Ham çelik üretimi ağustosta yüzde 22,9 arttı
Türkiye'nin ham çelik üretimi ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,9 artarak 3,2 milyon tona yükseldi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ağustos ayı ve ocak-ağustos dönemine ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerine göre, ham çelik üretimi ağustosta 2019'un aynı ayına kıyasla yüzde 22,9 artarak 3,2 milyon tona, ocak-ağustos döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 yükselerek 22,7 milyon tona çıktı.
Nihai mamul çelik tüketimi ise ağustosta yıllık bazda yüzde 27,5 arttı ve 2,9 milyon tona yükseldi. Tüketim, ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 19 milyon ton oldu.
Dış ticaret verileri
Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı ağustosta miktar bazında yüzde 10,3 azalarak 1,5 milyon tona gerilerken, değer bazında yüzde 14,9 artışla 1,02 milyar dolara yükseldi.
İhracat, ocak-ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 10,2 azalarak 13 milyon tona, değer bazında yüzde 16 azalarak 9,1 milyar dolara geriledi.
İthalat, ağustosta geçen yılın aynı ayına kıyasla miktar bazında yüzde 7,7 azalışla 1,09 milyon tona, değer bazında yüzde 12 azalışla 765,5 milyon dolara düştü.
İthalat, ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bakımından yüzde 8,7 artışla 8,7 milyon tona ulaştı, değer bakımından ise yüzde 5,1 azalarak 6,3 milyar dolar oldu.
İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın 8 ayında yüzde 163 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 144,4 olarak hesaplandı.
Öte yandan, Dünya Çelik Derneği, dünya ham çelik üretiminin bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 artarak 156,2 milyon tona ulaştığını, yılın 8 ayında ise yüzde 4,2 azalarak 1,18 milyar ton seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.
Yılın son ayları için beklentiler iyimser
Açıklamada yer verilen sektör değerlendirmesinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bütün daraltıcı etkilerine karşın Türk çelik sektörünün üretiminde yılın 8 ayında yüzde 0,6 artış sağlanması, tüketimin de yüzde 13 yükselmesinin yılın son ayları için iyimser beklentileri artırdığı ifade edildi.
Buna karşın, iç piyasada tüketimin yüzde 50 ithalatla karşılanmasının kapasite kullanım oranlarını düşürdüğü, bu nedenle tüketim artışının yurt içi üretime tam olarak yansımadığı belirtildi.
Avrupa Birliği Komisyonunun uygulamalarının çelik ihracatını kısıtlamaya devam ettiği belirtilerek şu açıklama yapıldı:
"Kota kısıtlaması, damping soruşturması, tarife dışı işlem vergisi derken şimdi de EUROFER'in geçmiş yıllara yönelik vergi uygulanması talebinde bulunduğu görülmektedir. AB Komisyonu Gümrük Birliği ve AKÇT Serbest Ticaret Anlaşmalarının keyfi olarak tek taraflı uygulanmasına devam etmektedir. Türk çelik sektörü, komisyonun nerede duracağı belli olmayan korumacı uygulamalarının bir an önce bitmesini ve aramızda bulunan anlaşmaların öngördüğü şekilde serbest ve adil ticarete dönülmesini sağlamaya yönelik çabaların artırılmasını beklemektedir."
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.