İhracatta kadın temsiliyeti artacak
İhracatta Kadın Gücü: Kadın Girişimciler için İhracat Eğitimi Programı’nı 67 kadın girişimci başarıyla tamamladı.
EKONOMİ / İZMİR
Kadınların ihracatta daha çok temsil edilmesi amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) bünyesinde faaliyet sürdüren TOBB Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğinde sürdürülen “İhracatta Kadın Gücü: Kadın Girişimciler için İhracat Eğitimi Programı”nı 67 kadın girişimci başarıyla tamamladı. İTB Başkanı Işınsu Kestelli, ekonomik açıdan gelişmenin en önemli yolunun, kadınların iş hayatında güçlendirilmesinden geçtiğini dile getirdi.
Kadınları girişim dünyasına, siyasete, yönetim kademelerine, kısaca hayatın tam içine, hak ettiği ölçüde sokmak zorundayız” diyen Kestelli, OECD ve Dünya Bankası raporlarının, kadın istihdam oranındaki yüzde 10’luk bir artışın gayrisafi millî hasılada yüzde 2-4 oranında artış sağlayabileceğini gösterdiğini söyledi.
Kadın istihdamının sadece ekonomik kalkınma için değil, refah artışı ve sosyal adalet açısından da önem taşıdığını söyleyen Kestelli, “Türkiye’de, kadınların iş gücüne katılma oranının 2024 yılında yüzde 36,8 iken, aynı yıl erkeklerde iş gücüne katılma oranının yüzde 72 olduğuna dikkat çekti. Kestelli, “2000’li yıllarda Türkiye’de kadın girişimcilerin oranı yüzde 4’tü. 2024 yılında bu oran yüzde 18 olarak görülüyor. Amacımız bu oranın dünya geneli olan yüzde 34’e hatta tam bir eşitlik için yüzde 50 seviyesine çıkması olmalı. Kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi şart. Kadın girişimciler, ekonomik büyümenin, toplumsal kalkınmanın ve sürdürülebilir gelişmenin vazgeçilmez aktörlerinden” dedi.
Jak Eskinazi: “Türkiye ihracat hedeflerine kadın-erkek birlikteliğiyle ulaşabilecek”
“İhracatta Kadın Gücü: Kadın Girişimciler için İhracat Eğitimi Programı”nın; kadın girişimcilerin dış ticaret bilgisi, dijital yetkinliği, pazarlama stratejisi ve uluslararası rekabet gücü yönünden donanımlarını artırmak amacıyla çok yönlü bir şekilde tasarlandığının altını çizen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Katılımcıların kendi iş modelleri üzerinde çalışmaları teşvik edildi. Dış ticaret yolculuklarında karşılaşabilecekleri riskler, fırsatlar ve çözüm yolları detaylı şekilde ele alındı. Bu süreci başarıyla tamamlayan tüm katılımcılarımız, küresel pazarlara açılma kabiliyeti yüksek girişimciler olarak aramızdalar. Ege İhracatçı Birlikleri olarak bizler, kadın emeğini dış dünyaya taşımayı görev biliyoruz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte de kadın girişimcilerimizi desteklemeye, ihracata hazırlayan bu tür programları yaygınlaştırmaya ve dijitalleşme, yeşil dönüşüm gibi stratejik alanlarda yeni projeler geliştirmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Türkiye ihracat hedeflerine kadın-erkek birlikteliğiyle ulaşabilecek” diye konuştu.
Uçak: “İhracatçı birliklerinde kadın üye sayısı artıyor”
EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ihracatçı birliklerinde her geçen gün kadın üye sayısının arttığını, Ege Bölgesi’nin ihracatının geleceğinde çok etkili olacak olan EİB Genç İhracatçılar Konseyi’nde kadın temsiliyetinin yüzde 50 seviyesinde olduğunu vurguladı,
Deniz Celep: “Kadının ihracattaki ufkunu daha ileriye taşıyacağız”
TOBB KGK İzmir İcra Kurulu Başkanı Deniz Celep, kadın girişimcilerin ihracatta karşılaştıkları engellerin aşılmasını hedefleyen program ile özellikle finansmana erişim, pazar bilgisi eksikliği ve uluslararası ağ oluşturma konularındaki sorunlara çözüm üretilmesi amaçladıklarını belirterek, “Eğitimlerle katılımcılar ihracata yönelik karşılaşacakları tüm zorlukları aşacak” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.