 artarak rekor tazelemişti. 

Temmuz ayında enerji ve gıda hariç hesaplanan çekirdek TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 5,9 arttı. Beklenti fiyatların bir önceki aya göre yüzde 0,5 artacağı yönündeydi.

Temmuz ayında enerji fiyatları yüzde 4,6 gerilerken, gıda fiyatları ise yüzde 1,1 artış gösterdi.

PİYASALAR NASIL TEPKİ VERDİ?

TÜFE'deki artışın piyasa beklentilerinin altında kalması riskli varlıklara olan iştahı artırdı.

New York borsasında endeksler güne yaklaşık yüzde 1,5 yükselişle açılırken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi veri sonrası 5 baz puan düşüşle yüzde 2,74'e geriledi.

Fazi artırım beklentilerinin azalması ile altının ons fiyatı yaklaşık yüzde 0,6 artışla 1.800 dolara kadar yükselse de, bu seviyelerde tutunamayarak 1.796 dolarda dengelendi.

Euro/dolar paritesi ise 1,0346 ile 5 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini test etti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de veri sonrası yükseliş eğilimini hızlandırarak 2.823,39 puanla gördüğü en yüksek seviye rekorunu kırarken, dolar/TL 17,90 seviyesine kadar geriledi. Gram altın da 1042 liraya kadar yükseldi ancak kalıcı olamadı ve 1035 lira seviyesine geri çekildi. 

Wall Street'te güçlü alım

Enflayon verisi, Wall Street açılışı öncesinde vadeli endekslere de güçlü alım getirdi. Vadeli endeksler düne göre yüzde 1'in üzerinde yükseldi.

Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi düne göre yüzde 1,26, S&P 500 vadeli endeksi yüzde 1,64 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 2,35 arttı.

Öte yandan kripto paralarda da yükseliş görüldü. Bitcoin, yeniden 24 bin dolar sınırına yaklaştı; Ethereum ise 1800 doları aştı.

Eylül ayı faiz artırımı beklentileri geriledi

ABD'de açıklanan Temmuz ayı TÜFE verileri sonrasında Fed'den Eylül ayı faiz artırımı beklentileri 50 baz puana geriledi.

TÜFE verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde Fed'in üçüncü kez 75 baz puanlık faiz artırımına gideceğini fiyatlayan piyasa, beklentinin altında kalan TÜFE artış oranları sonrasında 50 baz puanlık bir faiz artırımı beklentisini satın almaya başladı.

CME FedWatch'a göre 21 Eylül toplantısında 50 baz puan faiz artırımı olasılığı yüzde 61,5 oldu. Bu oran dün yüzde 32 seviyesindeydi. 75 baz puan artırım olasılığı ise yüzde 68,0'dan yüzde 38,5'e indi.