Tekasya depreme rağmen ihracat şampiyonu oldu
Yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı yapan Tekasya, iki yıl önce yaşanan deprem felaketine rağmen 2024 yılında Akdeniz bölgesinin en çok ihracat yapan şirketi oldu. Hatay merkezli şirket, geçen yıl 35 ülkeye 100 bin tona yakın ürün göndererek, 75-80 milyon dolar döviz girdisi sağladı.
Selçuk ALTUN/HATAY
Yaş sebze meyve sektörünün büyük oyuncularından Tekasya’nın Yönetim Kurulu Üyesi Okan Eryılmaz, yaklaşık 40 yıllık geçmişe sahip bir firma olarak depremden sonra da faaliyetlerine yoğun şekilde devam ettiklerini söyledi.
Antakya merkezdeki ana yönetim binasının depremde yıkıldığını ve bu tesisle birlikte yüksek miktarda ürün kaybına uğradıklarını belirten Eryılmaz, “Deprem şubat ayında olduğu için bizim sezon yoğunluğu yaşadığımız bir dönemdi, fabrikamızda ihracata hazırlanan çok fazla ürün vardı. Binamız, buzhanemiz gibi tesislerin yanında ürünler de depremde kayıp hanesine yazıldı. İskenderun Limanı’ndaki yangın sırasında da ihracata gitmek üzere hazırlanan 32 konteynırımız yandı. Bunun mahkeme süreci halen devam ediyor” dedi.
Deprem sürecinde çocukların eğitim için bir süre Hatay’dan uzak kalmak zorunda kaldık kaldıklarını ancak işlerini devam ettirdiklerini anlatan Eryılmaz, “Önce bir hafta Antalya bölgesindeki şubelerimizle ilgilendik, sonra Mersin’e geçerek dört ay kadar kaldık. Mersin’de ihracatçı arkadaşlar kapılarını bize açtı ve ihracatımıza oradan devam ettik” diye konuştu.
“2024’te 35 ülkeye 100 bin ton ürün gönderdik”
Hatay’da 6 Şubat 2023 tarihindeki depremden sonra işleri toparlamaya çalışırken, 20 Şubat’taki ikinci depremde bir kez daha yıkım yaşandığını hatırlatan Eryılmaz, “Yine de üretmeye devam ettik ve ediyoruz. Halen Antakya’da iki tane paketleme noktamız var. Bu süreçte dış şubelerimizin olması da bizi rahatlattı” ifadesini kullandı. Deprem nedeniyle yaşanan sorunlara rağmen ihracata ara vermediklerini anlatan Eryılmaz, “2024’ün ihracat rakamları açıklandı ve Akdeniz bölgesinin en fazla ihracat yapan firması yine biziz. Yaklaşık 35 ülkeye 100 bin tona yakın ürün gönderdik, 75-80 milyon dolar döviz girdisi sağladık” bilgisini verdi.
“Dengesiz hava olayları tarımsal üretimi azalttı”
Bu yıl tarımda iklim sorunlarına bağlı olarak genel bir düşüş olduğunun altını çizen Eryılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Zirai don olaylarından önce Türkiye’de narenciye zaten azdı. Geçen sene haziran ayındaki sıcak havalarda çiçek kaybı yaşanmıştı. Bu sene sebzede, özellikle Antalya bölgesindeki dengesiz hava tarımı olumsuz etkiledi. Aniden aşırı soğuk havaların yaşanması, çiçek kaybı yaptı. Tarımsal üretim azaldığı için genel bir düşüş yaşayacağız. Bu durum ihracata da yansır.”
Katma değerli üretim hedefiyle Hassa OSB’ye yatırım planı
Tekasya’nın geleceğe dönük hedeflerinden bahseden Okan Eryılmaz, Hassa Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 100 dönümlük alan için yatırım başvurusunda bulunduklarını açıkladı. Eryılmaz, “Amacımız sadece yaş meyve ve sebze ihracatıyla sınırlı kalmadan, bu ürünlerin ikinci kategorilerini de yüksek katma değerli ürünlere dönüştürmek. Kurutulmuş, konsantre, donmuş ya da işlenmiş formlarıyla hem raf ömrünü artırmak hem de ihracat pazarlarında ürün çeşitliliğimizi genişletmek istiyoruz. Şirketimizde üçüncü jenarasyondan, Sabancı Üniversitesi mezunu iki endüstri mühendisi genç arkadaşımız bulunuyor. Onların enerjisi ve vizyonuyla birlikte, uluslararası pazarlarda daha güçlü bir oyuncu olmayı hedefliyoruz” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.