EPDK, üç doğal gaz dağıtım şirketine kayyum atadı

EPDK, Yalova ve Tekirdağ'ın Çorlu ile Bursa'nın İnegöl ilçelerinde toplam 425 bin aboneye doğal gaz dağıtım hizmeti veren Armagaz, Çordaş ve İngaz şirketlerine, tüketici hizmetlerindeki aksaklıklar ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) borçlarını ödememesi nedeniyle kayyum atadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
EPDK, üç doğal gaz dağıtım şirketine kayyum atadı

Mehmet KAYA - ANKARA

Yalova, Çorlu ve İnegöl ilçelerinde faaliyet gösteren ve yaklaşık 1 milyon 250 bin vatandaşı kapsayan 425 bin aboneye hizmet veren Armagaz, Çordaş ve İngaz isimli doğalgaz dağıtım şirketlerine kayyım atandı. Bu kararla doğalgaz dağıtım sektöründe ilk kez kayyım yoluyla görevini yerine getiremeyeceği iddasıyla şirketlere faaliyetten el çektirilmiş oldu. 

EPDK’nın kayyım atama kararında başta BOTAŞ olmak üzere şirket borçları, faaliyetin devamının sağlanması, tüketici mağduriyeti olmamasına yönelik mevzuat hükümlerinin etkili olduğu belirtildi. 

Dağıtım lisansları yeniden satılacak

Kayyımlar geçici süre görev yapacak ve EPDK 4 ay içinde bu bölgelerde yeniden doğalgaz dağtımı için ihale açacak.  EPDK’nın açacağı yeni ihalenin bu bölge için yeni bir lisans verilmesi şeklinde olacağı kaydedildi. Kayyım atanan şirketler ise haklarını kaybetmiş olacak ve şirketin mevcut yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerekecek. 

Kayyım atanan şirketlerin BOTAŞ’a olanlar dahilmevcut borçları veya başka mali yükümlülüklerinin karşılanmasına yönelik nasıl bir yol izleneceği henüz belirsiz.  

EPDK’dan diğer şirketlere uyarı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı açıklamada kararı değerlendirdi. Temmuz ayında doğalgaz piyasasının istikrarı için önemli bir yönetmelik çıkardıklarını ve burada tedbirlerin sıralandığını hatırlatan Yılmaz, “Doğal gaz piyasası dağıtım lisanslarına ilişkin tedbirler yönetmeliği ile hem hizmet kalitesinin arttırılacağını hem de şebeke işletme güvenliğinin en üst düzeyde korunmaya devam edeceğini açıklamıştık. Tüketicileri mağdur eden, ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin de yaptırımla karşılaması doğaldır. Bu kararımız umarım tüm şirketler için de önemli bir mesaj olur. Her şirket kendisinden beklediğimiz titizlikle sorumlulukların yerine getirmeli ve abonelerine en kaliteli hizmeti sunmalı” değerlendirmesinde bulundu. 

EPDK Temmuz ayında Doğalgaz Piyasası Dağıtım Lisanslarına ilişkin Tedbirler Yönetmeliği ile hizmet kalitesi, şebeke işletme güvenliğini sağlamak üzere bazı düzenlemeler yapılmış ve olası aykırı durumlara yönelik yaptırımları düzenlemişti. Dağıtım şirketlerinin faaliyetlerini sürdüremez duruma gelmesi halinde veya faaliyetin sürdürülemeyeceği anlaşıldığında, şebekenin korunması ve tüketicilerin mağdur olmaması için EPDK’nın gerekli tedbirleri alması yönetmelikte öngörüldü.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, kayyım atanan şirketlerin hizmet kalitesi ve arz güvenliği bakımından yetersizliğine dikkat çekerek, 2026’ya kadar toplam 1000 yerleşim yerine doğalgaz eriştirileceğini, genişleyen şebekenin güvenilirliği ve istikrarının önemli olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Doğal gaz ağımız genişlerken dağıtım şirketlerine düşen sadece yatırım yapmak değildir. Vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunmak ve BOTAŞ’a yönelik mali yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmek bu şirketlerin en temel sorumluluğudur” dedi.

 

Ekonomi