İnsansız kara aracı BARKAN, yeni silahıyla sahada göründü

Türk savunma sanayii, çeşitli yeteneklerin bir araya getirildiği platformlar üzerinde çalışarak güvenlik güçleri için yeni çözümler geliştiriyor. Güvenlik güçlerinin envanterine kazandırılan insansız kara aracı BARKAN sahada göründü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İnsansız kara aracı BARKAN, yeni silahıyla sahada göründü

Savunma sanayiinde, yerli ekosistem, ilerleyen teknolojiler, muharebe sahasındaki ihtiyaçlar ve kullanıcı talepleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, özellikle insansız kara aracı platformlarına odaklanan çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Güvenlik güçlerinin envanterine kazandırılan insansız kara aracı BARKAN'a yeni faydalı yükler entegre edildi. Bu kapsamda, Repkon Defence üretimi 40 milimetre Otomatik Bombaatar (RDS40-AGL), Unirobotics tarafından geliştirilen TRAKON Lite Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi ile BARKAN üzerindeki yerini aldı.

BARKAN, entegrasyon çalışmalarının ardından yeni silahı ve uzaktan komutalı silah sistemiyle kapalı ve açık alanlarında test edildi, başarılı bir performans ortaya koydu.

Son zamanlarda, farklı sınıflarda geliştirilen yerli ve milli insansız kara araçları çözümleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kullanımına hazır hale getirilerek sunuluyor.

 "Orta sınıf 1. seviye insansız kara aracı" BARKAN, HAVELSAN tarafından yürütülen "dijital birlik" konseptinin karadaki unsurlarından biri olarak geliştirildi. Saha testlerinin ardından 2023 sonunda envantere giren BARKAN, sahip olduğu özelliklerle güvenlik güçlerine karşı asimetrik tehditleri ortadan kaldırmanın yanı sıra zorlu arazi ve sert hava koşullarının üstesinden gelebiliyor. Yüksek riskli askeri görevlerde muharebe etkinliğini artıran BARKAN, çeviklik gerektiren birçok senaryoda ileri güvenlik sağlamak üzere tasarlandı.

12,7 milimetre ağır makineli tüfekleri taşıyabilme kapasitesi var

BARKAN, saatte 13 kilometreden fazla hıza ulaşıp, 5 saatten uzun görev yapabiliyor.

TRAKON LITE entegrasyonu ile beraber BARKAN, 7,62, 5,56 milimetre makineli, 12,7 milimetre ağır makineli tüfekleri taşıyabilme kabiliyeti kazanacak.

40 milimetre Otomatik Bombaatar 40x53 milimetre mühimmatları ile atış kabiliyetine sahip bulunuyor. RDS40-AGL, muadilleri arasında kullanıcı odaklı, daha güvenilir ve daha dayanıklı olması gibi özelliklerle ön plana çıkıyor.