DETGİS Başkan Yardımcısı Osman Nuri Kes: “Tekstilciye ‘yapamıyorsan bırak’ denilemez”
Maliyetlerin yüzde 120, kurların ise yüzde 30-40 seviyesinde arttığını hatırlatarak, mücadele edemez hale geldiklerini söyleyen DETGİS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nuri Kes, “Sektörel bazda desteklenmeye ihtiyacımız var” dedi.
DUYGU GÖKSU / DENİZLİ
Denizli’den havlu, bornoz ve ev tekstili ürünleri başta olmak üzere, yıllık yaklaşık 1,4 milyar dolarlık tekstil ihracatı yapılıyor. Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nuri Kes, tekstilcilerin yıllarca mücadele ederek kazandıkları pazarları ve müşterileri kaybetmeye başladıklarını belirterek, “Denizlili sanayiciye ‘tekstili, çaputu bırak, İHA, SİHA yap’ denilemez’ diye konuştu.
İhracatçının ve sanayicinin şevkinin kırıldığını, büyüme ivmesinin kaybedilmemesi için ihracata dayalı büyüme modeline dönülmesi gerektiğini vurgulayan Kes, “Türkiye ve Denizli’nin güçlü kasları ihracat. Denizlili sanayiciye ‘tekstili, çaputu bırak’ denilemez. Laodikya kazılarında tekstil çıkıyor, Osmanlı saraylarında ev tekstili malzemeleri Denizli'den gitmiş, Cumhuriyetin ilk yıllarından beri burada tekstil var. Kurulan ilk Sümerbank’lardan biri Denizli’de. Sümerbank, en başarılı imalatçı olarak kayıtlara geçmiştir ve ciro rekorları kırmıştır. Elimizde bavullarla fuar fuar gezerek, ailelerimizden feragat ederek bugüne kadar kazanılmış müşteriler, mevkiler ve pazarlar varken, Denizli’nin güçlü kasları olan tekstili, ihracatı, istihdamı göz ardı edilemez. ‘İHA, SİHA yap’ denilemez. Genlerimizde tekstil var. Sektörel bazda desteklenmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.
“Betonarme yapana destek var, bize yok”
Sanayicinin, yalın üretim, verimlilik, yazılım gibi tüm geliştirilmesi gereken alanlarda üzerine düştüğünü yaptığını söyleyen Kes, “Maliyetler yüzde 120 artarken kurlar ise yüzde 30-40 seviyesinde artınca mücadele edemez hale geldik. En büyük sıkıntımız geleceğe dair umutlarımızı yitirmeye başlamamız. Hindistan dünya ev tekstili piyasasının yüzde 14.69’una hakim, Türkiye ise henüz yüzde 3.5-4’lerde. Biz tereciye tere satan pozisyondayız. Yeter ki bize inanılsın, güvenilsin, fırsat verilsin. Bizim dışımızdaki etmenlerden dolayı mevcut pazarlarımızı kaybediyoruz. Denizli devlete kepçeyle verip kaşıkla alan pozisyona düştü. 'Yapamıyorsanız bırakın' düşüncesi moralimizi bozuyor. Betonarme yapana, otoyola, müteahhitlere her türlü destek var. İstihdamın yükünü çeken lokomotif sektörlere, ihracatçıya gelince herhangi bir şey yok. Bu kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
“Kapı duvar”
Özellikle katma değerli üretimle öne çıktıklarını dile getiren Kes, “Düz işleri bırakalı çok oldu. Düz işler Hindistan’a, Çin’e, Pakistan’a gidiyor. Bizim müşterimiz ise tasarımı ve kaliteyi ön planda tutan kesim. Avrupa'nın hemen hemen tüm ülkelerine, Rusya, Dubai, Katar, Suudi Arabistan, Fas, Tunus, Cezayir’e ihracat yapıyoruz. Geldiğimiz nokta ise Denizli ve sektör açısından çok sıkıntılı. Denizli tekstili ilimizde sosyal güvencenin teminatıdır. Buradaki fabrikalar konkordato ilan etmeye, iflas etmeye başladığında durum çok daha korkunç olur; sermaye düşmanlığı, sosyal kaos çıkar. Bırakın işimizi yapalım, büyüyelim, istihdam sağlayalım. Bizim devletten beklentimiz bu. Ancak kapı duvar olduğunda gelecekle ilgili motivasyonumuz kırılıyor. Kan kusup kızılcık şerbeti içtik diyoruz. Bizim de çalışanlarımıza güven vermemiz lazım” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.