Güzeller OSB’de mavi yaka için yeni yol haritası paneli
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, Özel Adem Ceylan Final Teknik Koleji ve Özel Gebze güzeller Meslek Eğitim Merkezi İş birliği ile düzenlenen İstihdama Yönelik İnsan Kaynakları Zirvesi Güzeller OSB Yönetim Binasında, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş'ın katılımıyla gerçekleşti. Panelin ardından katılımcılar Özel Adem Ceylan Final Teknik Kolejini ziyaret ederek, mesleki eğitime yönelik fiziki ve akademik çalışmaları yerinde inceledi.
Adem Adıgüzel / Kocaeli
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, Özel AdemCeylan Final Teknik Koleji ve Özel Gebze güzeller Meslek Eğitim Merkezi İş birliği ile düzenlenenİstihdama Yönelik İnsan Kaynakları Zirvesipanelinde, nitelikli iş gücü, meslek ve teknik eğitim dönüşümüyle İş birliği rolü el alındı.
Kocaeli Valisi İlhami Aktaş'ın katılımıyla gerçekleşen buluşmada, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Güzeller OSB Başkanı Adem Ceylan, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ulvi Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş ve İnsan Kaynakları Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Koşkan da yer aldı. Panelin ardından katılımcılar, Özel Adem Ceylan Final Teknik Koleji'ni ziyaret ederek mesleki eğitime yönelik fiziki ve akademik çalışmaları yerinde inceledi.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Aktaş, “Bir tarafta işsizlik, diğer tarafta eleman arayan sanayici. Bu çelişkiyi hep konuşuyoruz ama hala çözemedik. Eğitimi iş gücü talebiyle buluşturmak zorundayız. Eğitim politikaları ile istihdam politikaları bir bütün olarak ele alınmalı” ifadelerini kullandı.
“En büyük sıkıntımız nitelikli meslek öğretmeni bulamamak”
Bölgede gerçekleştirilen mesleki eğitim projelerine dikkat çekerek, eğitim-üretim iş birliğinin önemine vurgu yapan Güzeller OSB Başkanı Adem Ceylan, “Şu an 87 OSB’de meslek liseleri kuruldu. Biz bu programı altı yıl önce başlattık ve olumlu sonuçlar alıyoruz. Ancak en büyük sıkıntımız, bu liselerde görev alacak nitelikli meslek öğretmeni bulamamak. Öğretmen sıkıntısı çözülmedikçe sistemin verimliliği sınırlı kalır” ifadelerini kullandı.
“İstihdamda üniversiteler arasında dokuzuncu sırada yer alıyoruz”
Üniversitelerin sadece diploma veren kurumlar değil, aynı zamanda ekonomik kalkınmayı destekleyen yapılar olması gerektiğini belirtenKocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Biz Kocaeli Üniversitesi olarak eğitimle birlikte bölgesel kalkınmayı da hedefliyoruz. Sanayi ile 200'ün üzerinde iş birliği protokolümüz var. Ulusal staj programı kapsamında 2.500 öğrencimize staj imkanı sağladık. Mezunlarımızın yüzde 80’i bir yıl içinde iş bulabiliyor. İstihdam oranında üniversiteler arasında dokuzuncu sırada yer alıyoruz. Bu en başarılı parametrelerimizden bir tanesi” şeklinde konuştu.
Cantürk, bu yıl yapılacak kariyer fuarına dikkat çekerek “Büyükşehir belediye başkanlarımız, OSB yöneticilerimiz, sanatçılarımız ve astronot Alper Gezeravcı ile öğrencilerimizi buluşturacağız. Bu etkinlikler, gençlerin vizyonunu genişletecek,” dedi.
Kocaeli’nde 5 meslek lisesi akredite sahibi
Kocaeli’nin Türkiye ortalamasının üzerinde bir mesleki eğitim oranına sahip olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, “Ortaöğretimdeki öğrencilerimizin yüzde 39’u mesleki eğitim alıyor. Bu oran Türkiye genelinin üzerinde. Ülkemizde 24 meslek lisemizin Erasmus projelerine akreditesi bulunuyor bu 24 meslek lisemizin, 5 tanesi Kocaeli’nde bulunuyor. Ayrıca ilimizin 2 Ar-Ge merkezi ve 2 mesleki mükemmeliyet merkeziyle meslek liselerimizi güçlendiriyoruz” diye konuştu.
Gençlerin iş hayatına karşı bakış açısının değiştiğine de dikkat çeken Akmanşen, “Z kuşağı artık farklı düşünüyor. Popüler mesleklere ilgi yüksek ama sorumluluk alma konusunda zayıflıklar görüyoruz. Burada doğru yönlendirme kritik önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Kültürel ve sosyal baskılar gençlerin seçimlerini sınırlıyor
Üretimdeki düşüşün en büyük nedeninin nitelikli eleman eksikliği olduğunu söyleyen Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, “Sanayici çalışan bulamıyor.Bundan dolayı daüretim kapasitesinin ancak yüzde 30-40’ı kullanılabiliyor. Bunun temelinde sadece eğitim değil, kültürel bariyerler ve sosyal baskılar da yatıyor. Mahalle baskısı, gençlerin seçimlerini sınırlıyor” ifadelerini kullandı.
Problemimiz bilgi eksikliği değil kültürel altyapı
Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar eğitimden çok, kültürel dönüşümün önemine dikkat çekti. Problemimiz bilgi eksikliği değil, bizim problemimiz iş disiplini ve kültürel altyapı eksikliğidiyen Mantar, “Gençler üniversitede çalışarak sorumluluk kazanmalı. Üniversiteler her şeyi veremez; iş yerleri de eğitimin bir parçası olmalı. Öğrencilerle birlikte ciddi bir potansiyel var ama bunu yönlendirmek bizim elimizde” dedi.
Yılda 59 bin kişiye iş imkanı sunuluyor
İş arayanların profilinde değişiklik olduğunu ve gençleri sahaya daha erken çekmek için çalıştıklarını vurgulayan İŞKUR İl Müdürü Ulvi Yılmaz, “Günde kuruma 2 bin kişi gelirken şu an Türkiye'de kuruma 7 bin kişi gelmekte. Yani çoğu online olarak sistemini kullanarak başvuru yapmakta. Buna istinaden de yılda 59 bin kişiye aracı olmaktayız” dedi.
İş Gücü Gençlik programından bahseden Yılmaz “Yeni başlattığımız programlarla Üniversitelere, Kocaeli Üniversitesi'ne, 710 Gebze Üniversitesi'ne 315 okulda okuyan öğrencilere iş kapısı gibi haftada 3 gün çalışma imkanı sağlıyoruz. Bu geçiş sürecini doğru yönetmeliyiz,” dedi.
Panelin ardından, katılımcılar Özel Adem Ceylan Final Teknik Koleji’ni ziyaret etti. Kolejin modern atölyeleri, teknik altyapısı ve uygulamalı eğitim imkanları yerinde incelendi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.