Hırdavat sektörünün ihracatı 4 milyar dolara dayandı
Türkiye hırdavat sektörü ihracatında artış ivmesi sürüyor. Sektörün nisan ayındaki ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 14,56 artışla 949 milyon dolar olurken, ilk 4 aydaki ihracat 3,78 milyar dolara ulaştı. Hırdavat ürünlerinin günlük hayatın görünmeyen ama vazgeçilmez ürünleri olduğuna işaret eden Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Tarkan Doğan'ın, sektörün her evde ortalama 1.500'den fazla parça ile yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin en büyük hırdavat platformu olan Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD), 2025 yılı Nisan ayı itibarıyla sektör ihracat performansına ilişkin verileri açıkladı. HISİAD'ın verilerine göre hırdavat sektörü nisan ayında ihracatını değer bazında yüzde 14,56, miktar bazında ise yüzde 8,36 artırdı. Nisan ayında 949 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, kilogram başına ihracat da 2,63 dolardan 2,78 dolara yükseldi.
Almanya ihracatta ilk sırada
Nisan ayında Almanya, 108,4 milyon dolar ile en çok ihracat yapılan ülke olurken, onu 46,6 milyon dolar ile ABD ve 46,1 milyon dolar ile Irak takip etti. Nisan ayında en dikkat çekici ihracat artışları yüzde 47,1 ile İspanya, yüzde 120 ile Libya, yüzde 32,3 ile İtalya ve yüzde 131 ile Türkmenistan'a gerçekleşti. Öte yandan, sektör ihracatında ilk 5’te yer alan Rusya’ya yapılan ihracatta yüzde 26,2’lik düşüş de dikkat çekti.
Ocak-Nisan 2025 döneminde gerçekleşen toplam ihracat ise yüzde 0,83'lük artışla 3,78 milyar dolar oldu. Bu dönemde miktar bazında yüzde 2,19’luk bir azalma gözlenirken, sektörde birim ihracat fiyatı kilogram başına 2,65 dolar seviyesinde gerçekleşti. Dört aylık dönemde Almanya 402 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Onu 217,8 milyon dolarla Irak ve 194,6 milyon dolarla Romanya takip etti.
'ABD pazarında büyük potansiyel var'
Hırdavat ürünlerinin günlük hayatın görünmeyen ama vazgeçilmez ürünleri olduğuna işaret eden Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Tarkan Doğan, sektörün her evde ortalama 1.500'den fazla parça ile yer aldığını söyledi. HISİAD olarak, bu önemli sanayi kolunu daha görünür kılmak ve Türkiye'nin ihracat potansiyeline katkı sağlamak için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini vurgulayan Doğan, "HISİAD üyelerinden 132’si ihracat yapıyor ve bu firmalar toplam sektör ihracatının yüzde
5'ini gerçekleştiriyor. Bu 132 ihracatçı firma 2024 yılında ortalama 17 ülkeye ihracat yaparken, toplamda 156 farklı ülkeye ulaştı. Üyeler arasında 36 firma yeşil pasaport hakkı kazanırken, bu firmalara toplam 57 yeşil pasaport tahsis edildi." dedi.
2024 yılında başlayan ve 2027 Şubat ayında tamamlanacak olan Teknik Hırdavat UR-GE projesi kapsamında Türk Teknik Hırdavat Kümelenmesi’nden 13 firma, 18–20 Mart 2025 tarihlerinde ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen National Hardware Show’da (NHS) yerlerini aldığını kaydeden Doğan, ABD pazarının sektör açısından önemine de dikkat çekti. ABD'nin Türkiye’nin en büyük 5 ihracat pazarından biri olduğunu ve hırdavat sektörü açısından hâlâ büyük ölçüde bakir ve potansiyeli yüksek bir alan olarak öne çıktığını kaydeden Doğan, "2023 yılı itibarıyla ABD'nin teknik hırdavat ürünleri ithalatı 46,6 milyar dolar düzeyindeyken, Türkiye bu pastadan yalnızca yüzde 0,5’lik bir pay alabildi. Bu oran, Meksika’nın yüzde 15,3, Kanada’nın yüzde 9,5 ve Çin’in yüzde 36,8 gibi oranları karşısında Türkiye için ciddi bir sıçrama alanı olduğunu gösteriyor. Öte yandan, Türkiye’nin ABD’den yaptığı hırdavat ithalatı da aynı dönemde yüzde 13,1 artarak 704 milyon dolara ulaştı. Bu artış, ABD menşeli ürünlere olan güveni ve Amerikan firmaların Türkiye pazarına olan ilgisini gösterirken, aynı zamanda karşılıklı ticaret dengesi içinde Türk üreticilerinin de bu pazarda daha fazla yer alma motivasyonunu güçlendiriyor." ifadelerini kullandı.
Teknik Hırdavat UR-GE projeleri kapsamında 51 firmanın aktif olarak yer aldığını vurgulayan Doğan, hedeflenen ülkeler arasında önümüzdeki 3 yıl içerisinde ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Güney Kore, Azerbaycan ve Özbekistan gibi önemli pazarların yer aldığını da sözlerine ekledi.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.