Türkiye Perakendeciler Federasyonu: Enflasyonun ağırlık merkezi değişti
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) 2024 yılı gıda perakendesi değerlendirme raporu ve 2025 yılı ilk çeyrek analizine göre enflasyonun gıda sektöründeki etkisi azalmaya başladı.
TPF'nin yayınladığı rapora göre, 2024 yılında yüksek fiyat artışları ve maliyet baskılarıyla mücadele eden gıda perakendesi sektörü, 2025’in ilk çeyreğinde sınırlı da olsa toparlanma sürecine girdi.
Ocak-Nisan 2025 döneminde gıda fiyatlarındaki artış oranları sırasıyla yüzde 5,47, yüzde 2,32, yüzde 4,94 ve yüzde 3 seviyelerinde gerçekleşirken yıllık gıda enflasyonu ise nisan ayı itibarıyla yüzde 36,09’a geriledi.
2024 yılında yüzde 70’i aşan gıda enflasyonuna kıyasla dikkate değer bir yavaşlamaya girildiğine dikkat çekilen raporda gıda perakendesi sektörü, enflasyonist baskılardan görece arınırken tüketici tercihleri de daha rasyonel ve dengeli bir çizgiye kaydı.
Enflasyonun ağırlık merkezi değişti
Enflasyonun ağırlık merkezinin gıda fiyatlarındaki artış hızının yavaşlamasıyla birlikte değiştiği bildirilen raporda, enflasyonun etkisinin başta eğitim, sağlık, barınma, kozmetik, kişisel bakım, tekstil ve hizmet sektörlerine kaydığına işaret edildi.
Raporda, 2025’in ilk çeyreği itibarıyla gıda dışı kalemlerdeki fiyat artışlarının hanehalkı bütçesinde yeni baskı alanları oluşturduğu, artık tüketicinin temel ihtiyaçlarını daha kontrollü karşılayabildiği ancak özel harcamalarında ciddi bir frenlemeye gittiği belirtilirken bu durumun perakende sektöründeki ürün dağılımını, kampanya stratejilerini ve müşteri davranışlarını yeniden şekillendirdiğine de dikkat çekildi.
2024’te başlayan fiyat odaklı alışveriş eğilimi, 2025'te daha seçici ve bilinçli bir modele evrilirken TPF raporunda özellikle taze ürünlerde kalite ve tedarikçi güvenilirliğinin öne çıktığı, markalı ürünlerde ise fiyat-duyarlılığının hala belirleyici olduğu ortaya koyuldu.
"Gıda enflasyonunda görülen düşüş sektör adına olumlu işaret"
TPF Başkanı Ömer Düzgün, hazırladıkları rapora ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 2024 yılında yaşanan zorluklara rağmen yerel gıda perakende sektörünün güçlü bir dayanıklılık gösterdiğini belirterek, tüketicinin temel ihtiyaçlarına erişimin kesintisiz sağlandığını ve 2025’in ilk çeyreğiyle birlikte sektörün daha dengeli bir döneme girdiğini vurguladı.
Enflasyonun baskısının gıdadan çok özel tüketim, eğitim, sağlık, kozmetik ve konut gibi alanlara kaymış durumda olduğunu bildiren Düzgün, bu gelişmenin gıda tarafında fiyat istikrarına yönelik iyileşmenin sinyallerini verdiğini kaydetti.
"2025'in ilk çeyreğinde daha kontrollü bir sürece girdi"
Düzgün, yerel perakendeciler olarak dijitalleşme, verimlilik ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarla rekabet gücünü artırmaya devam ettiklerine işaret ederek, "2025’in geri kalanında daha erişilebilir, daha istikrarlı bir piyasa yapısı oluşturmak mümkün. 2024 yılını yüksek maliyet artışlarıyla tamamlayan sektörümüz, 2025'in ilk çeyreğinde daha kontrollü bir sürece girdi. Özellikle gıda enflasyonunda görülen düşüş, sektör adına olumlu bir işaret. Ancak bugün geldiğimiz noktada enflasyon baskısının eğitimden özel tüketime kadar farklı alanlara kaydığını açıkça görüyoruz. Bu tablo, tüketici davranışları kadar ekonomik planlamaların da önemini arttırmaktadır. Gıda perakendesinde uzun süredir görmeyi arzu ettiğimiz düşüş trendinin başladığını görmekten mutluyuz. Sektörümüzün ve ülke ekonomimizin güçlü politikalarla bu sürecin kısa sürede daha da arzu ettiğimiz yerlere geleceğinden şüphemiz yok." ifadelerini kullandı.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.