TTB Başkanı Mustafa Teke: “Küresel ısınma tarımın geleceğini tehdit ediyor”
Küresel iklim değişikliğinin tarımsal verim ile kaliteyi ciddi şekilde etkilediğini vurgulayan TTB Başkanı Mustafa Teke, üreticinin nöbetleşe sulama yaptığına dikkat çekerek, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için acil adımlar atılmasını istedi.
TARSUS/EKONOMİ
Tarsus Ticaret Borsası’nın (TTB) haftalık yönetim kurulu toplantısı gerçekleşti. Tarımsal üretimin beslenme ve ekonomik değer anlamında hayati önem taşıdığına işaret eden TTB Başkanı Mustafa Teke, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tarımsal verim ile kaliteyi ciddi şekilde düşürdüğünü söyledi. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için harekete geçme çağrısı yapan Teke, “Çiftçilerimiz nöbetleşe sulama yapıyor. Vahşi sulamaya son verilmeli, modern sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı. Ürün deseni, havzalardaki su durumu dikkate alınarak planlamalı, kapalı devre sulama sistemlerine geçiş ve su hasadı yatırımları kamu altyapı planlarına dâhil edilmeli” dedi.
“Afetler karşısında savunmasız kalınıyor”
TTB Başkan Yardımcısı Kemal Süheyl Batmaz ise “İklim değişikliğinin etkileri tarla ve bahçelerimizde görülüyor. Türkiye’nin her bölgesinde yaşanan kuraklık, sel, don, hortum ve dolu gibi hava olayları, her geçen yıl daha sık karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde ülkemizin dört bir yanında ciddi don zararı oluştu. Ağaçlarımız en az iki yılını kaybetti. Ağır üretim maliyetleri altında ezilen üretici, yüksek primler nedeniyle tarım sigortası yaptıramıyor. Bu nedenle afetler karşısında savunmasız kalınıyor. Tarım sigortasını bir zorunluluk olarak görmeli ve özellikle küçük üreticiyi koruyup maliyet yükünü azaltacak yeni bir model geliştirmeliyiz” diye konuştu.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.