PLASFED Başkan Yardımcısı Şener Gençer: “Yerli Malı Belgesi plastikte sıkıntı yaratıyor”
Yeni düzenlemeye göre Yerli Malı Belgesi alınabilmesi için kullanılan hammaddenin de yerli olduğunun belgelenmesinin gerekeceğini belirten PLASFED Başkan Yardımcısı Şener Gençer, yerli hammadde payının yüzde 10 olduğu plastik sektöründe bu belgeyi almanın çok zor olacağını ifade etti.
İZMİR / EKONOMİ
Plastik sektörünü yurt içinde bekleyen en önemli sorun başlıkları arasında “Yerli Malı Belgesi” alımına ilişkin yapılan yeni düzenlemenin olduğunu belirten Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EGEPLASDER (Ege Plastik Sanayicileri Derneği) Başkanı Şener Gençer, “Yerli üretim yok derecesinde ama Yerli Malı Belgesi isteniyor” dedi.
Hollanda, Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç’in Türkiye’deki Demokratik Ağları ve PLASFED iş birliği ile Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen Türkiye'de Plastik Sektörünün Döngüselliğe Geçişi Yuvarlak Masa Toplantısı’na katılan Gençer, sektörü yurt içinde bekleyen en önemli sorunlardan birinin “Yerli Malı Belgesi” alımına ilişkin düzenleme olduğuna dikkat çekerek, bu kapsamda sadece Türkiye’de üretim yapmanın yeterli olmayacağına, üretimde kullanılan hammaddenin de yerli olduğunun belgelenmesinin gerekeceğine değindi. Gençer, “Ülkemizin yerli petrokimyasal hammadde üretimi yüzde 10’un altına inmiş durumda. Tek yerli üreticimiz olan Petkim’in üretim seviyesindeki düşüşü her yıl üzüntü ile takip ediyoruz. Bu mevzuat düzenlemesi, bizim gibi yüksek oranda ithal hammaddeyle üretim yapan sektörlerde çok olumsuz sonuçlar doğurma potansiyeli taşıyor” dedi.
Sektörü Avrupa’da zorlu bir sınav bekliyor
Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde’nin ev sahipliğinde yapılan toplantının sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulunan Gençer, “AB’nin Tek Kullanımlık Plastikler Direktifi (EU-2019/904) kapsamında PET şişelerde % 25 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullanılmaya başlandı. 2030 yılına kadar bu oran tüm içecek şişelerinde % 30’a yükselecek. Avrupa ülkelerinde başta plastikler olmak üzere tüm evsel ve endüstriyel atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri kazanımında dikkat çekici bir farkındalık artışı var. AB bünyesinde pet şişeler için bu yıl 77, 2029’a kadar ise %90 oranında kaynağında ayrıştırma hedefi belirlendi. 1 Ocak 2030’dan itibaren ise ambalajların plastik bileşenleri, giderek artan oranlarda tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastik malzeme içermek zorunda olacak. Temasa duyarlı PET ambalajlarda bu oran %30, bunların dışındaki tüm plastik ambalajlarda ise %35 oranında geri dönüştürülmüş plastik malzeme içermesi gerekecek. 1 Ocak 2040 itibarıyla da bu oranlar sırasıyla %50 ve %65’e yükselecek. Ambalajlar, geri dönüştürülebilirlik performans derecelerine göre sınıflandırılacak ve performans derecesi %70'in altında olduğunda 1 Ocak 2030 itibarıyla piyasaya sürülmesi kısıtlanacak. 2030 yılına kadar kişi başı ambalaj atığı azaltım hedefi %5 olarak belirlenirken, bu durum AB ülkelerine yoğun ihracat gerçekleştiren plastik ambalaj sektörümüzün değer zincirini yakından ilgilendiriyor. Toplantıda, bu ve benzeri başlıkların sektör mensuplarımıza olan etkilerini detayları ile ele aldık” dedi.
Hollanda çok önem veriyor
Toplantının ev sahipliğini yapan Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde ise ülkesinin plastiklerin döngüselliği konusuna büyük önem verdiğini vurguladı. Uijterlinde, bu alanın dünya genelinde yürütülen iş birlikleri kapsamında öncelikli bir konu olduğunun altını çizerken, Avrupa Birliği ve Nordik ülkelerle yapılan ortak çalışmaların, sadece Hollanda için değil, tüm ülkeler için bir sorumluluk alanı teşkil ettiğini söyledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.