Euroya 2026 başında geçmek isteyen Bulgaristan'ın birçok kriteri karşılaması gerekiyor
Bulgaristan'da hükümet Euro Bölgesi'ne 1 Ocak 2026'da girmeyi hedef olarak benimserken anketlere göre halkın çoğunluğu buna karşı çıkıyor
Bu yıl başında Şengen bölgesine dahil olan Bulgaristan, 2026 başında da ortak para Euro Bölgesi'ne katılarak Avrupa Birliği'ne (AB) entegrasyonunu ilerletmek istiyor.
27 üyeli AB'de 2002'de dolaşıma giren ortak para Euro, bazısı gerekli kriterleri karşılayamadığı için bazısı da siyasi tercihleri nedeniyle halen Bulgaristan, Romanya, Çekya, Polonya, Macaristan, Danimarka ve İsveç tarafından kullanılmıyor.
AB kurallarına göre bu ülkelerin önkoşulları yerine getirerek Euro Bölgesi'ne dahil olmaları gerekiyor. Söz konusu ülkeler arasında sadece Danimarka'nın, ortak para bölgesine dahil olmama hakkı tanıyan anlaşması bulunuyor.
AB üyesi ülkelerin Euroya geçiş için Maastricht Kriterleri olarak bilinen fiyat istikrarı, sürdürülebilir kamu finansmanı, döviz kuru istikrarı ve düşük uzun vadeli faiz oranları şartlarının karşılanması gerekiyor.
Geçtiğimiz ay göreve başlayan Bulgaristan Başbakanı Rosen Jelyazkov, ülkenin Euro Bölgesi'ne katılmasının yeni kurulan hükümetin ana önceliği olduğunu söylemişti.
Bu bağlamda çalışmalara başladıklarını belirten Jelyazkov, 2025 yılı bütçesinin bu hedefe uygun hazırlanacağını bildirmişti.
Ancak hükümetin bu iddialı söylemine mesafeli yaklaşan uzmanlar da mevcut. Bu kapsamda ülkede özellikle yüksek bütçe açığının Euro Bölgesi'ne geçiş için önemli bir engel oluşturduğu belirtiliyor.
AA muhabirine konuşan Bulgar uzmanlar, Bulgaristan'ın Euro Bölgesi'ne dahil olma ihtimalini ve bunun muhtemel artıları ve eksilerini değerlendirdi.
Güneybatı Neofit Rilski Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ganço Gançev, Bulgaristan'ın Euro Bölgesi'ne girebilmesi için karşılaması gereken enflasyon ve bütçe açığı kriterlerini yerine getirmede sorun yaşadığını ifade etti.
Enflasyonun gereken seviyenin üzerinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gançev, "Bulgaristan Merkez Bankasına (BNB) göre, Bulgaristan yakın zamanda bu kriteri yerine getirebilecek." dedi.
Öte yandan, Gançev, Bulgaristan'ın yerine getirmesi gereken bütçe açığı kriteriyle ilgili durumun belirsiz olduğunu dile getirdi.
Gançev, Bulgaristan'ın 2026'da Euro Bölgesi'ne katılmasının hala mümkün olduğunu söyleyerek, "Anahtar nokta, harcamalar ve özellikle kamudaki ücretler üzerinde denetim sağlanmasıdır. Muhtemelen yatırım programının da daraltılması gerekecektir. Daha ciddi reformlar ise muhtemelen daha ileri bir tarihe ertelenecektir." dedi.
Euroya geçiş sonrası oluşabilecek enflasyonun halkın ana endişesi olduğunu belirten Gançev, geçici spekülatif fiyat artışları olabileceğini ancak bunların yetkililer tarafından kontrol altına alınabileceğini ifade etti.
Orta ve uzun vadede, Euro Bölgesi'ne geçişin büyük faydalar sağlayacağını öngören Ganço Gançev, "Bulgaristan şu anda döviz kuru denetimi rejiminde. Bu, kredi ve finansal piyasaların gelişimi açısından önemli bir sınırlamadır. Euro Bölgesi'ne katılım, ülkedeki iş ortamını önemli ölçüde iyileştirecektir. Yabancı yatırımcıların güveni de artacaktır. Gelirlerin, yatırımların ve ekonomik büyümenin kademeli olarak artması beklenebilir." dedi.
