Ölçerler Tekstil, çevre dostu yeşil fabrika yatırımlarını artırdı

Üretimde israfın önlenmesine odaklanan Kütahya’nın önde gelen kumaş ve hazır giyim üreticisi Ölçerler Tekstil, su, enerji, geri dönüşüm, Ar-Ge ve verimlilik projelerini hayata geçirerek çevre dostu yeşil fabrika yatırımlarına devam ediyor. Firma, üretimdeki tüm girdileri en verimli şekilde kullanarak döngüsel ekonomiye katkıda bulunmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ölçerler Tekstil, çevre dostu yeşil fabrika yatırımlarını artırdı

M.Rıdvan CEBECİOĞLU

KÜTAHYA - EKONOMİ Gazetesi’ne konuşan Ölçerler Tekstil Genel Müdürü Güven Çolak, kaynakların verimli kullanılması amacıyla ilk adımı su konusunda attıklarını belirterek,” Tesislere kurulan son teknoloji makineler sayesinde üretime başlamadan yüzde 30 su tasarrufu sağladık ve su kullanımını kontrol altına amacıyla sayaç yatırımları yaptıkları yaptık. Üretime başladıklarında günde bin tondan fazla bir su tüketimimiz vardı. Su kaybımızı tespit ettik ve yaptığımız yatırımlarla yüzde 60 oranında tasarruf sağlayarak günlük tüketimi 200-400 ton arasına kadar indirmeyi başardık. Fabrikanın diğer maliyetlerine göre ucuz olsa da, su konusuna da sosyal sorumluluk olarak bakıyoruz” dedi.

“Deşarja giden suyu ısınmada kullandık”

Enerji tasarrufu için yaptıkları yatırımları da dile getiren Güven Çolak, oluşturdukları havuzlarda kirli ve atık suyu arıtmaya vermeden önce toplayarak ısınmada da tasarrufa gittiklerini söyledi. Çolak, geliştirdikleri projeyi şu sözlerle anlattı: “İlk üretime başladığımız 1 kilo iplik için 222 litre su kullanımı vardı. Makinelerin soğutma suları doğrudan deşarja gidiyordu. Bu suları da sıcak su hattına aktararak geri kazanım sağladık. Isıtmadan enerji tasarrufu sağladık.Fabrikamız uluslararası su koruma denetimlerinden geçiyor. Şu an 1 kilo iplik için 72 litre su kullanıyoruz. Hedef daha da aşağı çekmek. Ayrıca reçetelerle oynayarak kullandığımız soğutma suyunda da tasarruf etmeyi başardık.İnvertörlü yeni kompresörler alarak eski makineleri devre dışı bıraktıklarını ve bu sayede doğalgaz tüketimini düşüreceklerini vurgulayan Çolak, “Üretimde kullanmış olduğumuz havayı çok daha ucuza kullanıyoruz. Kışın soğuk havalarda temiz ve sıcak havayı içeriye vereceğiz. İçerde bizim doğalgaz ile yaptığımız ısıtmayı, üretimdeki makineden çıkan havayla sağlamış olacağız. Bu da beraberinde doğalgaz tasarrufu sağlayacak” dedi.

Fabrikanın çatısı güneş panelleriyle donatıldı

Çevresel ve ekonomik döngüye destek olmak amacıyla 1,5 milyon dolar maliyetle fabrika çatısını panellerle donattıklarını sözlerine ekleyen Çolak, “GES projesinde ilk üretime başladık. Saatte 1950 kWh elektrik üreteceğiz. Enerjimizin yüzde 60’lık kısmını bu projemiz sayesinde karşılayacağız. Enerji maliyetlerinin arttığı bu dönemde rekabet gücümüzü ciddi oranda artıracak” diye konuştu.

Atık kumaşlar yeniden ipliğe dönüştürülüyor

Atık kumaşların geri dönüşüme kazandırılması noktasında çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Çolak, konuşmasına şöyle sürdürdü: “Recycle sertifikasına sahip bir firmayız. Atık kumaşlardan el edilen elyaflar tekrar ipliğe dönüştürülerek ekonomiye geri kazandırılıyor. Geri dönüşüm ürünleri de son dönemde önemli talep görüyor. Üretim takip programı sayesinde zaman kaybının önüne geçiyoruz. Fire oranlarını kontrol altına alabiliyoruz. Hata oranlarımız çok düşük. Yarı bir otomatik boya mutfağına da sahibiz.”