Fındık ihracatçıları, Giresun’da genel kurulda buluştu: 2024'te ihracat rekoru kırıldı
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2024 yılına ait Olağan Genel Kurul’unda fındık ihracatının 2024 yılı itibariyle ulaştığı rakamlar ve geleceğe yönelik hedefler masaya yatırıldı.
19 Nisan’da Giresun’daki Genel Sekreterlik binasında gerçekleştirilen toplantıda, Birlik Başkanı Hasan Osman Sabır, 2024 yılında toplam 323 bin 244 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirdiklerini ve bu ihracattan 2,64 milyar dolar döviz geliri elde ettiklerini belirtti. Sabır, ihracatın 2023 yılına göre miktar bazında %14, değer bazında ise %41,37 oranında bir artış gösterdiğini vurgulayarak, 2025 yılında da ihracat artışının devam etmesini hedeflediklerini söyledi.
Dünya pazarındaki payımız düşüşte
Sabır, 90’lı yıllarda Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payının %80 seviyesinde olduğunu ancak son yıllarda bu oranın %60-65 seviyelerine gerilediğine dikkat çekti. "Bu pazar kaybının devam etmesi ve üretim ile ihracattaki payımızın daha da azalması endişesi taşıyoruz," diyen Sabır, özellikle Şili ve ABD’deki agresif büyümeye karşı uyardı.
Don olayı ve rekolte tahmin çalışmaları
Geçtiğimiz haftalarda yaşanan don hadisesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Sabır, Birlik adına yıllardır rekolte tahmin çalışmaları yürüten uzman ziraat mühendislerinin sahada inceleme çalışmalarına devam ettiğini, 4 Mayıs’a kadar sürecek bu çalışmaların sonuçlarının görülmeden herhangi bir tahmin yapmanın erken olduğunu ifade etti.
Hindistan'da fındık tanıtım projesi
Toplantının sonunda, Sabır, Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birlikleri olarak Hindistan’da başlatılan tanıtım projesi hakkında da bilgi verdi. 2024 yılında başlatılan projede, Hindistan’ın kuruyemiş tüketim kültürü göz önüne alındığında fındığın önemli bir pazar potansiyeline sahip olduğunu belirten Sabır, bu projeyle fındığın Hindistan'da daha fazla tanıtılmasını ve ilerleyen dönemde meyvelerini toplamayı umduklarını sözlerine ekledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.