"Bulgaristan hala Euro Bölgesi'ne katılmaya hazır değil"
Ekonomi ve Politika Uzman Kulübü Genel Yayın Yönetmeni ve Ekonomist Georgi Vuldzhev, Bulgaristan'ın 2026'da Euroya geçiş için bütçe açığı ve enflasyon hedeflerini tutturabileceği konusunda pek iyimser olmadığını belirterek, "AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankasının, Euro Bölgesi'ne katılım için resmi kriterleri yerine getirme konusunda Bulgaristan'ın hazır olduğunu değerlendirmesinin çok küçük bir ihtimal olduğunu düşünüyorum." dedi.
Kriterlerin yerine getirilmesinde hükümetin alabileceği en iyi önlemin kamu harcamalarının gözden geçirilmesi olduğunu söyleyen Vuldzhev, bütçe açığının artmasının, kamu harcamalarının vergi gelirlerinden daha hızlı artmasından kaynaklandığını belirtti.
Toplumda enflasyonla ilgili endişelerin büyük oranda geçerli olduğunu aktaran Vuldzhev, enflasyonun ne kadar yükseleceğine dair kesin bir tahminde bulunmanın zor olduğunu ancak bunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Euroya geçişin, kambiyo masraflarının ortadan kalkması dışında başka belirgin bir faydasının olmadığını düşünen Vuldzhev, "Bu (Euroya geçiş) kesinlikle belirli tasarruflar sağlıyor, ancak bu tasarrufların kapsamı oldukça sınırlıdır." dedi.
Anketlere göre Bulgarlar Euroya karşı
Euroya geçiş konusunda kamuoyu yoklama şirketi Myara'nın gerçekleştirdiği ankette, katılımcıların yüzde 57'sinden fazlası Euro Bölgesi'ne katılmaya "karşı" olduklarını ifade ederken, yüzde 39'u ise buna "olumlu" baktıklarını söyledi.
Ayrıca, Bulgaristan'ın Euroya ne zaman geçmesi gerektiği sorusuna, katılımcıların yüzde 40'tan fazlası "asla geçmemeli" yanıtını verirken, yüzde 25'i 1 Ocak 2026'da geçmesi gerektiğini ve yüzde 30'u Euroya geçişin ertelenmesi gerektiğini belirtti.
Euro Bölgesi'ne en son Hırvatistan dahil olmuştu
İlk olarak 1 Ocak 1999'da kaydi para olarak kullanılmaya başlayan ve 2002'de dolaşıma giren Euro başlangıçta Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Lüksemburg, Finlandiya, İrlanda ve Portekiz tarafından benimsendi.
Euro Bölgesi'ne sırasıyla 2001'de Yunanistan, 2007'de Slovenya, 2008'de Malta ve Kıbrıs Rum kesimi, 2009'da Slovakya, 2011'de Estonya, 2014'te Letonya, 2015'te Litvanya ve 2023'te Hırvatistan dahil oldu.
Söz konusu ülkelere ilaveten Andorra, San Marino, Monako ve Vatikan devletlerinde de Euro kullanılıyor. Bu küçük ülkeler Euro Bölgesi'ne üye kabul edilmeseler de AB ile yaptıkları ikili anlaşmalar sayesinde Euroyu ulusal para birimleri olarak kabul ediyor ve sınırlı da olsa madeni para basabiliyor.
Euro Bölgesi'ne katılım için gerekli kriterler
AB üyesi devletlerin ortak para birimi Euroya geçişleri için gereken ekonomik koşullar, Maastricht Kriterleri olarak biliniyor.
Buna göre AB üyesi ülkelerin Euro Bölgesi'ne dahil olabilmek için düşük enflasyon, sağlam kamu maliyesi, istikrarlı döviz kuru ve düşük borçlanma maliyetleri gibi bazı ekonomik ve mali şartları yerine getirmesi gerekiyor.
Bu kapsamda Euroya geçmek isteyen ülkelerin son iki yılda devalüasyon yapmamış olmaları ve uzun vadeli faiz oranlarının, bu alanda AB'de en iyi oranlara sahip üç ülke ortalamasını 2 puandan fazla aşmaması isteniyor.
Euroya geçiş için enflasyon oranının, AB'de en düşük enflasyona sahip üç ülke ortalamasından 1,5 puandan fazla sapmaması ve bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 3'ü geçmemesi talep ediliyor.
Bu kriterlerden bir kısmını halihazırda karşılayan Bulgaristan'ın bu yıl özellikle bütçe açığı ve enflasyonu kontrol altında tutması gerekiyor.
AB'ye 2007 başında üye olmasının ardından uzun süredir istediği Şengen Bölgesi üyeliği hedefini 2024 başında yakalayan Bulgaristan, 2026'da da Euro Bölgesi'ne dahil olarak ekonomik entegrasyonunu da tamamlamayı hedefliyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.