AKMİB’in ilk çeyrek ihracatı 1,44 milyar dolar
Mart ayında 467,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirip yılın ilk çeyreğinde 1,44 milyar dolar değere ulaştıklarını açıklayan AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, en fazla ihracatın Slovenya, İtalya ve Hollanda’ya yapıldığını bildirdi.
MERSİN/EKONOMİ
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne bağlı 8 Birlik arasında Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (AKMİB) ihracat performansıyla liderliğini 2025 yılının ilk çeyreğinde de sürdürdüğünü vurgulayan Saadettin Çağan, 4,37 milyar dolarlık bölge ihracatında yüzde 29,4 oranında paya sahip olduklarını söyledi. Ocak-mart döneminde 2 milyon 53 bin ton ürünün uluslararası pazarlara sevk edildiğini aktaran Çağan, “Sektörel ihracatının yüzde 90,4’ü mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallarda kümelendi. Slovenya’ya 252,4 milyon, İtalya’ya 164,2 milyon, Hollanda’ya 117,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Hacimde en güçlü artışları yakaladığımız ülkelerden Yunanistan, Romanya, Slovenya ve Togo’daki performansımız dikkat çekiyor” dedi.
“Tarife artışı avantaj getirir”
ABD’de birçok ülkeye yüksek gümrük tarifeleri getirilmesiyle Türkiye'nin yüzde 10’luk düşük tarife diliminde yer almasının, bu ülkede önemli avantaj oluşturacağına işaret eden Çağan, “Türkiye’nin bu avantajı, özellikle Çin ve AB gibi yüksek tarife uygulanan ülkelerle kıyaslandığında daha da belirginleşiyor. Bu fırsatı iyi değerlendirebilmemiz için yüksek teknolojili ve katma değerli ürünlere odaklanmamız gerekiyor. AB pazarında ürün fazlası oluşması da kısa vadede ithalatta girdi maliyetlerimizi düşürebilecektir. Avronun dolar karşısında değerlenme beklentisi ile birlikte AB ülkelerine yaptığımız ticarette parite farkı ülkemiz lehine sonuçlar ortaya çıkaracaktır” diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.