BTSO ve Özbekistan İpekçilik Bakanlığı iş birliği protokolü imzaladı
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Özbekistan İpekçilik Bakanlığı, ipekçilik sektöründe tecrübe paylaşımı noktasında işbirliği protokolüne imza attı.
BURSA (DÜNYA) - BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın Türkiye ve Özbekistan arasındaki ticaret hacminin artırılması adına Aralık ayında gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Özbekistan İpekçilik Bakanlığı Bursa’ya ziyaretlerde bulundu. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener tarafından ağırlanan Özbekistan İpekçilik Bakan Yardımcısı Jumaev Olimjon Sadulloevich’a Özbekistan Başkonsolosu Alisher Botirov da eşlik etti. Oda hizmet binasındaki ziyaret kapsamında BTSO ve Özbekistan İpekçilik Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokole, Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener ve Jumaev Olimjon Sadulloevich imza attı. Cüneyt Şener, geçmişte ticaretin kalbinin attığı İpek Yolu’nun en önemli durakları arasında yer alan Bursa’nın bu stratejik konumunu günümüze kadar taşımayı başardığını söyledi.
121 ülkeden fazla ihracat
Bursa’nın güçlü üretim altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve dünyanın dört bir yanına ulaşan ihracat ağıyla ülke ekonomisinde farklı ve özel bir konuma sahip olduğuna dikkati çeken Şener, “Türkiyemizin 2023 yılı için 4 dolar olarak hedeflediği kilogram başı ortalama ihracat değerine bugünden ulaşan, ürettiği mal ve hizmeti dünyanın 188 farklı ülkesine ihraç eden Bursa, 7 milyar doların üzerindeki dış ticaret fazlasıyla da tüm şehirlerimiz için rol model niteliği taşımaktadır. Kentimiz 121 ülkeden daha fazla ihracat yapma başarısına sahip. 15 milyar doları aşkın ihracat potansiyeline sahip Bursa’mız otomotiv, makine ve tekstil sektöründe üretim ve ihracat merkezlerinden birisi konumundadır” dedi.
31 milyon dolar ihracat
Türkiye ile Özbekistan arası ticaret hacminin yıllar itibarıyla istikrarlı biçimde arttığını belirten Şener, “2000’li yılların başında 168,4 milyon dolar seviyelerinde olan dış ticaret hacmimiz 951 milyon dolar seviyesini aşmış durumdadır. Bursa’dan Özbekistan’a 31,1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiriliyor. Yaptığımız işbirliği protokolü hem Bursa hem de Özbekistan arasındaki işbirliğine de ayrı bir güç katacaktır” diye konuştu.
İşbirliğimiz iki ülkeyi yakınlaştıracak
Özbekistan İpekçilik Bakan Yardımcısı Sadulloevich, Özbekistan’ın ipek ipliği üretiminde Çin ve Hindistan'dan sonra üçüncü olduğunu söyledi. Tasarım ve Ar-Ge alanında Özbekistan’da yeni adımlar atıldığını ifade eden Sadulloevich, Bursa'nın tekstil ve tasarım alanında önemli bir tecrübeye sahip olduğunu vurguladı. Özbekistan’ın ipek üretimi noktasında son 3 yılda ciddi bir adım attığını ifade eden Bakan Yardımcısı Sadulloevich, “Şu anda ülkemizde 53 koza işleyen fabrika yer alıyor. Cumhurbaşkanımız Şevket Mirziyoyev bu konuya ayrı bir önem veriyor. Türkiye ve Özbekistan arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi adına Bursa’ya geldik. Verimli bir ziyaret oldu. Bu ziyaret ve protokolün iki ülkemizin ticaret hacmine katkı sağlayacaktır. Bizleri Bursa’da ağırlayan BTSO’ya teşekkürlerimi sunarım.” ifadelerini kullandı.
Özbek heyet Bursa ziyareti kapsamında ayrıca May Agro Tohumculuk, S.S. Kestel Süs Bitkileri ve Meyve Fidancılığı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, Asya Dokuma ve Konyalılar Tekstil firmalarında da incelemelerde bulundu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.