Mapei ‘Kent Buluşmaları’ Bursa’daydı
Mapei, “Sürdürülebilir Kent Buluşmaları” kapsamında Bursa’da sektör temsilcileri ile bir araya geldi. “Sürdürülebilir kentler için yenilikçi uygulamalar” konulu toplantıda yapısal güçlendirme ve sektördeki yenilikler hakkında katılımcılılara bilgi verildi.
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Sürdürülebilirlik ve yapı sektöründeki faaliyetleri ile öne çıkan Mapei’nin bir yıldır sürdürdüğü “Sürdürülebilir Kent Buluşmaları” toplantısının son durağı Bursa’ydı. Mimarlar Odası Bursa Şubesi işbirliğiyle düzenlene toplantıya Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli de konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılışında konuşan MAPEI Genel Müdürü Selman Tarmur yapı sektöründeki inovatif yeniliklerle ilgili bilgiler verdi. 1937 yılında Milano’da kurulan Mapei’nin bugün Türkiye’de dahil olmak üzere 57 ülkede 90 üretim tesisi bulunduğunu söyleyerek, yapı sektörünün temelden çatıya her türlü ihtiyacını karşılayan geniş ürün yelpazesine sahip olduklarını belirtti. Her yıl çevresel olarak sürdürülebilir tasarım ve inşaat yapmayı mümkün kılan binlerce yeni formülasyon oluşturduklarına işaret eden Tarmur, çevre dostu çimento üretimi ile de örnek olduklarını ifade etti. Mapei’nin, tüm çimento esaslı ürünlerinin Reach Yönetmeliği’ne uygun olarak üretildiğini anlatan Selman Tarmur, “Avrupa Birliği, çimentolar da bulunan Cr VI (Krom 6) insan sağlığı açısından zararlı olması nedeniyle, çimentonun içindeki Krom 6’nın 2ppm’nin altında olmasına ilişkin bir yönetmelik çıkardı. AB yıllardır kendi sınırları içerisinde 2 ppm’den fazla olan çimentoların satışına izin vermiyor. Biz şirket olarak çimento esaslı bütün ürünlerimizde 2 ppm’nin altında çimento kullanıyoruz. Bu konunun önemi yeterince bilinmiyor, bir an önce tüm sektöre yayılması gerekiyor” dedi.
Sürmeli, iklim değişikliğine vurgu yaptı
Etkinlikte konuşan Meteoroloji Uzmanı Bünyamin Sürmeli ise, küresel ısınma ve iklim krizinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimize vurgu yaparak, krizle mücadele konusunda devletler, şirketler ve bireyler bazında herkesin gerekli sorumlulukları alması gerektiğine işaret etti. Gıda israfına da değinen Sürmeli, dünyada 8 milyar nüfusa rağmen 32 milyar insanı besleyecek hacimde üretim yapıldığını, buna karşın 800 milyon insanın da açlıkla mücadele ettiğini dile getirdi. Aşırı hava olaylarının dünyada her saat 16 milyon dolara mal olduğuna vurgu yapan Bünyamin Sürmeli, her yıl ortalama 9 milyon insanın kirlilik nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.