Madenciler ve toprağa dayalı sanayiciler sorunlarını konuştu
Eskişehirli madenciler ile taş ve toprağa dayalı imalat sanayiinin temsilcileri, Eskişehir Sanayi Odası’nda yapılan toplantıda bir araya gelerek, sektörlerinin sıkıntılarını masaya yatırdı.
ESKİŞEHİR - DÜNYA
Eskişehir Sanayi Odası’nın meslek komiteleri ile gerçekleştirdiği toplantıda bir araya gelen madencilik ile taş ve toprağa dayalı imalat sanayiinin temsilcileri, içinde bulundukları sorunları masaya yatırdı. Magnesit AŞ Genel Müdürü ve Madencilik Kümesi Başkanı Ekrem Bulur, sektörel zorluklara değinerek, ruhsat izinlerinin geç çıktığını ve kanunda sürekli yapılan değişiklikler nedeniyle sıkıntı yaşadıkları söyledi. Bulur, “Madencilik olmazsa sanayicilik de yapılamaz. Bizler yerli üretim yapıyor ve dünyanın farklı yerlerine ihracat gerçekleştiriyoruz. Ancak bizleri yavaşlatacak bazı sorunlar yaşıyoruz. Ruhsat izinlerimiz geç çıkıyor, madencilik kanununda sık aralıklarla yapılan değişiklikler ve çalışma izninin geç verilmesi nedeniyle işlerini yapamayan şirketler oluyor. Bu sorunlarımızı kendi aramızda konuşup değerlendirerek, ilgili kurum ve devlet kademelerine aktarmalı, sesimizi duyurmalıyız. Bir arada olmalı ve birlikte hareket etmeliyiz ki sorunlarımızı ilgili yerlere duyuralım” diye konuştu.
Taş ve toprağa dayalı imalat sanayiinde yaşadıkları sıkıntıları anlatan Kılıçoğlu Yapı Malzemeleri Grup Başkanı Barış Yalçın Özaydemir de üretimde kullanılan enerji kaynaklarının maliyetlerindeki artıştan dolayı sıkıntılar çekildiğini belirtti. Özaydemir, “Doğal gaz, elektrik, enerji maliyetlerinin yükselmesi en büyük sorunumuz. İşçilik anlamında diğer ülkelere göre şu anda avantajdayız ama enerjide çok büyük sıkıntıdayız. Bir fiyat belirsizliği var” dedi.
“Ürün geliştirme sıkıntısı var”
Maden işletmelerinden çıkan ürünlerde inovasyon çalışmalarının yapılması halinde daha fazla kazanç elde edilebileceğini belirten Sakarya Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Tınas, “Biz imal ettiğimiz ürünlerin daha inovatif olması için çalışmıyoruz. Sorunlarımız var ama onlarla ilgilenirken ürün geliştirmeyi bırakıyoruz. Üniversite ile birlikte çalışmamız lazım. Gelişmemiz, birbirimizle diyaloğumuzun olması, daha sık bir araya gelmemiz gerekiyor. Çünkü madenin kalkınması geliştirmekten geçiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda tüm sektörleri etkileyen sorunlara değinen bulunan Sanayi Odası eski başkanı ve Endel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, “Üniversite ve sanayi iş birliğinde gelişmeler yaşanıyor. Birlikte çalışma anlamında ihtiyacımız olan da bu. İnsan kaynakları sorununu halledemedik ve eğitim sorunumuz var. Sektörlerin bağlı oldukları mevzuatlar değişiyor. Bunlara karşı gündemi takip etmeli ve iyi analiz yapmalı, yenilikçi olmalıyız” dedi.
“Birlikte hareket edelim”
Her iki sektörün de aynı sıkıntıları yaşadığını belirten Madencilik Meslek Komitesi Başkanı ve Kızıldağ Madencilik sahibi Muzaffer Kızıldağ, “Madencilik ile Taş ve Toprağa Dayalı İmalat yapan sanayicilerimiz hemen hemen aynı sıkıntıları yaşıyor. Tek başımıza üstesinden gelemeyeceğimiz sorunlarımız için birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Daha sık bir araya gelelim, sorunlarımızı konuşalım, raporlayalım ve ilgili mercilere gönderelim. Hepimiz fedakarlık ve cesaret ile madenlerimizi çıkaracağız, vatanımıza değer katmaya devam edeceğiz. Madensiz bir şey olmaz, madencilik hayattır” dedi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.