Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye 3 milyar dolarlık yatırım geldi! İşte en çok yatırım gelen 5 ülke...
Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım yüzde 89 artışla 3 milyar dolara ulaşırken, en fazla yatırım toptan ve perakende ticaret sektörüne ve Kazakistan’dan geldi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni'ni yayımladı.
Buna göre, mart ayında Türkiye'ye 1 milyar dolar değerinde UDY girişi gerçekleşirken, yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye gelen toplam UDY miktarı 3 milyar dolar olarak kaydedildi.
Yılın ilk çeyreğinde 2024'ün aynı dönemine kıyasla toplam UDY girişlerinde yüzde 89 artış kaydedilirken 1,8 milyar dolara ulaşan yatırım sermayesi girişlerindeki artış ise yüzde 40 düzeyinde gerçekleşti. 2002'den itibaren Türkiye'ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise yaklaşık 278 milyar dolar oldu.
Martta gerçekleşen toplam UDY girişi 1 milyar dolar olarak hesaplanırken bu yatırımların 441 milyon doları yatırım sermayesi şeklinde gerçekleşti. Marttaki toplam UDY'nin 502 milyon doları borçlanma araçları, 149 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla kaydedildi. Aynı ay içerisinde yatırım tasfiyelerinin 66 milyon dolar değerinde aşağı yönlü etkisiyle marttaki toplam UDY girişi 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
TCMB tarafından bugün yayımlanan UDY rakamlarıyla 2024'te ülkenin aldığı toplam UDY yatırımı, 11,3 milyar dolardan 11,7 milyar dolara yükseldi. Böylelikle 2024'te ülkenin çektiği UDY değerinin bir önceki yıla göre gösterdiği artış oranı da yüzde 6'dan yüzde 10'a yukarı yönlü güncellendi.
En çok yatırım toptan ve perakende ticaret sektöründe gerçekleşti
Yılın ilk 3 ayında gerçekleşen 1,8 milyar dolar değerindeki yatırım sermayesi girişleri içerisinde, toptan ve perakende ticaret 863 milyon dolarlık yatırım girişiyle yüzde 48 pay alırken, onu yüzde 9 ile finans ve sigorta faaliyetleri, yüzde 8 ile bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti.
Mart verilerine göre, öne çıkan sektörlerin yatırım sermayesi girişleri içindeki payları sırasıyla yüzde 23 ile bilgisayarların elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 20 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 9 ile mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler, yüzde 9 ile finans ve sigorta faaliyetleri, yüzde 8 ile gıda içecek ve tütün ürünleri imalatı sektörleri oldu.
İlk çeyrekte "Diğer Asya Ülkeleri" yüzde 39'la en fazla yatırım gönderen kaynak bölge oldu
İlk çeyrekte "Diğer Asya Ülkeleri" yüzde 39'luk payla ülkeye en fazla yatırım gönderen kaynak bölge oldu. Aynı dönemde ülkeye gelen UDY'nin kaynak bölgeleri arasında 2005'ten 2024'e kadar gelen yatırımların yüzde 58'sinin de kaynağı olan "AB27" ülkeleri yüzde 31'lik oranla öne çıktı.
Amerika kıtası ise yüzde 10'luk payla üçüncü sırada yer aldı. "AB27 üyesi olmayan Avrupa Ülkeleri" yüzde 14'lük oranla 2005-2024 dönemindeki ikinci en büyük yatırımcı grubu olarak bahsi geçen dönemde ülkeye gelen yatırımların yüzde 10'unun menşei olarak gerçekleşti.
Kazakistan ilk sırada
İlk çeyrekte UDY yatırım sermayesi girişlerinin kaynağı olan ilk beş ülke yüzde 34 ile Kazakistan, yüzde 10 ile Hollanda, yüzde 9 ile Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 9 ile Almanya ve yüzde 7 ile İsviçre şeklinde sıralandı.
Aylık verilere göre ise, Mart 2025'te Türkiye'ye gelen UDY içinde başlıca yatırım kaynağı olan ülkeler, yüzde 21 ile Almanya, yüzde 17 ile Fransa, yüzde 12 ile Hollanda, yüzde 10 ile Avusturya ve yüzde 7 ile Azerbaycan oldu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.